Filmrecensie: Wall Street

De film Wall Street was al min of meer een symbool voor het kapitalisme geworden, maar met de kredietcrisis van 2008/9 is de reputatie ervan tot mythische proporties gestegen. Het volgende is uit een bespreking in VARAgids, nr. 21-2009:
  Wall Street

Gekko voorspelt

'Hebzucht is goed', speechte de meedogenloze beursmakelaar Gordon Gekko (Michael Douglas) in de film Wall Street (1987). Bedrijven plunderen, pensioenfondsen leegroven, firma's te gronde richten: alles om er zelf beter van te worden. Gekko's beleid lijkt de ultieme vorm van het kapitalisme dat de economie (in de VS) de afgelopen decennia bezigde.
    Toch loopt het uiteindelijk fout af met Gekko: door zwendel en hebberigheid belandt hij in de gevangenis. De film lijkt daarmee - ten tijde van kredietcrisis, faillissementen en economische malaise - actueler en profetischer dan ooit: hebzucht is niet goed.
    Sterker nog, volgens minister van Financiën Wouter Bos is Gekko's adagium zelfs de oorzaak van de huidige financiële situatie. 'Er heerste een besmettelijke hebzucht. Iedereen wilde steeds meer. Dat moest een keer fout gaan. Zeker in Amerika leefde het idee dat de markt volledig vrij moest worden gelaten. Dan zou de welvaart voor iedereen het hardst groeien .En we zien waar dat toe heeft geleid', Bos aldus in het Algemeen Dagblad.

Over de filmische kwaliteiten van de rolprent zelf wordt nauwelijks meer gesproken, met uitzondering van de briljante manier waarop Michael Douglas de hoofdpersoon neerzet.


Naar Literatuur, inleiding  , of site home  ·.

18 jul.2009



[an error occurred while processing this directive]