Politieke keuze en de psycheHet is natuurlijk en volkomen duidelijk dat bij een algemene politieke keuze een bepaalde levenshouding hoort, of beter: dat daar een bepaald patroon van levenshoudingen bij hoort. Ook deze gezond-verstand kennis blijkt vatbaar voor onderzoek (Psychologie Magazine, maart 2005, pag. 16)
Dat is dan natuurlijk niet beperkt tot het onderbewuste (de Volkskrant, 30-08-2008, door Mark Mieras):
En een soortgelijk onderzoek, maar nu over een ander deel van het brein - eerst even alleen het begin (Volkskrant.nl, 22-04-2009, door Jorien de Lege):
Hier moeten we ingrijpen, want we kunnen er als bijna zeker vanuit gaan dat in het oorspronkelijke Amerikaanse artikel de term "liberal" is gebruikt. Het Amerikaanse "liberal" is echter totaal iets anders dan het Nederlandse "liberaal". Dat laatste hoort in Nederland voornamelijk bij de VVD - "liberal" behoort in Amerika tot de Democraten, en de VVD lijkt veel meer op de Republikeinen dan de Democraten. De term "liberal" is meer een algemeen maatschappelijke houding dan een specifiek politieke, en de beste vertaling is "progressief". In de rest van het citaat zullen we term "liberal"/liberaal daarom vervangen door "progressief":
Op zich kan je kanttekeningen plaatsen bij het directe verband tussen deze specifieke test en de interpretatie - maar andere tests geven een een patroon die de conclusie versterken. Wel is enige voorzichtigheid geboden met een kwalificering van één van de houdingen als goed of fout:
Het kan ook heel nuttig zijn als iemand voorzichtig, conservastief, reageert, zoals de natuur laat zien . Dit blijkt zelfs in meer detail te onderzoeken te zijn - onderstaand een deel van de resultaten uit zo'n onderzoek (de Volkskrant, 04-11-2006, door Marcel Hulspas ):
Merk op dat voor wat VVD'ers betreft, deze resultaten naadloos overeenkomen met de uitkomsten van de redactie-onderzoek gebaseerd op uiterlijk , en de vastgestelde correlatie tussen politici, directeuren en dergelijke, en psychopathie . Ook deze heeft hier direct mee te maken (www.nu.nl , 31-10-2006.):
Want rechts moet nu eenmaal meer liegen dan links, om hun egoïsme te vergoelijken. Het volgende onderzoek laat twee processen zien: ten eerste hoe wat een kleine vorm van bedrog lijkt, leidt tot ernstigere vormen van liegen, en hoe dat ergere liegen leidt tot morele consequenties (Psyche en Brein, nr. 5-2011, door Wray Herbert):
Een publicitair medium werkt omgekeerd ten opzichte van de wetenschap: eerst komen de conclusies, dan het bewijs. U kunt de bewijzen overslaan, maar de meeste mensen zullen bij conclusies van dit soort toch al snel de gedachte hebben: "Dat kan je toch niet bewijzen ..." Nou, lees dan de details, want het bewijs is waterdicht.
En let op:
Dat wil zeggen: alle eigenschappen die specifiek zouden kunnen zijn aan de vrouwen waren uitgefilterd, want door de willekeurige uitdeling komen die in beide groepen, "schijn-nep" of "echt", (gemiddeld) evenveel voor. Waarna de onderzoekers voor de zekerheid nog zo'n zelfde soort onderzoek hebben gedaan met een andere experimentele opzet, wat precies dezelfde uitkomsten gaf. Om vervolgens nog een tweede aspect te bekijken: hoe verandert dit de mening over anderen. De uitkomst is te voorspellen, als de vorige conclusie juist is: die mening zou slechter moeten worden.
En inderdaad:
De onderzoekers vertalen deze uitkomsten in de zin die hierboven ook al is gebruikt als introductie: die van "ziel" of "geest" of "psyche":
Het kan echter ook mechanischer, door "ziel" of "geest" of "psyche" te zien als een combinatie van hersenprocessen - van neurologie. Wat het liegen gedaan heeft, is de achtergrond veranderen waartegen waarnemingen van buitenwereld worden afgemeten, gewaardeerd - het proces dat beschreven staat in Beslissingen, bias . Het is geen kwestie van "willen" maar van "automatisme", net zoals het water in de mond komt bij het zien van een lekker hapje. Waar het morele oordeel schuilt, is daar waar iemand voor keuze staat tussen nep en echt - en de nep kiest. Na het voorgaande hoeft het hopelijk maar weinig betoog dat wat hierboven geformuleerd is voor het dragen van nep, voltrekt hetzelfde hetzelfde is al voor het proces van liegen. Liegen is jezelf hullen in woorden die nep zijn. Liegen heeft neurologische, psychologische en morele gevolgen, en die gevolgen zijn negatief. En voor ietwat erger dan de meeste zwakke leugentjes vermoedelijk al redelijk ernstig, tot zeer ernstig negatief. Hier een indirecte verbinding tusen liegen en geestelijke schade (Joop.nl, 28-01-2013, door Dan Ariely - Gedragseconoom ):
Dit gaat niet specifiek over politieke of maatschappelijke opvattingen en het verband met denken. Maar wel indirect, omdat de groep van economen niet neutraal is samengesteld, maar vrijwel universeel bestaat uit rechts-denkenden en het overgrote deel behoort tot de neoliberalen. Naar Politieke analyse , of site home .
|