Filosofen: Miriam RaschMiriam Rasch was een naam waar deze redactie nog nooit van gehoord had, maar gezien het onderwerp moest ze toch wel onmiddellijk op de lijst. Dat onderwerp, algoritmes, vallende in het veld der technologie dus deel van het algemene veld van wetenschap en techniek, een veld van specialisme van deze redactie.Algoritmes zijn de nieuwste versie van het aloude verschijnsel van "de angst voor wetenschap en techniek", die de mensheid al heel lang plaagt, ook wel bekend als het Frankenstein-complex Dat wil zeggen: dat deel van de mensheid dat zijn leven voor een aanzienlijk deel wijdt aan de schier oneindige vormen van irrationaliteit, obscurantisme en dergelijke die haar al sinds oertijden plagen. "Pas op voor de ... " En maak uw keuze maar: stoommachine, stoomlocomotief, automobielen, luchtballons, vliegtuigen, kernenergie, computers ... En nu dus (de Volkskrant, 20-06-2020, door Laurens Verhagen):
... algoritmes. En net als in bijna alle voorgaande gevallen gepaard gaande met het toekennen aan die stukken mechaniek van menselijke eigenschappen en drijfveren: 'tevreden snorren' ... Deze redactie maakt ook wel van die tevreden snorrende algoritmes en voelt zich zeer vereerd ... Maar natuurlijk blijft het daar niet bij, en krijgen we al snel te maken met meneer Franhestein:
Grappig, dat 'het geloof dat alles wat bestaat, is te vertalen in digitale data'. Nog nooit iets of iemand dat horen uiten. Maar de mevrouw blijkt een expert te zijn in het bedenken van niet-bestaande dingen:
Tjonge ... Data die regeren ... Toch bij de komende Nederland parlementsverkiezingen eens kijken onder welk lijstnummer de Partij van de Data uitkomt ...
Tjonge ... Filosofen over andere filosofen ... Indrukwekkend ... En al eeuwenlang zo vruchtbaar gebleken ... En ook nu gaat het weer fantastisch:
Waarmee we weer een paar honderd jaar terug zijn via titels als :"De Mechanisering van het Wereldbeeld'" en dergelijke .. En wat vindt u van dit:
Slaat op alle secties van het hoofdstuk 16 van S.I. Hayakawa, Language in Thought and Action, dat de diverse aspecten van intellectueel taalmisbruik beschrijft:
Kiest u maar. Wij geven het bij deze op. Vier jaar later. We zien de naam Miriam Rasch bij een twee/drie-pagina-artikel vol positieve vibes (trillingen). Over luisteren. Inderdaad: reuze belangrijk. Wat hebben we slechts twee dagen geleden genoteerd naar aanleiding van een andere "wijze" in de Volkskrant: de errste Vijf Geboden van de originele Vijftien die Mozes heel onvoorzichtig ... ... uit zijn handen heeft laten vallen:
Daar staat 'ie. Als nummer IV. Zelfs nog iets meer dan luisteren, maar daar komt mevrouw Rasch ook misschien ooit eens achter. In ieder geval is ze nu nog niet zo ver, want waar haar betoog over het algemeen ver van de maatschappelijke realiteit blijft, gaat het dus over die paar uitzonderingen (de Volkskrant, 23-10-2024, door Ianthe Sahadat):
Oh ja: als test van haar radicale openheid:
Oren eerst volgestopt met stopverf, en daarna verder volgegoten met beton. Wat is het toch eigenlijk sneu dat zo veel werk en tijd weggevaagd kan worden in slechts een paar minuten tikken ... Maar misschien zijn we te streng en staan er hier en daar ook verstandige dingen in. Per ongeluk. Maar gaat u zelf maar kijken ... Overigens, al tikkende bedacht: toch heeft ze het voor elkaar gekregen dat haar naam na slechts één enkele bijdrage goed is blijven hangen. Maar of dat nu een positief iets is ... ... De volgende dag: vermoedelijk is het het lakeidom. Het lakeidom van Goldman Sachs, Wall Street, Jew York, Groot-Israël. ... Geheel toevallig en geheel onbedoeld krijgt mevrouw Rasch niet al te veel later een antwoord vanuit de echte wereld (de Volkskrant, 02-11-2024, ingezonden brief van Danny Schram, Den Haag):
In het oude Japan was dan de eervolle reactie om harakiri te plegen. Naar Filosofie, inleiding , of site home ·.
|