Bronnen bij Klimaat en milieu, intro: revolutie

Een voorbeeld van het effect dat ruimtevaart op de houding kan hebben (VARA TV Magazine, nr. 30-2006, door Robert Gooijer):
  Prof. dr. Wubbo

Tussentitel: De astronauten van Ockels' generatie zijn in de eerste plaats wetenschappers

...  Wubbo Ockels, de gast van vanavond, wist echt wel waar hij was toen hij in oktober 1985 aan boord van de Space Shuttle Challenger in een baan om de aarde werd geschoten. ...
    Ook Knevel hangt aan de lippen van Wubbo Ockels en komt snel uit bij de die eeuwige vraag die astronauten als afgezanten van de mensheid naar hun hoofd krijgen: is er daar boven iets te bekennen van God?
    Toegegeven, ze hebben het er zelf naar gemaakt. Al sinds het Apollo-project vertellen astronauten over de religieuze ervaringen die het bekijken van de moederplaneet oproept tijdens hun verblijf op grote hoogten (in Ockels' geval: 380 kilometer). Het fenomeen is wel 'the overview effect' genoemd. Turend door het raampje of hun ruimtehelm zien ze voor het eerst in een oogopslag de plaats waar 'alles' is gebeurd. Het hele menselijke verhaal teruggebracht tot een magnifieke blauwe bol.
    Zelfs de grootste botterik (eerder regel dan uitzondering in de vroege ruimtevaart, die werd bedreven door militaire testpiloten van het rouwdouwerslag) kan een gevoel van verwondering niet onderdrukken daarboven en dus prevelden de Apollo-piloten vaak iets over 'een religieuze ervaring.' Eén van hen antwoordde op de vraag van een journalist of hij dat iets preciezer kon uitleggen dat hij dat niet kon en ze dan maar een dichter omhoog hadden moeten schieten. De astronauten van Ockels' generatie zijn in de eerste plaats wetenschappers en een stuk beter gebekt, maar ook zij komen niet veel verder. Het is blijkbaar niet goed in woorden te vatten. Iedereen die het milde overview effect vanuit een vliegtuig op tien kilometer hoogte heeft ondervonden, kan zich ook wel iets voorstellen bij de mond vol tanden waarmee je naar de 380-kilometer-versie staat te kijken. ...

Zelfs de cynische journalist kan de betekenis van het effect niet verzwakken.


Naar Klimaat & milieu intro , of site home .

30 jul.2006