WERELD & DENKEN
 
 

Filmbespreking: Short Circuit (John Badham)

Short Circuit (letterlijk: Kortsluiting), over robot die mens wordt, zou met enig gemak tot de jeugdfilms gerekend kunnen worden, maar heeft veel meer te bieden. Eerst een korte professionele beschrijving:
 

VARA TV Magazine, nr. 2-2006.

Short Circuit

Intelligente spotprent op het leger en de technologie. Vriendelijke huishoudrobot wordt door bliksem getroffen en raakt ontregeld. Op zijn vlucht sluit hij vriendschap met meisje dat hem wil redden.


 Red.:   Na de eerste goed getroffen zin, een nogal slordige recensie - ongebruikelijk voor VARA TV Magazine, maar dit is ook een verhaal uit de bèta-hoek, een vorm van sciencefiction.

De 'huishoudrobot' is in werkelijkheid een oorlogsrobot, één met een dodelijk laserwapen op zijn schouder, maar met verder een nogal fragiel uitziend uiterlijk, dat gekroond wordt door, mogelijkerwijs, het meest charmante robothoofd ooit. Er zijn vijf prototypes, ontwikkeld door een technisch team onder leiding van een nukkig wereldvreemd-genie type en een Indiase programmeur met bijpassend accent die komische noot verzorgt. Het project is voor het leger, dat dus voortdurend over de schouders meekijkt, met daartussen een manager die de relaties tussen leger en techneuten goed moet weten te houden - een archetypische pragmaticus die gaat voor de macht en het aanzien.

 Het verhaal draait om de gevolgen van een ongeluk dat prototype nummer vijf overkomt: de bliksem slaat bij hem in. Volledig gedesoriënteerd raakt hij vanuit het laboratorium in de wijde wereld, en probeert daaruit wijs te worden met zijn ontregelde programmatuur. Hij komt onder de hoede van een meisje van het milieu- en dierenbeschermerstype, die aanvankelijk denkt dat ze een buitenaards wezen ontmoet heeft, en zich boos realiseert dat het maar een robot is. Toch helpt ze hem met zijn dorst naar informatie, wat er uiteindelijk toe leidt dat hij een vorm van intelligentie ontwikkelt, een eigen ziel, en een eigen leven: "Number five is alive".

 Ondertussen is het ontwerpteam en het leger op zoek naar hun verdwenen oorlogsrobot, die ze uiterst gevaarlijk achten. Dit gaat met de stupiditeit die men van het leger kan verwachten, en waar uitgebreid de draak mee wordt gestoken. Dit is het hoofdthema van de film, samen met de manieren waarop de manager en de techneuten daarmee omgaan. En dit alles geserveerd op de meest luchthartige manier die men kan bedenken, met hier en daar nog diverse rake observaties over bijvoorbeeld het (ex-) vriendje van het meisje, en ook nog iets over moraal en de vindplaats ervan. Genieten van begin tot eind.

Zie ook het broertje: War Games  .


Naar Literatuur home  , Algemeen, overzicht  , Site map  , of site home  .