Bronnen bij Menswetenschappen, regels: data miningDe meest objectieve manier om sociologie te bedrijven is door middel van data mining. Dit is een term uit de informatie-technologie voor methodieken om uit een, meestal (zeer) grote, verzameling gegevens een patroon of trend te halen, die niets te maken hoeft te heeft met de reden waarvoor de gegevens verzameld zijn. Het is voor de sociologie "ontdekt" door de econoom Steven Levitt, in zijn boek Freakonomics (2005) (Wikipedia), en vindt door de voortgang in het gebruik van databases steeds ingang.Het eerste voorbeeld gevonden sinds het opstellen van de menswetenschappelijke regels (mei 2009) (Leids universiteitsblad Mare, 03-12-2009, door Bart Braun):
Natuurlijk zijn er vanuit politiek-correcte kringen nu nog bezwaren tegen deze techniek voor dit soort toepassingen, maar net als met DNA zal dat waarschijnlijk door de effectiviteit ervan overwonnen worden. Natuurlijk veroorzaakt alleen al het idee van zulk onderzoek politiek-correcte bezwaren:
De reden van de politiek-correcte bezwaren is dat dit soort onderzoek niet naar opvattingen kijkt, en dus heel politiek-incorrecte uitkomsten kan opleveren. Het tweede opgedoken voorbeeld levert zo'n politiek-incorrecte uitkomst, aangaande de effecten van etnische vermenging op grotere schaal (Volkskrant.nl, 14-08-2009, rubriek Science Palooza, door Tim van Opijnen ):
De essentie van de uitkomst van dit onderzoek is deze: voor de onderzochte situaties is er bij goede benadering één factor die het al dan niet optreden van een etnisch conflict bepaalt: de etnisch-geografische of demografische verdeling. Een karakteristieke politiek-correcte reactie op de Volkskrant-website onder het artikel:
Ook als de feiten anders uitwijzen, zeg je gewoon: "Het is niet zo". Het idee van data-mining is al bekend uit de sciencefiction, zoals de projectomschrijving van bovenstaande onderzoek laat zien :
Het idee dus al gebruikt door Isaac Asimov als "psychohistory", in de boeken van de Foundation serie (Wikipedia). Deze bron geeft ook een zicht op het belang van dit soort werk:
Politiek-correcten, die bezwaar hebben tegen vooruitgang, zijn doodgewoon barbaren. Een tweede voorbeeld van de politieke-incorrectheid van de uitkomsten (de Volkskrant, 18-06-2010, van verslaggever Robin Gerrits):
Dit was natuurlijk gelijk aan een keiharde vloek in de multiculturele kerk, die predikt dat vermenging van culturen een meerwaarde heeft - in alle opzichten. Aangezien vrijwel de gehele sociologie lid is van deze kerk, zou dit resultaat nooit uit andere onderzoek dan data-mining hebben kunnen komen. Een voorbeeld van het soort gegevens waaruit toekomstige resultaten kunnen komen (de Volkskrant, 02-08-2010, door Wouter Keuning):
Het voorbeeld van griep is vermoedelijk niet correct: eerst is er de griep, en dan pas de zoekopdrachten. Een grappig voorbeeld van data mining is eentje dat de redactie kende van een column van een Amerika-correspondent, maar waarvan de bron verloren is gegaan - een internetzoektocht op de terminologie leverde een alternatief op. Eerst de feiten waarom het gaat (academischeboekengids.nl, opgeslagen 19-08-2010 , door Ben Vollaard, universitair docent aan de Universiteit van Tilburg):
In de column werden Zweden genoemd als degenen die vrijwel nooit foutparkeerden, hier de Denen. Waar het omgaat, is dat iedereen kan aanvoelen dat dit gedrag van diplomaten in het buitenland iets zegt over de sociale sfeer in het land van oorsprong. Alle in New York gestationeerde diplomaten verkeren in dezelfde sociale omstandigheden, en eventuele significante groepsverschillen in sociaal gedrag moeten dus uit het land van origine stammen. Wat in dit geval ook nog eens een door andere onderzoeken bekend resultaat oplevert, waarmee dus de beide soorten onderzoeken elkaar bevestigen. Hetgeen dé manier is waarop natuurwetenschappers hun resultaten beoordelen: zijn er bevestigende verbanden tussen verschillende onderzoeken. De gegevens verzameld in het kader van het verkeersonderzoek, hebben dus de waarde van een onbedoeld experiment in het kader van niet-verwant sociologisch onderzoek - citerend uit het artikel:
De auteur haalt zijn informatie uit diverse boeken over dit onderwerp, het voorgaande uit Raymond Fisman en Edward Miguel, Economic Gangsters. Corruption, Violence, and the Poverty of Nations. Uit een ander boek (zie ook de lijst verderop) komt een voorbeeld dat laat zien dat men voorzichtigheid moet betrachten omtrent eventuele secundaire factoren
Een voorbeelden uit eigen wereld:
En direct in het vervolg:
Hier een lijst van literatuur die de auteur noemt:
De auteur constateert dat dit soort werk nu nog voornamelijk door econometristen, de rekenaars in de economische wetenschap, wordt gedaan, en trekt de terechte conclusie in de koptitels :
Voorbeelden gebruikt door deze website voor het geval van culturele vermenging zijn te vinden hier . Een opruimactie leverde een nog oudere bron op van het verhaal. We houden dit in de vorm van een addendum, om nadruk te leggen op het gebrek aan bereidheid om dit soort cruciale informatie op te nemen. Want de uitkomsten van dit onderzoek zouden, vertaald naar de natuurkunde, reden zijn voor de toekenning van een Nobelprijs, en het overhoop gooien van een flink deel van de theorie - en het verwijderen van al die politiek-correcte ideeën over veranderlijkheid en gelijkwaardigheid van culturen (de Volkskrant, 16-08-2006, door David Brooks (The New York Times)):
Het is gewoon een verschil in de mate van beschaving - de reden dat deze resultaten verdonkermaand worden. Weer een voorbeeld van de politiek zeer incorrecte uitkomsten van onderzoek volgens de methode van data-mining: (DePers.nl, 18-10-2010):
Tegen de meest geliefde opvattingen van een groot deel van de sociologen, vrijwel alle antropologen, en een flink deel van de politiek, bestuurlijke en intellectuele elite en alle multiculturalisten. Die zijn er ideologisch van overtuigd dat de islamitische cultuur op hetzelfde punt staat als de westerse, en daarna in steeds meer stappen naar beneden alle andere culturen tot aan die van de Papoea's enzovoort. Een misschien wat minder gewenste toepassing (de Volkskrant, 18-06-2013, door Arie Elshout):
Gunst ... Jammer dat de menswetenschappers het zelf nog niet weten ... Een bevestiging van de weerlegging van de uitkomst van de enquête omtrent het vreemdgaan bij Franse mannen en vrouwen (80 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen zeiden dat ze vreemdgingen) (de Volkskrant, 28-08-2015, van verslaggever Thomas van der Kolk):
Aangezien mannen (over het algemeen) vreemdgaan met vrouwen, kunnen de percentages niet al te veel uiteenlopen, en wat hier aangetoond wordt, door data mining, is dat vrouwen veel minder bereid zijn dat openlijk te doen. Zelfs als het een website betreft. Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , of site home ·.
|