Bronnen bij Denkfouten: absurditeiten: belasting

  In Afrika wordt het minste belasting betaald dus in Afrika vindt je de rijkste landen   -  Alle economen, alle bestuurders, alle politici en alle kwaliteitsmedia.

Natuurlijk schrijft men het niet zo op, want dat is totaal absurd. Maar men schrijft het zo op (de Volkskrant, 26-03-2015, van verslaggever Robert Giebels)
  Tussentitel: Groei kun je niet bevorderen met belasting, want die maakt mensen alleen armer, nooit rijker - Sijbren Cnossen - adviseur van het Centraal Planbureau

En dat is volstrekt hetzelfde. En dit dus gedaan door de hele genoemde beroepsgroepen (de kop bij het artikel):
  Belastingstelsel moet simpeler, tot zover is iedereen het wel eens

Waarin 'iedereen' staat voor "iedereen uit de elite" en 'simpeler' voor "lager". En ze zijn zo van de pot gerukt dat ze het eindeloos herhalen: belastingverhoging leidt tot afname van de economische groei en belastingafname tot hogere groei. Terwijl nergens de economie slechter is en de economische groei lager dan in landen waar er weinig of geen belasting wordt geheven.
    Het idee wordt als zo normaal beschouwd, dat ze als vanzelfsprekend wordt gepresenteerd door de publieke omroep Hier in één van haar vlaggenschepen: het hoogst populaire De Wereld Draait Door, dat een speciale uitzending weidde aan formules, gepresenteerd door een deskundige. Een van zes was de rabiaat neoliberale econoom Barbara Baarsma, die het "Hoe minder belasting, hoe beter" in een formule had weten te proppen - hier het verslag (Joop.nl, 19-03-2015, door Maarten van den Heuvel - Eindredacteur Witteman ontdekt uitleg of detail ):
  Menselijk gedrag moet je niet willen vangen in een formule

Barbara Baarsma laat in DWDD zien wat het probleem van de economische wetenschap is


"We vieren dit jaar dat Einstein honderd jaar geleden ...", zo opende Matthijs van Nieuwkerk woensdagavond een item in De wereld draait door. ...

De economie
De werkelijkheid van de economie is zeer complex. Om die complexe werkelijkheid beter te begrijpen, maken economen modellen, wat in feite versimpelde weergaven van die werkelijkheid zijn. Tegenwoordig bestaan die modellen vaak uit wiskundige vergelijkingen. ...



Econoom Barbara Baarsma liet in De wereld draait door zien van dat idee gecharmeerd te zijn. Ze koos de formule die Arnold Harberger in 1964 ontwikkelde en die de verandering van onze welvaart als gevolg van de hoogte van de belastingtarieven zou laten zien. Baarsma:
  Dat is belangrijk omdat de heren en dames in Den Haag zich moeten realiseren dat het uitgeven van 1 euro aan belastinggeld veel meer kost dan die ene euro. Waarom? Als je belasting moet betalen over bijvoorbeeld je inkomen, dan betekent dat dat je andere afwegingen gaat maken. Je gaat bijvoorbeeld minder uren werken dan je zou doen zonder die belasting of met een lagere belasting. Of je gaat niet investeren in onderwijs omdat je de baten van dat onderwijs: een hoger loon voor een deel moet afstaan. Of je gaat belasting ontwijken zoals Gerard Depardieu.

Oftewel: die door topeconome Barbara Baarsma gepresenteerde formule van de nog toppere topeconoom Arnold Harberger zegt dat de Afrikaanse landen het rijkst zijn, want die betalen de minste belasting en kunnen dus het meeste investeren in onderwijs, en hun onderdanen zullen niet vluchten in lekke bootjes over de Middellandse Zee uitleg of detail ...


... omdat ze zo veel belasting moeten betalen.


Naar Denkfouten, absurditeiten  , of site home  .

3 apr.2015