WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: Nederlander

23 mei 2015

Omdat hij zo afdoende is, hier nog maar eens de definitie van Nederlander  :
  1, (pol. cor., gematigd): Iedereen met een Nederlands paspoort. 2, (pol. cor., strenger): Iedereen ter wereld. 3, (wetensch.): Bewoners van Nederland met een cultuur die alleen in Nederland voorkomt. 4, (prakt.): Blanke Nederlanders met Nederlandse namen.
    Toelichting: Nederland was van 2000 voor Christus tot 1970 na een blank land, met in 1970 geen moslims en één neger: Humphrey Mijnals die voetbalde bij Elinkwijk. Gezien de wet van constantheid van cultuur is Nederland nog steeds een blank land. De anderen zijn immigrant met eigen land/cultuur elders.

Welke gedachtestroom geïnspireerd werd door het in illustraties gegoten bewijs ervan, aangeleverd, nota bene, door de Volkskrant. Hier de aanhef van het betreffende artikel:


Uit: De Volkskrant, Vonk, 02-05-2015, door Robert Vuijsje

4-mei-herdenking | Afkomst doet er wel toe

Een massale achteloosheid

Wat herdenken we, nu de meesten van ons de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben meegemaakt? En hoe herdenken we in een niet bijster tolerante samenleving? Robert Vuijsje zoekt een antwoord.Red.:   Voor het schrijven van welk artikel Vuijsje was uitgenodigd omdat hij auteur is van een reeks interviews met allochtone immigranten onder het motto "Afkomst telt". De boodschap van het artikel dus zijnde: "Nederlanders geven niet genoeg om allochtone immigranten". Zeg maar: "Nederlanders beschouwen allochtone immigranten niet als Nederlanders". Een verwijt dat ze zelf ook steeds harder uitbrullen   .
    Maar tegelijkertijd leverde de Volkskrant het bewijs van de juistheid van die zienswijze:
Allochtonen 1
 
Allochtonen 2
 
Allochtonen 3

De cruciale vraag luidt: "Wat hebben al deze geportretteerde mensen gemeen?" Het simpele antwoord: "Niets".  Het volledige antwoord, de context meenemende: "Het zijn geen Nederlanders".
    Of in termen van logica: de geportretteerden zijn een doorsnee van de wereldbevolking. Nederlanders zijn geen doorsnee van de wereldbevolking anders waren het "wereldbevolkingers". Dus de geportretteerden zijn geen Nederlanders.
    En alsof dat nog niet genoeg bewijs is, doen ze het nog eens en expliciet dunnetjes over:

Wat je dit ook noemt, en laat de foto maar rond gaan: niemand zal op het idee komen dit te betitelen als Nederlanders. Ze zitten wel in Nederland:


Uit: De Volkskrant, 19-06-2015, door Toine Heijmans

De paradox die typisch Nederlands blijkt te zijn

... Dit zijn kinderen - asielkinderen worden het pas als je dat in het bijschrift zet. ...


Red.:   Dit is meteen een keiharde leugen: dit associeer je pas met Nederland als je er bij zegt dat ze in Nederland:

  Dit kunnen schoolfoto's zijn. Dit kan een school zijn in een Nederlandse wijk.

Dit is dan een school zijn in een door buitenlanders bezette Nederlandse wijk.


Naar Termen, 99,9 procent  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .