WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: eerlijk

30 mrt.2016

De term "eerlijk" is sterk in diskrediet gebracht door het gebruik in de combinatie "het eerlijke verhaal", zoals geïntroduceerd door PvdA-politicus, kosmopoliet en migratiefundamentalist Diederik Samsom, tijdens de verkiezingscampage van 2012.  Hij gebrukte het om bezuinigingen te verdedigen, oftewel: het als PvdA-politicus verdedigen van een neoliberaal beleid. Oftewel, gezien vanuit de traditionele achterban van de PvdA: het verdedigen van verraad. Dat dit voor iedereen zichtbaar zo ligt, blijkt uit volgende commentaren. Eerst dat bij Elsevier:


Uit: Elsevier, 01-03-2014, column door Syp Wynia

Het eerlijke verhaal wordt niet gepruimd

Tussentitel:  PvdA-kiezers zien onder Diederik Samsom de verzorgingsstaat verkruimelen

Beide regeringspartijen doen het slecht in de peilingen, maar de PvdA doet het nog een stuk slechter dan de VVD. ...
    Maar waarom doet de PvdA het slechter dan de VVD? Het omgekeerde zou eerder in de rede liggen, want het kersverse Regeerakkoord leverde heel wat meer heibel op bij de VVD dan bij de PvdA, waarvan het congres het akkoord bij acclamatie omarmde. De VVD-achterban pikte vooral de fors nivellerende ziektekostenverzekering niet. .
    Verder had de VVD stevige lastenvermindering beloofd, terwijl het Regeerakkoord met de PvdA de belastingen juist stevig omhoog joeg. ...


Red.:   Syp Wynia, echt Elsevier en uitgesproken rechts, noemt nog een aantal dingen waarmee VVD'ers niet blij zijn. En dat er daarom veel mensen zijn die beweren dat de VVD het meest inlevert in de compromissen. Wynia legt uit hoe het zit:

  Kiezers stemmen immers ook op de PvdA omdat ze veronderstellen dat de PvdA hoedster is van de verzorgingsstaat.
    Maar zie nu: de WW-uitkering wordt korter, de eigen betalingen voor de zorg gaan omhoog, de AOW-leeftijd wordt nog sneller verhoogd, de pensioenen worden niet alleen afgetopt - zoals de PvdA wilde maar ook versoberd, de woningcorporaties krijgen een miljardenheffing opgelegd en mogen dat aan hun huurders doorberekenen, bejaarden worden uit verzorgingshuizen gezet, thuiszorgers worden op straat gezet, sociale werkplaatsen gesloten, bijstandstrekkers aan het wieden gezet en Wajongers worden bijstandstrekkers die aan het werk moeten.

Juist ja. En waar vecht de PvdA dan wel hard voor:
  Terwijl het PvdA-kader zich druk maakt om overwegend symboolpolitieke zaken als het strafbaar stellen van illegaliteit en een kinderpardon...

Voor buitenlanders. Voor illegalen. Voor (im)migranten. Voor het nomadisme. Het nomadisme van de Joodse cultuur waar Samsom ("...en Delilah") uit stamt. Dus voor de immigrant, en naar de hel met:
  Maar terwijl het PvdA-kader zich wentelt in immaterieel idealisme, zijn potentiële PvdA-kiezers eerder brood-en-boter-socialisten dan idealisten. Zij zien onder leiding van de PvdA de vertrouwde verzorgingsstaat verkruimelen.

Tezamen met Asscher, Cohen en Spekman.
    Maar GeenStijl dit dit wat korter en krachiger:
    GeenStijl maakt het helemaal af - uit bewondering wordt het in zijn geheel gereproduceerd ("GeenStijl, vermoedelijk de beste kwalitietskrant van Nederland!"):


GeenStijl.nl, 17-03-2014, door Pritt Stift uitleg of detail

Help Diederik Samsom en WIN 1 miljoen!Mensen. Didi weet het even niet meer, in de quiz show die politiek heet. Al twee van de drie Hulplijnen gebruikt, en nog steeds geen goed antwoord. Met nog twee dagen te gaan voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 is de erudiete rode ingenieur der PvdA ten einde raad en gutst het angstzweet over zijn stoere vleespet. Hij wordt KEIHARD uitgelachen door de reaguurders op zijn eigen blog. Gelukkig is daar altijd nog de GeenStijl Hulplijn to the rescue. Come on, stijllozen. Doe eens sociaal & help die Samsom eens een handje. Het gaat om veel geld. Die 1 miljoen jackpot prijzengeld wordt namelijk subiet geïnvesteerd in een noodlijdend Nederlands verzorgingstehuis multicultureel genderneutraal windmolenpark in Oeganda. ABCD. Roept u maarrr...


Red.:   Dat Samsom dit heeft kunnen overleven, is verbijsterend.
    Dit was hoofdzakelijk een eenmalig geval. De reden om het als item in te voeren was deze:


Uit: De Volkskrant, 21-03-2016.

Wij willen een Down-vriendelijke samenleving

Wij vragen aan artsen om aan ouders het eerlijke verhaal over hetr down-syndroom te vertellen


Red.:   Het "eerlijke" verhaal dat zijnde van al die vrolijke down-kindertjes die ze op televisie vertonen.
    Pute leugens. Weet iedereen die er wat vanaf weet. Zoals bijvoorbeeld deze briefschrijver:


Uit: De Volkskrant, 22-03-2016, ingezonden brief van Karel Rütter, Gennep

Eerlijk verhaal down

Er valt in eerste instantie weinig in te brengen tegen het pleidooi voor een downvriendelijke samenleving (O&D, 21 maart). Zeker als we ons beeld van mensen met het downsyndroom laten bepalen door de 'schattige mongooltjes' die we nogal eens in ons straatbeeld en in de tv-serie De laatste Downer zien. Maar juist deze laatste, door de EO uitgezonden, serie laat al enkele schaduwkanten zien van het downverhaal en de schaduwkanten zijn veel groter dan de leek in de samenleving krijgt voorgespiegeld.
    In zorginstellingen zitten grote aantallen 'downies' die je amper op straat tegenkomt, die tot de categorie ernstig verstandelijk beperkte mensen behoren en die vaak op gevorderde leeftijd ook op lichamelijk en psychisch vlak ernstige problemen krijgen.    ...
    Deze, óók wetenschappelijk aangetoonde feiten, horen óók bij het 'eerlijke verhaal dat artsen aan ouders moeten vertellen'.


Red.:   Maar die laten de schrijvers van dit oneerlijke verhaal dus mooi weg.
    En ze  begaan nog een oneerlijkheid, onthuld door de tweede briefschrijver:


Uit: De Volkskrant, 22-03-2016, ingezonden brief van Colin Martini, Roermond

Eerlijk verhaal down (2)

Het is de plicht van artsen om patiënten in te lichten over alle medische keuzen die ze op een bepaald moment kunnen maken. Dat geldt dus ook voor het verstrekken van informatie aan zwangere vrouwen over de NIP-test. De brief over een downvriendelijke samenleving (O&D, 21 maart) doet echter geloven dat dit op een manier zal gebeuren waarbij zwangere vrouwen zo ongeveer op straat worden belaagd door allerlei medisch personeel dat hen van een afstandje bekogelt met NIP-testen.
    Absurd, en bijzonder disrespectvol tegenover artsen en verloskundigen. Verder moeten artsen volgens de brief het 'eerlijke verhaal' over down vertellen aan ouders, maar niet de NIP-test aanbieden. Moeten ze daar dan maar over zwijgen?


Red.:   Oftewel: deze vorm van druk kunnen de beschuldigers absoluut niet hard maken. Maar men had nog een andere:

  Maar dan. "Mevrouw, dat hóeft toch niet meer in deze tijd," zegt een onbekende op straat. Hoe dat voelt beschrijft een moeder: "Mijn eigen vlees en bloed wordt door mensen afgewezen".

Zijnde vrijwel komende van de mevrouw die bovenaan stond in de lijst van ondertekenaars: Linda Germs, voorzitter Upside van Down, wat deze mevrowu is met dit specifieke verhaal al meerdere malenm op televisie geweest. En niemand had natuurlijk het lef om te zeggen: "Dat is een uisterst onwaarschijnlijk verhaal. Kunt u het hard maken?" En dat kan ze natuurlijk niet. Mannen bemoeien zich al helemaal met op dit soort dingen, en vrouwen die de moeite nemen om er zich wel mee te bemoeien, zullen zeggen: "Oh mevrouw, wat een leuk kindje... En ze zijn altijd zo vrijlijk, hè..."
    Alle andere oneerlijkheden erbij nemend, kunnen we het wel simpel stellen: dit is eigenlijk het enige ijzer dat de mevrouw in het vuur heeft, en het is vrijwel zeker gelogen.
    Je kan  niet met zekerheid zeggen: "Als mensen het over 'eerlijke verhalen' hebben, staan ze te liegen", maar het is wle een reden om alle vertrouwen te laten varen. Eerlijke mensen met "eerlijke verhalen" komen met bewijzen, en niet met lange verhalen.

 
Naar Termen, eerlijk  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .