Filmbespreking: WarGames (John Badham, 1983)

Eerst een professionele bespreking uit een televisiegids (VARA TV Magazine, nr. 17-2006):
  War Games (1983, John Badham)
Effectieve komische tienerthriller combineert twee fenomenen uit de jaren-80 film: het whizz-kid-personage en de alom-aanwezige angst voor een Derde Wereldoorlog. Zit vol jaren 80-sentiment. Jonge computernerd (Matthew Broderick) breekt in computer van het Pentagon, en ontkent bijna WO III. Ook met John Wood.

Er zijn hier een paar lijnen van interesse. Ten eerste is dat de manier waarop het gebruik van de computer bij het militaire planningsproces wordt voorzien. En natuurlijk, anders was het geen film, loopt dat hier uit de hand.

Daarnaast wordt ook de hele militaire omgeving aan de top en de hen angehauchte wetenschappers met het nodige sarcasme neergezet (tussen twee haakjes: het ontwerp van de NORAD war room met haar king size computerschermen werd zo realistisch geacht dat de ontwerpers de militaire inlichtingendienst achter zich aan kregen). Aan de goede kant staan onze jonge computerheld, en zijn volwassen counterpart die uit onmin met de militaire toepassing van zijn werk het circuit heeft verlaten. Samen weten ze natuurlijk de op hol geslagen militaire computer te bedwingen.

Onderweg naar die climax worden er nog een paar aardige observaties gedaan over beschaving en de zin van het leven in het algemeen. Allemaal op de bescheiden manier van iets dat omschreven kan worden als jeugdfilm, maar daarom zijn zowel de observaties als de film niet minder de moeite waard.

 Illustratie (vergroting hier  ):
In het wandmeubel, met de rode en blauwe schakelaars: de computer van onze jonge held, een IMSAI 8080, een van de eerste homecomputers, met daar direct onder, crèmekleurig, een unit met twee 8 (!) inch floppydisk drives. Op de monitor vermoedelijk het zwarte kastje van een modem, waarvan de hoornoplegger met de witte hoorn van een telefoon erop zichtbaar is in de linker onderhoek.  
    Achter Matthew Broderick, een even jonge Ally Sheedy als zijn vriendinnetje, die in de film de vrouwelijke visie op beschaving uitspreekt - een noodzakelijk ingrediënt daar waar de mannen nog wel eens doordraven. Ally Sheedy speelt de hoofdrol in wat gezien kan worden als het broertje van deze film: Short Circuit  .


Naar Literatuur, inleiding  , of site home  ·.