Onderwijs, bedreiging door managers

7 mrt.2011

De berichten over bedreigingen van lesgevende die kritiek hadden op het beleid door managers in schoolbesturen zijn voornamelijk mondeling gedaan, in diverse actualiteitenprogramma's. Hier wat schriftelijke voorbeelden:
 

Uit: Volkskrant.nl, 05-10-2010, Novum

Leraar bij conflict vaak geïntimideerd door bestuur

Schoolbesturen schakelen regelmatig over op intimidatie als leraren het niet met het beleid van de school eens zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Actis dat eind deze week openbaar wordt, schrijft Trouw.
    Actis onderzocht twintig conflicten die zijn voorgelegd aan de landelijke geschillencommissie op het gebied van medezeggenschap. Daarvoor sprak het bureau met alle partijen.
    In negen van de twintig onderzochte conflicten probeerde het schoolbestuur of de directeur de medezeggenschapsraad te intimideren. Een directeur laat bijvoorbeeld aan een leraar doorschemeren dat hij wordt overgeplaatst als hij zijn kritiek niet inslikt. Ook wordt gedreigd taken af te nemen als een leraar niet uit de medezeggenschapsraad stapt.
    De onderzoekers ...vrezen dat het slechts om het topje van de ijsberg gaat, omdat lang niet alle conflicten voor de landelijke geschillencommissie komen. Tegen de tijd dat een conflict bij die commissie belandt, is het vaak al geëscaleerd tot een heuse ruzie. Bijna altijd zou de geschillencommissie er niet meer in slagen die ruzie op te lossen.


Red.:   Er was niet meer detail over deze zaak te vinden - de Volkskrant achtte het zelfs niet interessant genoeg voor een printversie. Niettemin is het uiterst belangrijk, want dit proces zet de bijl aan de wortel van een gezonde organisatie, namelijk door de uitschakeling van de niet minder dan essentiële terugkoppeling. Dat zal dus door overheidsmaatregelen afgedwongen moeten worden. Wat pas zal gebeuren als er een ander soort overheid is, dat wil zeggen: een ander soort maatschappij.
    Een voorbeeld van de druk:


Uit: De Volkskrant, 30-10-2010, van verslaggeefster Ianthe Sahadat

Toch druk op staf InHolland om te sjoemelen met diploma

Docenten van de InHolland-opleiding Media & Entertainment Management (MEM) zijn wel degelijk onder druk gezet om mee te werken aan het te gemakkelijk verstrekken van diploma’s. Zij werden hierbij gewezen op het financiële belang van de school bij het verstrekken van diploma’s. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen en verslagen van de onderzoekscommissie in het bezit van de Volkskrant.
    Deze verklaringen staan haaks op de conclusies die de onderzoekscommissie onder leiding van de huidige minister van Immigratie en Integratie Gerd Leers eerder trok. Leers leidde deze zomer een onderzoek naar de illegale diplomaroute bij de opleiding MEM in Haarlem.
    Volgens het rapport zou er geen sprake zijn geweest van onoorbare druk. Ook zouden er volgens Leers geen financiële prikkels zijn geweest om studenten makkelijk te laten afstuderen.
    Uit gesprekken met betrokkenen blijkt echter dat docenten wel degelijk onder druk zijn gezet door het management van de opleiding en door ‘rendementscoach Theo’. Zij kregen te horen dat zij langstudeerders vervangende opdrachten of mondelinge tentamens moesten geven, hoewel dit indruiste tegen de examenreglementen.
    Ook zijn docenten tijdens functioneringsgesprekken en vergaderingen bij herhaling door de directeur van de overkoepelende School of Media & Communication en door de lokale opleidingsmanagers op het matje geroepen.
    Daarbij werd de docenten met klem verzocht mee te werken aan het wegwerken van het stuwmeer aan langstudeerders, en hen opgeroepen de studenten ruimhartig te beoordelen.   ...


Red.:   Uiteraard wordt er over dit soort zaken door bestuurders en managers keihard gelogen.
    Bij hogeschool-"bedrijf" InHolland hebben de managers er een dusdanig zichtbare puinhoop van gemaakt, dat de toestand echt onhoudbaar is geworden - waaronder natuurlijk de uit het bedrijfsleven bekende bedreiging van de mensen op de werkvloer door managers:


Uit: De Volkskrant, 28-01-2011, van een verslaggever

Hogeschool zette personeel onder druk: managers vervangen

Hogeschool Inholland vervangt het management van de opleiding Media & Entertainment Management (MEM). Aanleiding is een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie, dat donderdag aan de Tweede Kamer is gestuurd.
    Hieruit blijkt dat op zeventien medewerkers van de hogeschool ongewenste druk is uitgeoefend om studenten snel te laten afstuderen. Volgens de inspectie heeft een manager bij MEM met docenten 'rendementsafspraken' gemaakt. ...


IRP:
    Dit proces is natuurlijk het gevolg van het ontstaan van managers-toplagen, dat wil zeggen: de grootschaligheid. De oplossing is dus simpele: opsplitsen en terug naar de kleinschaligheid. Maar dat al pas gebeuren na een veel grootschaliger sociale revolutie.


Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .