Bronnen bij Maatschappelijke veeleisendheid: diversen

28 sep.2008

Wat willekeurig gekozen voorbeelden van veeleisendheid in een maatschappelijke context:

Uit: De Volkskrant, 27-09-2008, rubriek Wat zou u doen, redactie Machteld van Gelder

Niet zo heel vrijwillig

Op de school van mijn kind wordt ouders regelmatig gevraagd bij feestjes hapjes klaar te maken, in de klas te helpen, mee te gaan met excursies, mee te lopen naar de gymzaal, en zelfs grof vuil buiten te zetten: Soms wordt er gedreigd dat een activiteit zonder hulp van de ouders niet kan doorgaan. De hulp wordt als vanzelfsprekend gezien. De ouders hebben echter vaak drukke banen. Bovendien hebben de stichtingen waaronder de scholen vallen vaak behoorlijke financiële reserves. Kunnen ze die niet eerst gebruiken? Zelf doe ik op mijn werk soms vier dingen tegelijk, ook dingen waarvoor ik niet ben aangenomen. Leerkrachten lijken zich te willen beperken tot het lesgeven; ze komen mij ook niet helpen als ik het druk heb. Ik help graag, maar liever niet met het mes op de keel.
A. van M.

Reactie:

Beperken

Kijkt u eens naar zomaar wat stellingen uit de maatschappelijke discussie: 'rekenen kinderen holt achteruit', 'taalachterstanden nog niet ingehaald', 'lessen sociale vaardigheden wenselijk', 'lerarentekort wordt groter probleem', 'kinderen moeten ontbijten op school', 'seksuele voorlichting zou een vast onderdeel van het programma moeten zijn', 'scholen worden steeds vaker afgerekend op de resultaten van de leerlingen'. En dan zegt u: 'Leerkrachten lijken zich te willen beperken tot het lesgeven: Huh?
W.G. (37. v), Losser


De Volkskrant
, 10-11-2008, ingezonden brief van R. Midavaine (Hendrik-Ido-Ambacht)

Streng

Wanneer je kiest voor een lesbische relatie, dan weet je dat je geen kinderen kunt krijgen. Helaas worden natuurlijke grenzen steeds vaker aan de kant geschoven (Binnenland, 5 november).
    Wat dan zichtbaar wordt, is niet mooi: een mens, die denkt overal recht op te hebben en die vindt dat hij moet kunnen krijgen wat hij wil. Om dat te bereiken staat 'strenge wetgeving' ons steeds meer in de weg. Zonder wet zijn we overgeleverd aan de eisen van de ander. De wet is er niet alleen voor de 'slechte mens', de crimineel. Maar ook voor de veeleisende mens, die we uiteindelijk allemaal zijn.
    Het feit dat we tegen de grenzen van de wet aanlopen, is het bewijs jat we die wet nodig hebben.


Naar Veeleisendheid, sociologisch  , Sociologie lijst  , Sociologie, overzicht  , of site home .