WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: Te ver gaan

20 jun. 2015

De uitdrukking "te ver gaan"  is er eentje uit alle discussies rond vrijheid van meningsuiting  Die vrijheid van meninguitng is een "heilig begrip" zolang het gaat om alles aan de Koude Oorlog ("Wat kenmerkt het de superioriteit van het vrije westen: de vrijheid van meningsuiting"), de bestrijding van dictatuur, en de beschaving in het algemeen.
    Met dus deze belangrijke uitzondering: ze geldt niet voor de discussies over andere culturen indien fysiek aanwezig in het vrije westen, met name die van de moslims en die van de negers. Bij de bespreking van die verschillen in cultuur bestat geen vrijheid van mneigsuiting. Of beter: er bestaat wel vrijheid van meningsuiting maar je mag niet te ver gan. Met dat "te ver gaan" in de praktijk gedefinieerd zijnde als "alles dat op enigerlei wijze is te interpeteren als kritiek op die andere culturen". Van Grieken mag je stellen dat ze lui zijn, van negers niet. Stellen dat Grieken lui zijn is oké, stellen dat negers lui zijn gaat te ver. Een proces zo treffend beschreven door George Orwell in Animal Farm en 1984.
    En wie passender als eerste voorbeeld van het gebruik van deze smerige terminologie dan de grootste intellectuele viezerik van Nederland:


Uit: De Volkskrant, 20-02-2015, column door Arnon Grunberg

Socratisch

Woensdagochtend bezocht ik een zogeheten zwarte vmbo in Rotterdam. De meeste leerlingen waren gelovig; een meerderheid noemde zich moslim, dan kwamen christenen, atheïsten en hindoestanen.
    Onder de leerlingen bestond consensus dat als het om geloof ging 'je normaal moest doen' oftewel: niet spotten. Veel christelijke leerlingen meenden eveneens dat de tekenaars van Charlie Hebdo te ver waren gegaan. ...


Red.:   Zoals meestal gepaard gaande met andere smerigheden, hier om Nederlandse kinderen erbij te halen terwijl het probleem uitsluitend bij de moslims ligt want die hebben de moordanslag gepleegd, oftewle de moslims vonden het zo ver gaan dat een een aanslag gerechtvaridgd is, de christenen vinden dat niet want ze hebben geen aanslag gepleegd en als ze inderdaad iets anders zeggen si dat omdat ze op een zwarte school anders in elkaar geslagen worden door de moslims. Of andere vormen van sociale druk.
   Volgende:


Uit: De Volkskrant, 19-06-2015, door Anna van den Breemer

Lenette van Dongen | In de Nieuwsbreak

Ik bedien mij niet graag van  grappen die anderen kwetsen

Cabaretière Lenette van Dongen reageert op de kritiek op Gerard Cox. De zanger zong 'Na, na, na, na, na, na' en verkondigde dat hij de tekst zo makkelijk had gemaakt voor de allochtonen. Lees het hele interview met Van Dongen op Volkskrant.nl/opinie.

Begrijpt u de kritiek op Cox?
'Zeker. Dit is gewoon geen goede grap. En niet nuttig bovendien.'

Moet een foute grap nuttig zijn?
'Als het een intelligente grap was, waarvan je de noodzaak ziet, dan begrijp ik het beter.'

Moet een cabaretier dit soort foute grappen niet gewoon kunnen maken?
'We hebben een fijn systeem van vrijheid van meningsuiting in dit land, maar foute grappen kunnen ook te ver gaan.'    ...


Red.:   Inderdaad. En op dezelfde manier: "We hebben een fijn systeem van vrijheid van religie in dit land, maar foute religies kunnen ook te ver gaan." En net zo duidelijk als het voor Lenette van Dongen en de Volkskrant is dat de grappen over allochtonen fout zijn en te ver gaan, is het voor alle verstandige en beschaafde mensen duidelijk dat de islam een foute religie is die te ver gaat.


Naar Termen, Te ver gaan  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .