PC-club: Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal is cabaretier. Hij kreeg bekendheid met het tv-programma Dit was het nieuws, gebaseerd op het Engelse Have I got news for you waarin commentaar geleverd wordt op zaken en personen in het nieuws, gebaseerd op de gevatheid van de deelnemers. Het scherpe van de Engelse versie ontbrak, maar toch was het, naar Nederlandse maatstaven, goed genoeg voor een succes.

Na beëindiging van dit programma heeft Van der Wal diverse andere zaken gedaan. Ook ging hij zich uiten als aanhanger van de politieke correctheid en de multiculturele maatschappij. Hetgeen dodelijk bleek voor zijn creativiteit. Hij mocht een Oudejaarsconference houden - het werd een door een PC-domineespraat doortrokken afgang.

Nadat dit was overgewaaid, mocht hij een jaartje of wat later weer nieuwe dingen proberen. De eveneens zeer politiek-correcte en multiculturalistische tv-recensent van de Volkskrant maakt er gehakt van (de Volkskrant, 02-05-2011, tv-recensie door Jean-Pierre Geelen):
  Circus

Tussentitel: Humor om te huilen: waarom het toch weer mis gaat met satire op tv

We beginnen met het laatste nieuws over Koninginnedag: het is nog steeds Koninginnedag.'
    Jan Jaap van der Wal in Comedy Live, een nieuwe poging tot satire, sinds twee weken op de zaterdagavond op Nederland 1.
    De vraag is niet of dit om te lachen is - het is om te huilen. De vraag is: waarom gaat satire op tv zo pijnlijk vaak de mist in? Aan de spelers van Comedy Live (onder anderen Sander van Opzeeland, Remko Vrijdag en Martine Sandifort) kan het niet liggen: de meesten zijn bewezen talenten in hun vakgebied van de (stand up) comedy of cabaret.
    Maar satire op tv blijft een ander verhaal: gladder ijs bestaat niet. Satirisch talent is in Nederland (met Koot en Bie als oervaders) dun gezaaid, zeker wanneer het gepaard moet gaan met sketches (zonder 'bekende typetjes'). Jan Jaap van der Wal weet met Raoul Heertje hilarische hoogtes te bereiken in Dit was het nieuws (binnenkort weer terug, bij RTL), maar wist eerder niet te overtuigen met een Nederlandse versie van The Daily Show op Comedy Central. Snelheid en actualiteit ontbraken, evenals voldoende goede grappen.
    Comedy Live is 'satire met actualiteit als inspiratiebron.' Rechtstreeks vanuit het Compagnietheater. Ah, de laatste feitjes uit het Journaal dus op de hak genomen? Jammer dan: de sketches uit Comedy Live zijn nauwelijks gebaseerd op hete actualiteit; scherpe pointes bleven uit.
    Zaterdag was het enige actuele filmpje een rondgang van Sander van Opzeeland over de vrijmarkt van het Vondelpark, waar hij kinderen en hun moeders ontregelde als schlemiel: 'Oh, dit is allemáál tweedehands? Dit is gewoon rommel?'
 
Waarna Geelen nog meer van onder uit de zak geeft. Suggererende dat het probleem ligt in het te weinig grappen en slechte of geen selectie uit die grappen.
   Onzin, dat laatste. Het zit in de sterk beperkende zelfcensuur. Er is genoeg om grappen over te maken. Maar goede grappen, zeker als ze actueel zijn, gaan over zaken die maatschappelijk schuren. Het Amerikaanse voorbeeld, The Daily Show, neemt zaken die de gewone politiek en de gewone media vermijden op de hak.
    In Nederland is ook genoeg om op de hak te nemen: de politieke correctheid en de multiculturele maatschappij. Scènes met een reusachtige zwaarden en pistolen behangen Turk-met-fez (naar aanleiding van hun wapenbezit), een blank oud dametje omcirkeld door scooterrijdende en tasjesrovende Marokkanen-met-opgeschoren nekken-en-bontkraagjes (naar aanleiding van tasjesrovende en scooterrijdende Marokkanen met opgeschoren nekken en bontkraagjes).
    Niet alleen vanwege die Turken en Marokkanen zelf, maar vanwege de reacties erop: burgemeesters die thee willen gaan drinken met die tasjesrovers.
    Maar als je alle goede grappen niet mag maken ("De koningin staande voor de puinhopen na afloop van de Bijlmerramp: 'Oei oei oei, wat zijn er nog veel over ...'"), blijven automatisch de niet-goede grappen over. Erik van Muiswinkel wist ooit een heel treffende Hans Janmaat neer te zetten. Van Ella Vogelaar, Femke Halsema, Alexander Pechtold, Wouter Bos, Mohamed Rabbae, Farid Azarkan, de Meiden van Halal ("De Drie Biggetjes"):

... , en Job Cohen" ... :

... zijn minstens even treffende karikaturen te maken:
    Nooit gezien.
    Exit Jan Jaap van der Wal.
    En collega's.

Voor de grap, nog een kleine herhaling (de Volkskrant, 21-05-2011, door Sara Berkeljon en Paul Onkenhout):
  Dag des Oordeels

Het tv-seizoen is ten einde. Wie topte? Wie flopte?
...
Jan Jaap van der Wal


Humor op tv, dat is een riskante onderneming. Menig grappenmaker heeft er kras op zijn ziel aan overgehouden, zoals Seth Gaaikema.
    Het was best dapper van Jan Jaap van der Wal dat hij op tv in twee ambitieuze programma's de actualiteit wilde koppelen aan humor, ongeveer zoals Jack Spijkerman destijds met zijn clubje cabaretiers deed in het VARA-programma Kopspijkers.
    Van der Wal legde de lat nog een stukje hoger, met dagelijkse programma's op Comedy Central en Nederland 1 die waren geïnspireerd door twee heilige Amerikaanse gralen, The Daily Show en Saturday Night Live. Het was het proberen waard, dat zeker, en iedereen deed echt ontzettend zijn best, maar ook Van der Wal moet het zijn opgevallen dat er weinig te lachen viel, zoals de beroerde kijkcijfers onderstreepten.

Het leven is moeilijk als je grappig en satirisch probeert te zijn en met de maatschappelijke mores meewaait ...

Tijdje niets van Jan Jaap gehoord. Maar hier is 'ie weer ... Op het ideologische thuishonk: het linksfascisme van Joop.nl (Joop.nl, 24-02-2014, door Jan Jaap van der Wal - Cabaretier):
  Beste Diederik, is het asielbeleid al humaner?

Je bent in minder dan een jaar op een groot en belangrijk principieel punt keihard voor lul gezet


Beste Diederik Samsom, je moet me toch iets uitleggen. Gewoon, omdat ik het niet snap. Over dat humanere asielbeleid. ...

Waarna je niet verder hoeft te lezen. Of eigenlijk was dat na die kop al zo. Want er is vervolgens dit soort lieden slechts één en niet meer dan één humaan asielbeleid: iedereen toelaten. De rest is inhumaan, want bestaat uit mensen, als het er meer dan twee zijn  tegenwoordig ook met kinderen, en die mag je al helemaal niet weigeren. En het hele artikel is één groot verwijt jegens Diederik Samsom omdat deze iets andere zegt en doet dan iedereen onbeperkt toelaten. Welke litanie Jan Jaap krijgt bij deze met datgene waar hij het best in is:
  Je dwingt me om iets te doen, wat voor een comedian een doodzonde is. Ik ga een grap gebruiken van iemand anders. Het zal de eerste en de laatste keer zijn.
    Komt ie: (Jan Jaap pakt stekkerdoos) Kijk: Hier hebben we het kabinet, en dit is de stekker. Die heeft u er zelf ingestoken. (Jan Jaap doet stekker in de stekkerdoos) En zo: (Jan Jaap trekt een beetje lullig de stekker er weer uit) trekt u ‘m er weer uit. 

Een weergave van de afgang die GroenLinks-leider Jolande Sap beleefde tijdens een Kamerdebat, zie hier uitleg of detail , en in niet geringe mate heeft bijgedragen tot het dramatische verlies tijdens de de erop volgende verkiezingen en haar val als partijleider. En hoe hij het klaarspeelt, is niet helemaal duidelijk, maar de grappen van Jan Jaap zelf zijn nog veel zoutelozer.
    Overigens: wel grappig is deze: uitleg of detail . Maar daarin staat de zeer politiek-correcte mevrouw Sap aan de ontvangende kant, dus deze grap zal Jan Jaap zeker niet leuk vinden.

Er is al jaren niets meer van Van der Kwal vernomen, waarvan nu de verklaring blijkt: het is verhuisd naar België. Uit een groot interview (Volkskrant Magazine, 04-05-2024, door Gidi Heesakkers):
  'Ik ben geoefend in het buitenstaander zijn'

Cabaretier Jan Jaap van der Wal verruilde Nederland 'voorlopig definitief' voor België. Daar speelt hij nu voor uitverkochte zalen zijn vierde Vlaamse voorstelling, over de aankomende verkiezingen daar. ...

Waar men het kennelijk nog wel leuk vindt.
    Het duurt altijd een tijd voordat mensen doorkrijgen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Daarna moet de parasiet weer verder trekken.
    En dat weten de parasieten zelf natuurlijk als de beste:
  ...    In Lier speelt hij een try-out van Geen stem, de verkiezingsconference waarmee hij door Vlaanderen toert in de aanloop naar de federale verkiezingen die hier op zaterdag 9 juni worden gehouden. ...
    ... Stemmen mag hij er nog niet, 'ongevraagd stemadvies geven wel', aldus de promotekst van zijn voorstelling. Daarin maakt hij met grappen een serieus punt over de ideologische leegte van de middenpartijen en de morele leegte van de extremen, vooral op het vlak van migratie.    ...

... 'de morele leegte op het vlak van migratie'...
    Wat weet men in de politiek-correcte wereld toch uiterst precies en knap de werkelijkheid om te keren ...


Naar PC club  , of site home  ·.

8 mei 2011