WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: anekdotisch bewijs

27 sep.2012

Het veld waar de retorisch truc van het anekdotische bewijs het meest populair is, en zelfs een vast ingrediënt, is de immigratie en multiculturele discussie. Het meest rumoerige voorbeeld is het wekenlang en tot in de Tweede Kamer lopende gedoe rond asielzoeker Mauro, die door zijn dus bemiddelde moeder op 10-jarige leeftijd op het vliegtuig richting  Nederland is gezet, en die met zijn twee reebruine ogen het voorbeeld was van de zielige vluchteling, die het grote voorbeeld was om nog eens duizenden anderen binnen te halen.
Puur anekdotisch bewijs. Hier nog een individueel geval:


Uit: De Volkskrant, 21-09-2012, door Loes Reijmer

Posidiva


BN'er vanaf haar 17de, ex-olympiër, Kamerlid, staatssecretaris. 'Je moet gretig leven', vindt Erica Terpstra.In het tweede seizoen trekt haar programma 'Erica op Reis' meer dan een miljoen kijkers.

...
Hoofddoek of gouden bikini?
Lacht: 'Om zelf te dragen? O, vanuit maatschappelijk oogpunt. Als een hoofddoek een vrijwillige keuze is; waarom niet? Ik heb op mijn reizen veel vrouwen en meisjes ontmoet met wie ik grote pret had. In Ethiopië hebben ze niet alleen een hoofddoek, maar ook een neuskapje. Dat is effectief tegen het zand uit de woestijn. Als we grappen met elkaar maakten, zag ik hun ogen glinsteren. Toen dacht ik: jongens, wat je ook aan hebt, we zijn allemaal hetzelfde. In Oman zag ik vrouwen in boerka met een grote split. Daaronder droegen ze een moderne broek. Dat vind ik niet hypocriet, dat vind ik gewoon leuk.'    ...


Red.:   Al zouden ze het bewijs in handen hebben dat 99 van de 100 boerka's erin geslagen wordt, dan nog zouden ze met dat ene voorbeeld komen aandraven. Dit alles vanuit de de redenatie: Die mensen hebben een andere cultuur, kleur of cultuur en kleur, dus zijn ze lief/aardig/sneu/gelijk/een-voorbeeld, al naar wat uitkomt. En omdat dat zo is, is de ene vrijwillige boerka wel representatief, en de 99 onvrijwillige niet. Met als les: achter bijna alle gevallen van anekdotisch bewijs zit ideologie, gevolgd door talloze andere denkfouten als niet-willen-weten  , en retorische trucs als de huidige: anekdotisch bewijs.
    Hier is de weerlegging voor het multiculturalistische geval:


Uit: De Volkskrant, 26-09-2012, van verslaggever Jaap Stam

Faig B. voor rechter: Ik was mezelf niet

Tussentitel: 'Doorgeladen wapen met geluiddemper, dat is niet raar'

Het ging om wraak en eer, had hij in een afscheidsbriefje geschreven dat de politie in zijn portemonnee had aangetroffen. Dinsdag wrong Faig B., verdacht van het doodschieten van vier vrouwen, zich in allerlei bochten om de rechtbank ervan te overtuigen dat van voorbedachten rade geen sprake was. Hij sprak zacht en zonder enige emotie..
    De 27-jarige B. uit Azerbeidzjan heeft bekend dat hij op 12 mei 2011 zijn ex-vriendin Farida Fargat heeft doodgeschoten in zijn woning in Helmond. Vier dagen later doodde hij in Zwijndrecht drie vrouwen van een Azerbeidzjaans gezin, twee dochters en hun moeder. Ook dat heeft hij bekend. Zowel de 20-jarige Farida als Nargiz (23), de jongste dochter van het gezin, had B. de bons gegeven.    ...
    Nadat hij Farida had doodgeschoten, had B. dagen niet geslapen en voornamelijk geleefd op coke en alcohol, zei hij. De vierde nacht stak hij zijn pistool bij zich - als altijd doorgeladen en met geluidsdemper - en vertrok naar Zwijndrecht. Daar voltrok zich zeven uur later het ongekende drama.
    In de hal van het appartementencomplex schoot hij de zus van zijn ex dood. In de huiskamer Nargiz en haar 57-jarige moeder. Alle drie op nog geen halve meter afstand. Over Nargiz, zijn ex-geliefde, had B. tegen de politie verklaard: 'We keken elkaar enkele seconden in de ogen, zeiden niks, toen schoot ik.' Ook die verklaring nuanceerde de schutter gisteren.
    Negen kogels waren gevuurd (twee op de zus, vier op Nargiz, een op de moeder, twee op de vader). 'Zou het kunnen dat de kogels op waren?' vroeg de rechtbankvoorzitter, daarmee suggererend dat vader zijn leven daaraan heeft te danken. B. zei het niet te weten.    ...
    Het is voor B. een raadsel waarom hij zo tekeer is gegaan, zei hij. 'Ik was in shock, ik was niet meer mijzelf. Het was alsof mijn lichaam was overgenomen door iemand anders. Nu zeg ik: absurd, het is gekkenwerk.'    ...
    Deskundigen hebben een persoonlijkheids- en contactstoornis bij B. vastgesteld. Hij is snel gekrenkt en heeft narcistische trekken. Vandaag komen de aanklagers met de strafeis.


Red.:   Ook dit is een geval, net als de bruin-ogige Mauro. Dus als Mauro als representatief kan worden genomen, kan deze snel gekrenkte, narcistische en moordvaardige moslim (Azeri zijn moslims) dat ook. En als de figuur van Mauro aanleiding is om te roepen dat er meer immigranten moeten worden toegelaten, dan is de figuur van Faig B. net zo veel aanleiding om te roepen dat die immigranten er weer allemaal uitgegooid moeten worden. Want het voordeel van enkele bruin-ogige Mauro's weegt totaal niet op tegen het nadeel van enkele snel-gekrenkte narcistische moordenaars.
    Het omgekeerde van het Mauro-geval: iemand die wél is uitgewezen:


Uit: De Volkskrant, 24-11-2012, van verslaggever Toine Heijmans

Teruggestuurd naar Servië en vermoord

Asielzoeker Zivko Kosanovic zei: teruggaan naar Servië wordt mijn dood. En inderdaad. De IND heeft geen spijt.


Tussentitel: Het is vreselijk naar wat er is gebeurd, maar we kunnen niet gaan terugkijken - Woordvoerster Raad van State

Een voormalige asielzoeker is in 2009 doodgeschoten in Servië, nadat hij Nederland was uitgewezen. Tijdens zijn asielprocedure heeft hij daar meermaals voor gewaarschuwd, en ook de naam genoemd van zijn uiteindelijke moordenaar.
    De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meende niettemin dat hij geen recht had om in Nederland te blijven, omdat hij niet aannemelijk kon maken dat de bedreiging een politieke achtergrond had. Die beslissing werd ondersteund door de rechtbank in Den Bosch, en door de Raad van State.   ...


Red.:   Maar wat hetzelfde is gebleven: ook dit is anekdotische bewijs. Want, bijvoorbeeld, bij het geval van asielzoekers die mogen blijven en een misdaad plegen, en daaronder zijn ook moorden, wordt er niet naar de IND en de Raad van State gelopen om verantwoording te vragen. En die gevallen zijn oneindig veel talrijker.  
    Tel het aantal dagen af voor een voorbeld van het omgekeerde geval: een asielant/immigrant die een moord pleegt op een Nederlander


De Volkskrant, 28-11-2012, ANP.

Eis 18 jaar moord Hund

Justitie heeft 18 jaar celstraf geëist voor de man die wordt verdacht van het doodschieten van de Amsterdamse juwelier Fred Hund. De verdachte Soufiane B. zou in oktober 2010 samen met een onbekende man de juwelierszaak hebben overvallen.


Red.:   Het aantal dagen bedraagt vier hele stuks. 


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .