Klassenstrijd, bevestiging

29 mei 2010

In Suriname zijn verkiezingen geweest, en de partij van voormalig legerleider Desi Bouterse is de grote overwinnaar. Dat zat er al jaren aan te komen, met een steeds verder groeiende aanhang. De reden staat hier:


Uit: De Volkskrant, 27-05-2010, van verslaggeefster Anna van den Breemer

'Vergeven en verdergaan met het werken aan de toekomst'

‘Het zijn nog steeds dezelfde twee mannen die strijden om de macht als toen ik op mijn 12de uit Suriname vertrok’, verzucht Daniella (31) in de buurt van buiten winkelcentrum Kraaiennest in Amsterdam Zuidoost. Ze doelt op de huidige president Ronald Venetiaan en oud-legerleider Desi Bouterse. ‘En dat terwijl er juist behoefte is aan een jong iemand die voor echte vernieuwing kan zorgen in het land.’

Vernieuwing is precies de reden waarom heftruckchauffeur Hugo, die erbij is komen staan, het presidentschap van Bouterse juist wel toejuicht. ‘Hij is de enige politicus die beslissingen durft te nemen. Alleen met zijn leiderschap komt Suriname verder’, zegt hij terwijl hij elk woord benadrukt met een handgebaar.
     Het feit dat Bouterse nog als hoofdverdachte terechtstaat in het proces over de Decembermoorden, maakt voor Hugo geen verschil. ‘Ik wil niet zeggen dat het goed is, maar elke leider heeft gemoord. Balkenende heeft toch ook samengewerkt met Bush om Sadam Hussein te executeren?’
    Suriname gaat volgens hem wel achteruit. Voordat hij zeventien jaar geleden naar Nederland kwam, werkte hij er als brandweerman. ‘Toen had je nog een middenklasse. Nu is het rijk of arm. Met Bouterse heeft de kleine man iets meer kans.’   ...


Red.:   Dit is de mening aan de ene kant van de klassenstrijd. Hier is die, van dezelfde krantenpagina, van de andere kant - auteur Sheila Sitalsing is, zoals de naam al zegt, van Hindoestaans-Surinaamse afkomst, maar was tot voor ongeveer een jaar geleden journaliste bij de Volkskrant:


Uit: De Volkskrant, 27-05-2010, column door Sheila Sitalsing

Zelf hebben we niet met vlaggen staan wapperen

Sab, de Guyaanse nanny, heeft Bouterse gestemd. ‘Coz he gimmie permanent stay in dis country’, legde ze stralend uit. Maar vanmorgen had ze alweer twijfels over de man die ze aan een monsterzege hielp: ‘Dem say he dangerous coz he kill people.’
    Ja hèhè, dat hadden we al uitgelegd. Maar moeten we nanny nu ontslaan? Dat zal de baby niet leuk vinden.
    Zwager heeft zijn personeel wel subtiel bedreigd. De klusjesman kreeg te horen dat hij fijn Bouta mag stemmen, maar niet om salarisverhoging moet vragen als de inflatie toeslaat. Daar vrezen we voor: de inflatie die komen gaat zodra NDP-machthebbers de schatkist weer als hun persoonlijke rekening courant gaan gebruiken ter financiering van feestjes en partijtjes.   ...


Red.:    De bovenklasse zet de onderklasse financieel onder druk om niet voor hun eigen belangen te stemmen. Met natuurlijk dezelfde smoesjes als hier: armen mogen geen geld uit de schatkist - dat mogen alleen de rijken. En gepaard gaande met aperte leugens, natuurlijk:

  Dus is gedachte 1 bij het opstaan: wat doet de koers? ? In Suriname bedoelen we met ‘de koers’ niet iets met wielrennen, maar de verhouding tussen de lokale SRD en de Amerikaanse dollar. Over ‘de koers’ kun je altijd een gesprekje aanknopen met wildvreemden.
    Onder president Venetiaan wist de Centrale Bank de koers redelijk stabiel te houden. Dat is cruciaal in een land dat elk schroefje moet importeren en waar iedereen boven de 40 zich nog kan herinneren dat ze tijdens de hyperinflatiejaren in de rij moesten staan voor suiker.

Voor en onder president Venetiaan was de bovenklasse aan de macht, met als enige uitzondering de tijd dat Bouterse aan het bewind was - na de eerste langdurige periode wanbestuur.
    Kijk, het verzet tegen Bouterse was ook het verzet van de bovenklasse. Degenen die gevangen werden gezet en uiteindelijk vermoord, waren ook vertegenwoordigers van die bovenklasse. Vandaar ook dat de opwinding over die moorden ook zo groot was en zo blijvend is - in tegenstelling tot de talloze andere moorden waarover je al snel nooit meer iets hoort. Want de slachtoffers waren geen gewone mensen, maar mensen uit de bovenklassen. vandaar ook de langdurige acties van types als advocaat Gerard Spong, een vertegenwoordiger van de bovenklasse.
    En bij die bovenklassen zit de afkeer voor de onderklasse diep:
  Maar op de dag dat Desi Bouterse ... voelen we de inflatie al. Bij het afleveren van Het Kind op de peuterschool staat de directeur te wenken. Ze fluistert: ‘In US blijft het gelijk, maar in SRD moet ik het schoolgeld verhogen. Echt.’ Ze heeft hard met vlaggen gewapperd, zegt ze. ‘Van de goede partij!’ Maar de vlaggenwapperaars van Bouterses NDP – boze jongens en meisjes uit de volkswijken – hebben gewonnen.

En als je dat leest, ga je ijna begrijpen waarom die moorden hebben plaatsgevonden: deze bovenklasse pleegt verraad aan het Surinaamse volk als geheel. Uit de meest anale vorm van eigenbelang:
  Surinamer willen we best worden. Maar dan moeten we die bordeauxrode vrije toegang tot de Europe Unie inleveren, want Suriname verbiedt de dubbele nationaliteit. En we zijn wel goed, maar niet gek.

Die succesvol van twee kantjes aan het eten zijn - de ene kant zijnde:
  Daar zitten we dan in onze villa in de vinex van Paramaribo. Nep-Surinamers, die hier kwamen vanwege de eindeloze ruimte en de dito mogelijkheden in dit land waar zo veel meer kan, mag en onontgonnen is dan in Nederland. Het was er stabiel en hoopvol – politiek en economisch. Reuze gezellig ook.

En de andere:
  Sab, de Guyaanse nanny, ...    Zwager heeft zijn personeel

Rasecht kolonialisme. In de moderne tijd. Maar klassenstrijd, klassenverraad en kolonialisme hebben natuurlijk ook de nodige zaken gemeen.


Naar Klassenstrijd, globalisering, pro , Alfa wereld , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .