Bronnen bij Neurologie: spiegelneuronenSpiegelneuronen zijn ontdekt door de Italianen Giacomo Rizzolatti, Leonardo Fogassi en Vittorio Gallese tijdens onderzoek naar de werking van individuele neuronen bij makaken. Het bleek dat sommige neuronen niet alleen vuurden tijdens het uitvoeren van een bepaalde actie, zoals het grijpen van een voorwerp op tafel, maar ook als iemand anders dat voorwerp greep. Kennelijk werd deze actie in het apenbrein nagespeeld - gespiegeld. Onder een deel van het overzichtsartikel in Scientific American over hun zeer belangwekkende onderzoek - de tekst bevat verkleinde versies van de met tekst toegelichte illustraties, die hyperlinks zijn naar de grotere, leesbare, versies (Scientific American, nov. 2006, door Giacomo Rizzolatti, Leonardo Fogassi en Vittorio Gallese):De basale concepten. Een toepassing hiervan in het patroon van sociale interactie is zichtbaar in het volgende artikel (Volkskrant.nl, 20-08-2009, ANP):
In beide artikelen wordt een verband gelegd tussen gereken in dit soort capaciteiten en het verschijnsel van autisme. Maar recente onderzoeken laten zien dat er diverse soorten van autisme zijn, zodat het misschien slechts één van de factoren is. Een heel aparte toepassing is deze (de Volkskrant, 27-08-2009, door Malou van Hintum):
Het verband is dus nog nauwer dan het eerste artikel verondersteld. Niet alleen van het visuele systeem naar de neuronen, maar ook direct door naar het motorische systeem hoewel dit systeem zelf niet geactiveerd wordt. Wat een bevestiging is van de hoge mate van integratie van de diverse systemen in zowel het brein als samen met het lichaam. Het blijkt ook op hoog niveau te werken (de Volkskrant, 12-03-2011, door Mark Mieras):
Hetgeen dus slaat op behoorlijk hoog in het bewustzijn. Een bevestiging van de relatie met autisme (de Volkskrant, 03-05-2011, van verslaggeefster Maud Effting):
Of de koppeling met de rest van de hersens werkt op één of andere manier niet goed.
Wat ook meer wijst op een probleem met de samenwerking tussen spiegelprocessen en de rest dan met de werking van de losse processen op zich.
Of dat ze steeds beter wisten hoe te antwoorden. Een probleem is hier spiegelneuronen zouden kunnen zijn ontstaan. Daarvoor is een evolutionair proces nodig. Hier een mogelijke fase in dat proces (de Volkskrant, 13-08-2011, door Marcus Werner):
Dat bijvoorbeeld vogels op elkaar letten volgt uit het zwermgedrag. Dat kan gesimuleerd worden met simpele modellen bestaande uit bewegende elementen, waarbij ieder element beweegt in een richting naar aanleiding van wat zijn buren doen - wat alleen kan door "op elkaar te letten".
Vanaf welke processen er steeds meer voordeel zit in het leren afkijken bij de ander, zodat er uiteindelijk gespecialiseerde onderdelen voor komen: spiegelneuronen. Een onweerlegbaar bewijs van hoe sterk de werking van dit proces is (www.fsw.leidenuniv.nl , 26-11-2013. ![]()
Oftewel: men dacht dat het een min-of-meer rationeel proces was. Dat is het natuurlijk niet. Het is op zijn minst iets dat plaats vindt in de emotionele hersenen, en als je het kan koppelen aan beweging, ook met een component in het reflexmatige systeem:
En waarom is het zo sterk verankerd:
Tja, soms kunnen ook psychologen, net als sociologen, onderzoek doen naar wat een een beetje gezond verstand zegt. Moet je wel zo veel gezond verstand hebben om te beseffen dat het menselijke denken en handleen gewoon "een soort machine" is. Naar Neurologie, overzicht, globaal ![]() ![]()
|