WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Denkfouten, cirkelredenering

De cirkelredenering is een beetje aan de aandacht ontsnapt, en daarom ontbreekt vooralsnog het grote aantal voorbeelden dat er wel is. De reden voor de start van de verzameling was de volgende:


Uit: Joop.nl, 09-03-2013. uitleg of detail

Hoe goede mensen kwaadaardig worden

Video: Professor Emeritus Stanford University analyseert kwaadaardigheid en heldhaftigheid

Hoe komt het dat goede mensen in staat zijn kwaadaardige dingen te doen? Met die vraag worstelt psycholoog Philip Zimbardo als sinds hij een klein jongetje was en opgroeide in de getto. Hij werd omringd door goede mensen die het verkeerde pad bewandelden.
    Volgens Zimbardo, die professor emeritus aan Stanford University is, komt kwaadaardigheid tot stand door machtsverhoudingen in een systeem.Red.:   Vraag: hoe weet je dat die mensen "goed"  waren? Antwoord: dat weet ik gewoon, want het waren goede mensen. Dus je weet dat die mensen goed zijn, omdat je weet dat ze goed zijn.
    Er is een uitweg uit deze cirkel, maar die zal iemand met zo'n overtuiging niet bewandelen: doe een test. De test: zet mensen in en getto in de Bronx (in een villawijk is niet betasten dus geen echte test - de Bronx is de wijk waar Zimbardo opgroeide en als voorbeeld neemt), en kijk of ze goed of slecht doen. De goede mensen doen goed, en de slechte mensen doen slecht. De mensen uit de uitspraak van Zimbardo zijn dus slechte mensen en geen goede.
    Er is ook nog een andere uitweg: als je de Bronx als "slechtmakend" definieert, noem dan de omstandigheden waardoor dat zo is, benoem de krachten die die omstandigheden gekweekt hebben, en zoek de personen die die omstandigheden hebben geschapen. Dat zijn dan de slechte personen. Dat betreft natuurlijk de machtigen rijken van de maatschappij.
    Hoe je het ook wendt of keert, je komt altijd uit op het bestaan van slechte mensen.
    Dit geldt voor meeste cirkelredeneringen: ze ontstaan door gebrek aan inzicht of gebrek aan wil tot inzicht.


Naar Denkfouten  , Alg. semantiek, lijst  , Alg. semantiek, overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .
 

4 sep.2010

Valid XHTML 1.0 Transitional   Valid CSS!