WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Denkfouten: betekenisbotsing

Onderstaande bron is van de website van Dirigent Debat en presentatietrainingen  , ter introductie van een van hun cursussen:
 
  Argumenteren en drogredenen
Een beroemd voorbeeld. Eind jaren tachtig vraagt Marcel van Dam een CDA-politicus of zijn standpunt nog wel in het kabinet past. 'Jazeker. Mijn standpunt past binnen het CDA, het CDA binnen het kabinet, dus mijn standpunt past binnen het kabinet', antwoordt de CDA-minister. 'Zo lust ik er nog wel een', reageert Van Dam, 'Ik pas in mijn jas, mijn jas past in mijn tas, dus ik pas in mijn tas!'.  ...

Ter verdere illustratie van de bewering van deze redactie dat er nog veel meer gelogen wordt op dit niveau, met name in de politiek, ook nog de erop volgende wervende tekst van Dirigent:
 
  ...  Aan de hand van dit voorbeeld gaan we in op goed argumenteren en op het doorprikken van drogredenen (slechte argumentaties). Vele sprekers maken immers gebruik van allerlei 'retorische ballonetjes' zonder inhoudelijke waarde. In deze workshop leert U hoe U deze ballonetjes kunt doorprikken.


Naar Denkfouten  , Alg. semantiek, lijst  , Alg. semantiek, overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .