WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 30-11-2005, van correspondent Peter de Waard

Blair geeft kernlobby ineens alle gelijk

In 2003 was hij een uitgesproken tegenstander van kernenergie, nu is Tony Blair om: Groot-Brittannië moet meer stroom uit kerncentrales betrekken. Om het land daarvoor rijp te maken zwengelde hij daarvoor dinsdag eigenhandig het debat aan.


Het is Blairs jongste metamorfose. Twee jaar geleden had Blair het debat hierover juist afgesloten, omdat kernenergie dit land niet zou passen. Maar sinds die tijd is er veel veranderd.
    De olievoorraden in de Noordzee blijken minder groot dan was gehoopt. Groot-Brittannië moet nu al gas importeren en binnenkort ook olie. Daarnaast wil het land voor zijn energie-importen niet volledig afhankelijk zijn van het roerige Midden-Oosten. En ten slotte lijkt het probleem van kernafval internationaal minder groot dan dat van de uitstoot van CO2.
    Blair heeft nog geen besluit genomen, maar wil daar niet te lang mee wachten. Daarom begon hij gisteren persoonlijk het nationale debat dat de komende tijd hoog zal oplopen. Niet alleen groeperingen als Greenpeace zijn fel gekant tegen kernenergie, ook de achterban van zijn eigen partij en een aantal van zijn eigen ministers hebben bedenkingen. Het Lagerhuis keurde nog maar onlangs een wet goed om 36 miljard pond te investeren in het ontmantelen van oude centrales en het opruimen van kernafval.
    De premier had zijn rede gisteren willen houden voor het exclusieve gehoor van voor kernenergie lobbyende industriëlen, maar een aantal Greenpeace-activisten was vermomd als zakenmannen het pand binnengedrongen. Twee demonstranten klommen in de nok van het dak om een spandoek op te hangen. Maar na drie kwartier vertraging en in de ‘surrealistische omgeving’ van een zijzaaltje van het Business Design Centre in Londen kon Blair dinsdag concluderen dat ‘kernenergie een moeilijk maar uitdagend vraagstuk is’.
    ‘De energieprijzen zijn gestegen, de energievoorziening is in gevaar en klimaatverandering noopt ons tot urgent ingrijpen.’ In 2020 zal 30 procent van de huidige energievoorziening in Groot-Brittannië verdwenen zijn als gevolg van het sluiten van oude kern- en kolengestookte centrales. ‘Duurzame energie kan dit hele tekort niet opheffen’, aldus Blair.


Naar Klimaat & milieu lijst , Wetenschap overzicht , of site home .