Bronnen bij Amerika: machtspolitiek

Wat voorbeelden van Amerikaanse machtspolitiek:


Uit: De Volkskrant, 28-02-2005, column van Kader Abdolah (vluchteling uit Iran)

De Iraniërs en Bush

...   Alle Amerikaanse presidenten waren op een of andere manier wel betrokken bij Iran en dat kan ook bijna niet anders, want het land ligt op een strategische plek op de aardbol. Iran heeft een diepgewortelde vriendschap met Europa en nauwe contacten met de Arabische wereld, het is een vriend van het Palestijnse volk en een vijand van Israël. Iran heeft grenzen met Afghanistan, Pakistan, Irak en Turkije, deelt geheimen met Syrië en heeft een gefundeerde relatie met Moskou. Het land heeft een van de grootste gas- en olievoorraden van de wereld.
    Het conflict tussen Iran en Amerika begon eind jaren vijftig. Amerika was een wereldmacht geworden en wilde Iran als militaire basis gebruiken, omdat het land over lengte van 2000 kilometer grenst aan de voormalige Sovjet-Unie. Maar Amerika kon Iran niet krijgen, want Iran was een jonge zelfstandige democratie en de Iraniërs hadden net Mosadeq als premier gekozen. Mosadeq was de nationale held die de Britse heerschappij over de olievelden had beëindigd en de oliemaatschappijen had genationaliseerd.
    De Iraniërs waren trots op hun democratie en trots op Mosadeq, ze vierden het grootste feest uit hun geschiedenis sinds de tijd van de deden en de Perzen. 's Avonds tijdens het feest besprak een CIA-agent een staatsgreep met de jonge sjah. Moskou ontdekte het verraad en lichtte Mosadeq in. De pro-Amerikaanse officieren achter de staatsgreep werden gearresteerd. De sjah kon nog net per helikopter vluchten naar Amerika.
    De Amerikanen werden ongeduldig, twee dagen later stonden er tanks op alle belangrijke kruispunten in Teheran, het parlement werd bezet en Mosadeq gearresteerd. Vervolgens stuurden ze honderden bandieten en hoeren met portretten van de sjah de straat op. Amerika bracht de sjah terug en Mosadeq kreeg tot zijn dood huisarrest. Gedurende 35 jaar kocht de sjah voor miljarden dollars wapens van Amerika.
    In 1977 kwamen de Iraniërs in opstand tegen de sjah en de Amerikaanse invloeden, de sjah werd het land uitgezet en ayatollah Khomeini greep de macht. Amerika legde de hand op de miljarden dollars staatsgeld, dat op zijn banken stond. Iraanse studenten drongen de Amerikaanse ambassade binnen en hielden de medewerkers 444 dagen lang gegijzeld.
    Kort daarna viel Saddam Hoessein, met directe steun van Amerika, Iran binnen en bezette alle Iraanse olievelden. Tijdens de acht jaar durende oorlog die hierop volgde, hield Amerika met zijn spionagevliegtuigen de bewegingen van het Iraanse leger nauwkeurig in de gaten en gaf de details door aan Saddam. Hij gebruikte chemische wapens en er kwamen alleen al aan de Iraanse kant drie miljoen soldaten om. Khomeini bleef vechten tot de laatste kogel die de sjah van Amerika gekocht had. Daarna sloten de twee landen een bestand.   ...


Uit: De Volkskrant, 09-08-2005, door Broer Scholtens

CIA vroeg Nederland kerngeleerde te laten gaan

De Nederlandse regering heeft de Pakistaanse kerngeleerde Abdul Khan, verdacht van atoomspionage, in 1975 en in 1986 laten lopen op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dit zegt ex-premier Lubbers in een interview dat het VPRO-programma Argus vandaag uitzendt.


Khan gaf in de jaren tachtig en negentig leiding aan de ontwikkeling en bouw van de Pakistaanse atoombom. Hij zou begin jaren zeventig bij de verrijkingsfabriek van Urenco in Almelo kennis hebben gestolen over de bouw van ultracentrifuges. Die informatie zou hij hebben gebruikt om in Pakistan uranium te verrijken en kernwapens te maken. In 1998 voerde Pakistan zijn eerste ondergrondse kernproef uit.
    Khan heeft de centrifuge-kennis vervolgens doorverkocht aan Libië, Noord-Korea en Iran. Ook die landen gebruiken de technologische informatie voor de ontwikkeling van kernwapens, is het vermoeden.   ...


Red.: De website WikiLeaks heeft een berg Amerikaanse  politieke rotzooi naar buiten gebracht, met voorspelvare reacties vanuit de hele Amerikaanse samenleving. Een daarvan is het nog maar eens benadrukken van hoe goed de macht van Amerika over de rest van de wereld is:


Uit: De Volkskrant, 11-12-2010, van correspondent Diederik van Hoogstraten

Zonder Amerika als grootmacht wachten ons rampen

De ene overgebleven grootmacht Amerika is in slowmotion aan het afkalven, terwijl het opkomende China geen groots ideaal heeft en geen morele visie. Een rampzalig scenario.

Robert Kaplan is senior fellow bij het Center for a New American Security en correspondent voor de Atlantic Monthly. De Nederlandse vertaling van zijn nieuwe boek, Moesson, verschijnt op 11 januari bij Spectrum.


Tussentitels: VS heersen nog ter zee en in de lucht maar voorsprong wordt kleiner
Kan het China iets schelen of Iran kernwapens ontwikkelt?


Valutaoorlogen. Terroristische aanslagen. Militaire conflicten. Schurkenregimes die aan kernwapens proberen te komen. Ineenstortende landen. En dan nu weer het massaal uitlekken van geheime documenten. Wat is de oorzaak van al deze beroering? De afwezigheid van grootmachten.   ...
    Misschien hebben de Amerikanen niet echt de mentaliteit die bij een grootmacht hoort. Maar als ze hun betrokkenheid bij de wereld lieten varen, zou dat rampzalige gevolgen hebben voor de mensheid. De onrust die we vandaag de dag zien is nog maar een voorproefje van wat ons te wachten staat als de VS hun internationale verantwoordelijkheid niet meer zouden nemen.


Red.:    Dit zijn de eerste en laatste alinea van dit lange artikel, met daar tussen in een heleboel poeha - in het Amerikaans: bullshit (het lijstje aan het begin doet denken aan de scène uit de film Blues Brothers, waarin Jake aan zijn ex-vriendin uitlegt waarom hij haar voor het altaar heeft laten staan: 'Honest... I ran out of gas. I, I had a flat tire. I didn't have enough money for cab fare. My tux didn't come back from the cleaners. An old friend came in from out of town. Someone stole my car. There was an earthquake. A terrible flood. Locusts.').
    De voor de hand liggende riposte op de claim van "Wij zijn de kracht voor het goede": Ga dat maar maar eens vragen in Cuba, Vietnam, Laos, Cambodja, Irak en Afghanistan, en alles dat daar tussen ligt aan steun aan dictators en uitbuiting.
    Een doodenkel geval, uit een reeks die schier ontelbaar is - tienduizenden gevallen:


Uit: De Volkskrant, 19-09-2015, van verslaggver Michael Persson
   
VS en Rusland praten over situatie in Syrië

De Amerikaanse en Russische minister van Defensie hebben vrijdag voor het eerst in een jaar met elkaar gesproken. Onderwerp van het telefoontje was Syrië, waar de Russen de afgelopen twee weken tanks, helikopters en mariniers hebben afgeleverd, in een ogenschijnlijke poging president Assad te helpen.    ...
 ... De Amerikanen lieten Bulgarije zijn luchtruim sluiten om Russische transportvliegtuigen te hinderen.    ...


Red.:   Alles wat Nederland in dit opzicht in het buitenland doet, steun aan oorlogen in Irak, Afghanistan, Syrië enzovoort, wordt gedaan op instigatie van Amerika. De kreten van "Het westen heeft ..." enzovoort gevolgd door één of andere vorm van machts(mis)bruik zijn pure onzin - het is allemaal "Amerika heeft ...".


Naar Amerika, cultuur  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .