WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Anglicistisch beleid: valse beeld

Een bevestiging van het volkomen valse beeld dat in Nederland heerst over Amerika:
 

Uit: De Volkskrant, 29-09-2004, door Chris Kijne, journalist bij de VPRO

Amerikaan niet dol op binnenlandse Bush

Kritiek op het economische beleid van de regering Bush geldt in Europa al gauw als anti-Amerikaans en radicaal links. Snel verarmend Ohio ziet dat helemaal niet zo, merkte Chris Kijne.
...
    Het is bijna ondoenlijk om het rabiate politieke klimaat van Amerika in Europa over het voetlicht te krijgen. Belastingmaatregelen, energiepolitiek, milieubeleid: je hoort er wel eens iets over. Maar het extremisme van de regering Bush waar het de connecties met het bedrijfsleven betreft, blijft moeilijk te vatten. We missen het referentiekader omdat de Amerikaanse samenleving zo bedrieglijk veel op de onze lijkt. Evenmin, zo heb ik ervaren, begrijpen veel Amerikanen er iets van dat je in Nederland wordt weggezet als oud-linkse, anti-Amerikanistische Bush-hater zodra je hier in hun termen over de Amerikaanse werkelijkheid schrijft. ...
    Je kunt vinden, zoals buitenlandredacteur Arnout Brouwers (Forum, 11 september), dat er aan die andere afgrond, die van het internationale terrorisme, genoeg gekakeld is. Maar die binnenlandse Amerikaanse afgrond: ik zou er graag eens iets over lezen.


Naar Anglicisme, inleiding , of site home .