Cultuur, gelijkheid: Latijns-Amerika

De toestand in Latijns-Amerika is een prachtige illustratie van de ontwikkeling van culturen over de wereld als geheel. Want het leidt geen enkele twijfel dat de toestand in Latijns-Amerika lijkt op die van het paradijs, indien vergeleken met die in Afrika  en een groot deel van de rest van de derde wereld  . Aan de andere kant, bezien vanuit West-Europese ogen is de afstand tot Latijns-Amerika ongeveer even groot als die van Latijns-Amerika tot Afrika. Zoals de onderstaande verzameling illustreert, maar wat natuurlijk iedereen eigenlijk al weet gezien bijvoorbeeld de aloude term "bananenrepublieken", de constante stroom berichten over de wetteloosheid in bijvoorbeeld Mexico, de nog ergere toestanden in de narcostaten zoals die van Midden-Amerika, enzovoort.

Hier dus wat recente bevestigingen van die aloude kennis (de Volkskrant, 02-03-2012, van correspondent Allart Hoekzema):
  Reportage | Braziliaanse agenten strijden tegen bendes van oud-collega's

Moord op rechter schokt Rio

In een race tegen de klok maken de autoriteiten van Rio de Janeiro, met de inzet van wijkagenten, zoveel mogelijk armenwijken veiliger. Maar het is een moeilijke opgave. In talrijke zones van de Braziliaanse miljoenenstad hebben niet alleen gewone criminele bendes, maar ook clandestiene milities van corrupte politiefunctionarissen nog altijd vrij spel.
    De vrouwelijke rechter Patricia Acioli was in de deelstaat Rio de Janeiro bekend vanwege haar 'harde hand', vooral tegen politieagenten die behoren tot illegale milities. Ze had al zestig van hen opgesloten. De 47-jarige moeder van drie kinderen betaalde enkele maanden geleden haar moedige optreden met haar leven: ze werd in de deuropening van haar huis in Rio's satellietstad Niterói met 21 kogels doorzeefd. Alle kogels kwamen uit een partij munitie van de politie van São Gonçalo, een andere voorstad waar Acioli werkte.
    Hoewel geweld en straffeloosheid gewoon zijn in Brazilië, zorgde de onbeschaamde moord op Acioli voor grote ophef binnen het justitiële apparaat. Het ging om een exreeem brutale en intimiderende boodschap van de criminele milities. ...
    Ze hebben de macht overgenomen in arme gemeenschappen die voorheen werden gedomineerd door drugsbendes. Nu zijn zij het die van de buurtbewoners beschermgeld eisen en hen op andere manieren afpersen. ...
    Naar aanleiding van de moord op Acioli werd de chef van de militaire politie van Rio ontslagen. Hij werd vervangen door Erir Ribeiro da Costa Filho, een officier met een smetteloze reputatie, die direct na zijn aantreden de hele politietop op straat zette. Ook eiste hij dat het interne controle-orgaan van het korps in het vervolg rigoureuzer te werk zou gaan.
    'Als de namen van de chefs veranderen, verandert de aard van de politie nog niet', zegt Marcelo Freixo, een radicaal linkse deelstaatparlementariër die het probleem van de milities op de agenda plaatste. 'De institutie heeft een drastische ommezwaai nodig. De opleiding moet verbeteren en de lonen dienen flink te stijgen, anders blijft de organisatie corrupt. Het enige deel dat zuiver is, is de pacificatiepolitie, die patrouilleert in een aantal favela's.'
    Ook Ignácio Cano, hoogleraar sociologie gespecialiseerd in openbare veiligheid aan de UERJ-universiteit in Rio de Janeiro, is zeer kritisch. 'De kwestie van de milities is nog lang niet opgelost. De theorie van de rotte appels is onjuist. Met het verwijderen van de corrupte agent schiet je niets op. Het probleem is de mand, niet de appel', zegt de hoogleraar met een diepe zucht.

En dit is Brazilië, één van de meer ontwikkelde en beschaafde landen op het continent - volgens smaakmakende opiniemakers als de eerste van de vier BRIC-landen (rest: Rusland, India, China) één van bedreigers van de dominantie van de westerse beschaving ...

Het volgend bericht gaat over een al even bekende kwestie: de Latijns-Amerikaanse gevangenissen: (de Volkskrant, 01-06-2012, door Hans Aarsman):
  Een fotograaf in de San Pedro Sula Central Corrections Facility, Honduras | 2 mei 2012

Wedden?


...    Gevangenissen in Zuid-Amerika zijn zo overbevolkt dat bewakers zich niet tussen gevangenen durven begeven. Alleen de buitenste muren worden bewaakt. Niet muren als deze, maar veel hogere muren, verderop, met serieus prikkeldraad. Binnen hebben gevangenen hun eigen maatschappij ingericht. Er is een supermarkt, een bordeel, catering, wapenhandel. Voor een slechte cel betaal je 50 euro per maand. Een luxe cel kost 750 euro. De bewaking krijgt een percentage van de handel.
    In deze gevangenis liep een paar maanden geleden het een en ander uit de hand.
    Na een brand en een bloedige wisseling van de macht, waarbij honderden gevangenen omkwamen, keerde de rust terug. De nieuwe leider wilde de buitenwereld laten zien hoe goed het ging, hij nodigde een persfotograaf uit. Hij kreeg een ploeg van acht gevangenen mee die hem moesten bewaken. ...

Een redelijk accurate weergave, zij het ietwat uitvergroot, van de Latijns-Amerikaanse maatschappij in het algemeen, zie de onderstaande foto van de Braziliianse stad Sao Paolo, met op de voorgrond de "favela" of sloppenwijkstad Morumbi.

En wat verder inzoomend:
sao paolo

Hier is dus het maatschappelijke equivalent van de buitenmuur om gevangenis uit het vorige bericht. En dat is ook letterlijk aan het worden, want er worden nu muren gebouwd tussen de sloppenwijken en de rest van de stad. Zoals gesteld: de toestanden in de gevangenis zijn een niet eens zo heel sterke uitvergroting van de rest van de Latijns-Amerikaanse maatschappij.

En na twee berichten meteen maar een derde dat aangeeft wat een hoofdoorzaak is van al deze ellende. Het bericht, afkomstig van een zeer politiek-correcte correspondent wiens hoofdonderwerp is te bewijzen dat de Arabische cultuur gelijkwaardig is aan de westerse, probeert de werkelijkheid te verzachten, maar er komt voldoende van die werkelijkheid door (de Volkskrant, 03-03-2012, door Rob Vreeken):
  Interview |  Gary Barker leidt de Braziliaans-Amerikaanse tak van 'MenEngage

Jongens in Rio keren zich af van machocultuur

Tussen de drugsrunners en de rappers in de sloppenwijken van Rio ontdekte Gary Barker jongens die een andere manier van man zijn zoeken.

Mannenbeweging? Klinkt naar de jaren zeventig. ...
    Voor Gary Barker begon het in de favelas, de sloppenwijken van Rio de Janeiro, en de achterbuurten van Chicago. ...
    Hij deed aan aidspreventie, probeerde huiselijk geweld te bestrijden, zag heel veel tienermeisjes zwanger worden en schreef een proefschrift over adolescente jongens. Daar, te midden van de rappers, getatoeëerde kleerkasten en drugsrunners, ontdekte hij jonge mannen die anders wilden zijn en dúrfden zijn. Anders dan de oude vorm van extreme mannelijkheid die in de sloppen dominant is: Als iemand verkeerd naar je kijkt, sla je hem in elkaar. Als je vriendin brutaal is, krijgt ze een hengst. Als je een vrouw zwanger maakt, is dat háár zaak.    ...

Waarschijnlijk is Arabië-correspondent Rob Vreeken hierdoor aangesproken geraakt, aangezien hij één van de verspreiders is van de theorie dat het dragen van een boerka wijst op verlichting uitleg of detail . Net als het hebben van pijn in je vinger er op wijst dat je er níet opgeslagen hebt - omdat het eens in de duizend keer voor komt dat die pijn verbeelding is.
    Maar dit is dus die werkelijkheid:
  de (...) vorm van extreme mannelijkheid die in de sloppen dominant is: Als iemand verkeerd naar je kijkt, sla je hem in elkaar. Als je vriendin brutaal is, krijgt ze een hengst. Als je een vrouw zwanger maakt, is dat háár zaak.

De Latijns-Amerikaanse macho-cultuur. Ze zit achter alle weerzinwekkende verschijnselen van die cultuur. Net als achter, op zijn minst als deelverklaring, de meeste weerzinwekkende verschijnselen in niet-westerse culturen.

De vanzelfsprekende tweelingbroer van het machismo (de Volkskrant, 04-06-2012, door Luc Holleman, Ajacied en Amsterdams beleidsadviseur):
  Op het veld is 'homo' een verwensing

De reële homohaat langs de voetbalvelden is een groter probleem dan het veronderstelde antisemitisme.

Obama's oproep 'Ik vind dat mensen van hetzelfde geslacht moeten kunnen trouwen' werd door politiek analisten als dapper beoordeeld. De blanke middenklasse is dan wel in meerderheid voor gay-marriage, zijn zwarte en hispanic achterban is overwegend homofoob.    ...

En dit gaat over Noord-Amerika, waar het aangaande latino's ten opzichte van het zuiden al zeer ernstig verlicht is ...

Brazilië is het meest succesvolle van de Latijns-Amerikanen land, en behoort daarom tot het rijtje toekomstige overname-kandidaten van het westen bekend onder de noemer BRIC (plus Rusland, India en China) (Volkskrant.nl, 01-08-2012, redactie):
  Correspondente NOS overvallen in woning Rio

NOS-correspondente Marjon van Royen is in haar woning in het Braziliaanse Rio de Janeiro overvallen door een groep onbekende mannen. Dat schrijft ze vandaag zelf op haar NOS-weblog.


Van Royen verhaalt uitgebreid en gedetailleerd over het voorval. 'Het is gebeurd. Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet. Gewapende mannen met bivakmutsen in mijn woonkamer. Aan tafel mijn geliefde. En mijn vriendin Liza', begint het relaas. 'Steeds minder droom, steeds meer echt wordt het spel. Ook ik word vastgebonden. Op de grond naast Liza gegooid. De mannen schreeuwen: 'Dollars, euro's, goud. Jullie zijn gringos. Je hebt het geld. De dollars. Het goud. Waar?'
    Van Royen schrijft dat er wordt gedreigd met wapens en bruut geweld. Ze werden alle drie vastgebonden en vreesden vervolgens voor het leven van haar cameraman, die later nog zou langskomen. 'We moeten nog monteren, en hij heeft de sleutel van mijn huis. Moet ik toch ja zeggen? Met die prop in mijn mond? Ik weet niet hoe laat. Ze schieten hem dood.'
    De correspondente bemerkt dat het gaat om professionele overvallers en denkt dat ze haar daarom niet zomaar zullen neerschieten. 'Dit zijn professionals. Ze gaan systematisch te werk. Professionals is goed nieuws. Goed nieuws. (..) Ze zijn weer terug. Het voetbalshirt met een plastic fles. Alcohol. Pure alcohol wordt over Liza uitgegoten. Ze gaan haar in brand steken. 'Ik steek je in brand', zegt hij. Daarna niks meer. Ademen. Probeer te ademen.'    ...

Inderdaad, het toppunt van beschaving, dat Brazilië - waar je voortdurend op je hoede moet zijn voor overvallen. Die komen nog ver ...

En natuurlijk (de Volkskrant, 04-08-2012, van correspondente Marjolein van de Water):
  Oud-president noemt affaire sterk overtrokken door rechtse media

Corruptieproces Brazilië treft partij Lula

In Brazilië is deze week een historisch corruptieproces begonnen, dat grote schade kan aanbrengen aan het imago van voormalig president Luiz Lula. 'Nooit eerder kwam zo'n schandalige diefstal van publiek geld aan het licht in Brazilië', aldus de openbaar aanklager.
    De aanklachten gaan over de periode tussen 2003 en 2005, de eerste regeringstermijn van Lula. Leden van zijn arbeiderspartij PT en coalitiegenoten zouden maandelijks grote geldbedragen hebben betaald aan congresleden, in ruil voor positief stemgedrag.
    Het geld dat hiervoor nodig was, haalden ze uit het reclamebudget van staatsbedrijven. Ook medewerkers van die bedrijven zitten daarom in het beklaagdenbankje.    ...

Ongetwijfeld is de reactie van de oud-president correct: in tijden van rechtse regeringen was het waarschijnlijk nog veel erger ...

Ook nog maar eens een bericht uit Mexico (de Volkskrant, 23-01-2013, van correspondent Marjolein van de Water):
  Boeren in Mexico nemen zelf de wapens op tegen geweld

De overheid is zwak, de politie corrupt


Honderden Mexicaanse boeren hebben de wapens opgepakt om zich te beschermen tegen crimineel geweld. De boeren vinden dat de lokale politie faalt in het waarborgen van hun veiligheid. De gouverneur denkt erover de groep te legaliseren..
    Met bedekte gezichten en jachtgeweren in de hand, controleren de boeren zelf de toegangswegen en patrouilleren ze in de straten van Ayutla, een kleine stad in de zuidelijke deelstaat Guerrero. Sinds de burgerwachten twee weken geleden voor het eerst de straten opgingen, hebben ze 44 personen gearresteerd en gevangengezet. Scholen en een groot deel van de winkels zijn er sindsdien gesloten.
    Guerrero is een staat waar de drugskartels traditioneel een grote vinger in de pap hebben. In de bergen wordt volop opium en wiet geteeld, de aanwezigheid van de staat is zwak en de lokale politie en het Openbaar Ministerie zijn door en door corrupt. In kuststad Acapulco rollen de hoofden van slachtoffers van drugsgeweld soms letterlijk door de straten.
    De inwoners kampen met ontvoeringen, berovingen, verkrachtingen en afpersing door drugsbendes. Aangifte doen is gevaarlijk, omdat de lokale politie nauwe banden heeft met de drugsmaffia. ...

Enzovoort.

Een zeer illustratief staaltje Latijns-Amerikaanse beschaving (de Volkskrant, 16-05-2013, van de buitenlandredactie):
  Maya-monument in Belize vergruizeld tot bouwmateriaal

Het land rondom is zo plat als een dubbeltje. Iemand kan dus moeilijk volhouden dat hij dacht dat de meer dan 30 meter hoge Maya-piramide in Belize een gewone heuvel was. Bovendien is het monument wijd en zijd bekend. Hoe dan ook, hij is er niet meer. Een bouwbedrijf heeft hem afgegraven voor bouwmateriaal. Om wegen mee op te hogen.    ...
    Het ceremoniële complex van Nohmul is een van de grootste Maya-complexen in Belize. De geschiedenis ervan gaat meer dan 2.300 jaar terug. De huidige ruïnes, die dateren uit de zevende tot de negende eeuw, zijn nog maar voor een klein deel onderzocht.
    De gesloopte piramide ligt op een privé-suikerrietplantage en was niet door een muur omgeven, zoals veel gerestaureerde piramides. 'Maar de daders wisten goed dat het een oud bouwwerk was, het is schandelijke luiheid', aldus Jaime Awe, hoofd van het Archeologisch Instituut van Belize.
    Archeologen wereldwijd hebben ontzet gereageerd, temeer daar het niet de eerste keer is dat Maya-cultuurgoed is verwoest. 'Het slopen van ruïnes voor bouwmateriaal is een chronisch probleem in Belize. Het San Esteban-complex is verdwenen, de twee piramides van Louisville, andere bouwsels in Nohmul, veel kleinere sites. Maar dit lijkt de grootste verwoesting tot nu toe', verklaarde Norman Hammond, een in Belize gespecialiseerde Amerikaanse archeoloog, tegen persbureau AP.

Vergezeld natuurlijk van de gebruikelijke krokodillentranen vanwege de reacties uit het buitenland:
  De regering van het Midden-Amerikaanse Belize heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de verwoesting van het Nohmul-complex in het noorden van het land, die vorige week werd ontdekt. ...
    Het ministerie van Toerisme en Cultuur noemt de verwoesting 'bruut, dom en onbegrijpelijk'. ...
    De Verenigde Volkspartij, de belangrijkste oppositiepartij van Belize, eist dat de daders snel voor de rechter worden gebracht. ...

Waarna er uiteindelijk natuurlijk niets gebeurt.

Een herhaling van een zeer oud liedje (de Volkskrant, 18-05-2013, door Arie Elshout):
  Het schurend leiderschap van Michael Bloomberg

Eind dit jaar stapt Michael Bloomberg op als burgemeester van de Big Apple. Hij laat een stad achter die er in vrijwel alle opzichten beter voorstaat dan ooit. Wat is het geheim van de mensentemmer van New York?


...    Soms gaat hij te ver in zijn no-nonsenseretoriek, maar normaal waarderen veel New Yorkers het. Een steens des aanstoots is het 'stop and frisk'-beleid, dat inhoudt dat de politie iedereen die zich verdacht gedraagt pro-actief mag aanhouden en fouilleren. Racisme, roepen sommige politici, omdat vooral zwarten en Spaanstaligen worden ondervraagd. Bloomberg: jullie klagen als een 17-jarige wordt aangehouden, maar zwijgen als een 17-jarige wordt doodgeschoten. Volgens hem is de aanpak juist populair in wijken met minderheden, omdat 90 procent van alle moordslachtoffers zwart of Spaanstalig is en het aantal moorden daar aanzienlijk is afgenomen.    ...

Moorden? Dan heb je het meestal over creolen. Of latino's.

Nog meer Latijns-Amerikaanse beschaving (Volkskrant.nl, 04-12-2013):
  Politiestaking Argentinië leidt tot overvallen en plunderingen

Een staking door agenten voor meer salaris heeft dinsdag en woensdag in de Argentijnse stad Cordoba tot plunderingen en overvallen geleid. Er raakten al meer dan honderd mensen gewond. Volgens gouverneur José Manuel de la Sota is de sluiting van bordelen de oorzaak van de staking, omdat veel corrupte agenten daar veel geld aan verdienden.


Het geweld in Cordoba begon dinsdagavond en duurde woensdagochtend voort. Winkeletalages werden vernield en goederen gestolen. Ook werden veel mensen op straat beroofd. De onlusten duren voort ook al zijn er onderhandelingen begonnen om de staking te beëindigen.    ...

Gevolgd een week later door (de Volkskrant, 11-12-2013):
  Arbeidsonrust bij politie breidt zich uit

Een arbeidsconflict bij de politie in Argentinië heeft tot onlusten en plunderingen geleid, waarbij negen doden zijn gevallen. Argentijnse media meldden dinsdag dat de onrust, die vorige week begon in de centraal gelegen stad Córdoba, zich over het land heeft verspreid. ...

Wat deed denken aan een eerder bericht (de Volkskrant, 09-02-2012, van correspondent Allart Hoekzema):
  Politie Bahia staakt: moordpiek

De Braziliaanse regering probeert met onderhandelingen een einde te maken aan een massale politiestaking in de noordoostelijke deelstaat Bahia. De opstand, die heeft geleid tot een enorme stijging van het aantal moorden in de deelstaathoofdstad Salvador ...

Dat continent kan echt zonder een strenge politie ...

De tweedeling begint steeds meer onrust te veroorzaken (de Volkskrant, 21-01-2014, van correspondente Marjolein van de Water):
  Ongewenst? Dan komen we massaal

In de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië vormen ze de vrees van de autoriteiten. De rolezinhos, de Zuid-Amerikaanse variant op de flashmob. Met een politieke lading.


Tussentitel: Dit laat zien hoe bang de elite is voor de armen - Yanderson Dios - Activist tijdens een rolezinho

...    Brazilië is in de ban van de rolezinho, letterlijk 'ommetje' of 'uitstapje'. Het werkt simpel: Iemand maakt een openbaar evenement aan op Facebook en nodigt zoveel mogelijk anderen uit voor een bezoek aan een winkelcentrum. Om te flirten, te zoenen en te kletsen, om de omhooggaande roltrap af te rennen, om met de knopjes in de liften te spelen, of gewoon om rond te hangen. Kortom, dat wat pubers wereldwijd doen in winkelcentra.
    Begin december bracht de eerste en tot nu toe grootste rolezinho zevenduizend deelnemers op de been in een winkelcentrum in São Paulo, met paniek en grote chaos tot gevolg. Een week later volgde een tweede, en sindsdien zijn er ieder weekend dergelijke flashmobs in São Paulo. Er komen voornamelijk jongeren uit de arme buitenwijken op af. Niet de allerarmsten maar de 'nieuwe middenklasse'.
    Meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar valt binnen deze zogeheten 'C-klasse', die de afgelopen tien jaar in snel tempo is gegroeid. Zij verdienen maximaal 325 euro per maand, bijna tweemaal het minimumloon. De nieuwe middenklasse wil ook Nikes kopen, of een hippe zonnebril, maar voelt zich niet welkom in de luxueuze winkelcentra. De traditionele elite kijkt hen met de nek aan en regelmatig verbieden privébeveiligers jongeren de toegang. Het zijn deze jongvolwassenen en hun broertjes en zusjes die deelnemen aan de rolezinhos.
    Verschillende winkelcentra lieten de rolezinhos verbieden door een rechter. Personen die zich toch schuldig maken aan deelname, riskeren een boete van ruim 3.000 euro. In São Paulo zijn jongeren die eruit zien als 'Funkeiros', een subcultuur uit de sloppenwijken, preventief verwijderd. Ook een aantal schoonmakers en ander personeel met een donkere huidskleur kreeg per abuis het verzoek het pand te verlaten. Hierdoor ontstond een verhitte discussie over discriminatie.
 Activi   ...sten en studenten organiseren sinds afgelopen weekend in het hele land rolezinhos om aandacht te vragen voor de 'Braziliaanse apartheid'.    ...

En die tweedeling wordt dus verder opgestookt door de ermee samenvallende etnische tweedeling: ook hier zijn de zwarten veel minder succesvol.

En alweer een sociaal-culturele factor die in de niet-westerse pas loopt (de Volkskrant, 17-04-2014, van correspondent Marjolein van de Water):
  Reportage | Geweld tegen vrouwen in Brazilië

Het recht er sensueel uit te zien

Met het WK voetbal komt er een stroom mannen naar Brazilië, dat bekendstaat om zijn sexy vrouwen. Die zijn het machismo en zeker de vele verkrachtingen in hun land beu.


Tussentitel: Een schaars geklede vrouw verdient het om te worden aangevallen - Stelling in een Braziliaans onderzoek waarmee een kwart van de respondenten het eens was

Toen feministe en journaliste Nana Queiroz (28) las dat ruim de helft van de Brazilianen vindt dat vrouwen een verkrachting aan zichzelf te wijten hebben, knapte er iets. Eind maart ging ze naar het nationaal parlement in Brasilia, ontblootte haar bovenlichaam en maakte een foto van zichzelf. 'Ik verdien het niet om verkracht te worden', had ze met viltstift op haar armen geschreven. Het was het begin van een Facebookcampagne waarin tienduizenden Braziliaanse vrouwen haar voorbeeld volgden.
    Geweld tegen vrouwen is een hardnekkig probleem in Brazilië. Machismo en seksisme laten zich moeilijk doorbreken in het land dat wereldwijd bekendstaat als een tropisch paradijs vol schaars geklede vrouwen. Maar in de aanloop naar het WK voetbal groeit het verzet van de vrouwen.    ...

Ze weten de ogen van de westerse wereld op hun land en hun lot ...

Weer een aardig voorbeeld (de Volkskrant, 09-10-2014, van correspondent Marjolein van de Water):
  Mexico de straat op tegen het politiegeweld

Overlevenden vertellen hoe agenten op klaarlichte dag studenten onder vuur namen en wegvoerden. Hun gruwelijke lot brengt heel het land op de been. 'Wat bezielt de politie?'


'...    In Mexico zijn ze wat gewend; sinds 2006 vielen in de drugsoorlog die in het land woedt meer dan 100 duizend doden. Dit bloedbad is zelfs voor Mexicaanse begrippen extreem. Gisteren gingen mensen in heel het land de straat op om opheldering te eisen over het lot van de jongens.    ...
    Zwaarbewapende agenten van de federale politie, het leger en de gendarmerie hebben het heft in handen genomen in Iguala, de stad waar op 26 september de gemeentepolitie het vuur opende op studenten. De troepen moeten de orde handhaven in de door drugsbendes geregeerde stad. De gemeentepolitie is op non-actief gesteld. Haar wapens zijn ingenomen en alle 250 agenten worden onderworpen aan onderzoek naar banden met criminele organisaties. Na de schietpartij werden 22 agenten opgepakt, verdacht van betrokkenheid bij het geweld en bij de vermissing van 43 studenten. In een massagraf zijn daarna 28 lichamen gevonden, nadat een agent de autoriteiten had getipt en toegaf zeventien studenten te hebben geëxecuteerd.    ...
    De demonstranten in Chilpancingo twijfelen er niet aan of zowel bendes als de regering zijn erbij betrokken. 'Een pot nat', zegt Viola Cabrera (65) die met haar man naar de demonstratie is gekomen. 'We wonen in een drugsstaat', aldus de gepensioneerde lerares. 'Criminelen regeren Mexico.'
    De overlevenden en familieleden hebben (door hen) verzonnen namen. Ze zijn doodsbang voor represailles.

De kreet in de ondertitel: 'Wat bezielt de politie?', heeft een simpel antwoord: het barbaarse principe van "Wie macht heeft, heeft de absolute macht". Herleidbaar tot de  monotheïstische, Judaïstische, godsdienst. Daar heeft ene Jezus Christus in het verleden geprobeerd iets aan te doen, maar dat is "dweilen met de kraan open" gebleken: het voorbeeld van de Absolute Macht van de Absolute Godheid is corrumperende dan welke andere opvatting hier ook aan kan proberen te verbeteren. Dit deel van het Judaïsme is het ultieme kwaad uitleg of detail . Met eindeloos vele onschuldige slachtoffers, meer dan alle holocausten bij elkaar.

Nog wat toelichting (de Volkskrant, 15-10-2014, van correspondent Marjolein van de Water):
  Reportage | Drugsmaffia in Mexico

De stilte van Iguala is eindelijk doorbroken

Iedereen weet van de massagraven en iedereen zwijgt. Welke autoriteit van Iguala staat er niet op de loonlijst van de drugsbendes? Aangifte doen, kan je dood betekenen. 'Het is beter geen emoties te tonen.'


Tussentitel: Zolang ik me kan herinneren worden hier mensen onthoofd, gemarteld en verminkt - Tonatiuth Martinez - scholier uit Iguala

'Het is het kerkhof van de criminelen', zeggen inwoners van Pueblo Viejo, een buitenwijk van de Mexicaanse stad Iguala. Al jarenlang horen ze hoe vrachtwagens 's nachts over een smal zandpad de bossen in rijden. Ze ruiken de weeïge geur van de doden, die hun huizen in waait als de wind verkeerd staat. Bij het ochtendgloren zien ze de aasgieren boven de heuvels cirkelen.
    Iedereen weet van de massagraven en iedereen zwijgt. Niet omdat de inwoners ermee instemmen, maar omdat ze nergens terecht kunnen. Politie, rechters, politici, ze staan mogelijk allemaal op de loonlijst van de gewelddadige drugsbendes die de regio domineren. Aangifte doen, of simpelweg afkeur laten blijken, kan je dood betekenen. De media houden zich koest, want ook journalisten belanden op de dodenlijst. Of ze laten zich betalen en censureren.   ...

Eén grote barbarij ...

Over creolen is inmiddels een verzameling gemaakt aangande hun intellectuele prestaties. In de globale overzichten scoren de latino's maar net iets minder matig, en gegevens uit Amerika wijzen in dezelfde richting. Hier wat bronnen (Volkskrant.nl, 13-08-2014, door Martijn van Calmthout):
  Leidse hoogleraar krijgt 'Nobelprijs voor de wiskunde'

De Leidse hoogleraar getaltheorie Majul Bhargava krijgt dit jaar een Fields-medal, wereldwijd vaak gezien als de Nobelprijs voor de wiskunde. Dat is woensdag bekend gemaakt in Seoul, op een internationaal mathematisch congres. ...


De Fields-medal, voor belangwekkende wiskundigen tot en met 40 jaar, wordt sinds 1936 eens in de vier jaar toegekend aan maximaal vier wiskundigen. Het gaat om de eer, het prijsbedrag van 15 duizend dollar staat in geen verhouding tot het miljoen van een echte Nobelprijs. ...
    Ook kregen dit jaar de Braziliaanse chaostheoreticus Artur Avila (tegenwoordig in Parijs) en Martin Hairer van de universiteit van Warwick, Engeland, een Fields-medal. Avila is de eerste Latijns-Amerikaan ooit die de wiskundeprijs ontvangt.

En er is geen enkele reëel aanwijsbre belemmering.

En nog zo'n volstrekt objectef gegeven, gande over Google, één van de meest gewilde en meest op prestatie-gerichte bedrijven. Google kijkt dus slechts naar één en slechts één ding bij haar selectie: hoe goed kan je programmeren? Hier is het resultaat (Trouw.nl, 29-05-2014, AP):
  Slechts 2 procent van Google's werknemers is donker

Het overgrote deel van de mensen die bij Google werken is mannelijk en blank. Slechts 2 procent is donker, 3 procent hispanic en 30 procent vrouw. "We zijn nog niet waar we willen zijn als het aankomt op diversiteit van onze werknemers", schrijft Google's vice-voorzitter Laszlo Bock in een reactie op zijn blog.


Op verzoek van de Amerikaanse Commissie voor Gelijke Kansen voor Werknemers werd de samenstelling van het personeelsbestand van verschillende bedrijven in kaart gebracht. ...
    De samenstelling van Google's werkgenemersbestand is redelijk exemplarisch voor de gehele technische sector. Ongeveer zeven procent van de mensen die werkzaam zijn in Silicon Valley is donker of latino. ...

En dat wil niet zeggen dat ze het niet proberen:
  Volgens Bock is Google wel actief bezig om meer vrouwen en mensen met een andere etnische achtergrond te werven. Het bedrijf heeft al meer dan 40 miljoen dollar gedoneerd aan organisaties die vrouwen opleiden in de computerbranche. Bovendien werken ze samen met universiteiten waarop meer gekleurde studenten zitten.

Oftewel: ze kunnen het gewoon niet. Zie boven. Commentaar uit die hoek:
  Predikant Jesse Jackson lanceerde eerder dit jaar een campagne voor meer diversificatie in de technologische sector en Silicon Valley. Hij noemde de actie van Google 'een dappere stap in de juiste richting en we moedigen andere bedrijven aan om Google's voorbeeld te volgen'. "De technologische sector heeft eerder bewezen de meest complexe problemen te kunnen oplossen en dit is een zeer complex probleem. Maar als we er samen de schouders onder zetten kunnen we dit ook oplossen".

Het is niet een tiende zo gecompliceerd als het percentage latino's in gevangenissen terugbrengen naar evenredigheid. Eerst moeten dt soort dingen goedkomen, en dan pas kan je aan die Google-baantjes gaan denken.
    Overigens: pas later kwam in de geest van de redactie het volgende op: hier zijn de Aziaten volstrekt afwezig. Misschien is het oorspronkelijke rapport, maar niet in ieder geval niet deze Nederlandse weergave. De reden daarvan is volkomen duidelijk: Aziaten doen het wél goed - bij Google. En de rest van de ICT. En het noemen van het goed-doen van Aziaten, toont onmiddellijk aan dat het slecht-doen van creolen en latino's niets met discriminatie door blanken te maken heeft. Het weglaten van de o zo relevante Aziatische cijfers toont aan dat als er in dit geval en in dit bericht sprake is van racisme, het anti-blank racisme is.


Naar Cultuur, gelijkheid  , Westerse organisatie  , of site home  .

3 jun.2012