WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten: voorspelbaarheid

 
Tijdens wetenschapsprogramma's zijn al talloze voorbeelden gegeven van de voorspelbaarheid van menselijk gedrag - een voorbeeld uit iets niet-wetenschappelijks:


Uit: VARA TV Magazine, #14-2005,

Big engerds

In Mirror mission laten psychologen via ontluisterende experimenten aan proefpersonen én kijkers zien hoe vreselijk voorspelbaar (en voorspelbaar vreselijk) de mens is in de omgang met zijn soortgenoten. Gebruik de tv als spiegel en huiver.

Tussentitel: 'Het begon met de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Doodgewone soldaten die de vreselijkste dingen uithaalden. Ik vroeg me af wat zou ik gedaan hebben?'

'Is er weer gedeeld? Watjes!' mompelt iemand van BNN achter ons. We zitten met zo'n vijftien journalisten en programmamakers in het voormalige Vlaamse Big Brother Huis bij Brussel, verdeeld over twee tafels, de rode en de blauwe. Onze groep, gekleed in rode overalls, kreeg stapels overheerlijk belegde stokbroodjes, koele witte wijn en vers geperst sinaasappelsap geserveerd.
    Bij de ongelukkigen die een blauwe overall hebben aangetrokken, werd slechts een zak vaalwit fabrieksbrood en zwetende plastic kaas op tafel gesmeten. Net als in het nieuwe BNN-programma Mirror mission heeft de rode groep alle macht en privileges en zijn de blauwen overgeleverd aan de grillen van hun rode meesters.
    Maar wij laten ons uiteraard niet gek maken door dit opzetje van BNN en we delen onze lunch dus met onze blauwe vakbroeders. Wij zijn namelijk geen machtsbeluste kuddedieren, maar verlichte individuen. Toch?   ...
    Inderdaad lijkt Mirror mission door de beugel te kunnen in ethisch opzicht. Producent Reinout Oerlemans geeft wel ruiterlijk toe dat hij in de finale-uitzending verder wilde gaan dan de wetenschappers. Die staken daar een stokje voor. Over hoe dat zat en hoe de finale er nu uitziet, wil Oerlemans niets prijsgeven.
    'Maar ik was wel verbijsterd over de afloop. Hoe is het mogelijk dat een groep normale, intelligente mensen zo'n volstrekt ridicule beslissing kan nemen...'   ...
    Na de lunch en de interviews merkt een lid van het BNN-team op dat wij, de journalisten, nog steeds onze rode en blauwe overalls dragen. En dat we, onbewust maar onweerlegbaar, niet door elkaar staan, maar op kleur. Rood staat bij rood en blauw bij blauw. Het is vreselijk maar waar. Het is geen onverdeeld genoegen om in de spiegel van Mirror mission te kijken.


Naar Angst voor de ratio  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .