Bronnen bij Immigratie: nadelen thuislanden

Onderstaand bronnen die de nadelige gevolgen van migratie voor het thuisland schetsen, samen te vatten onder de noemer "sociale ontwrichting". De eerste komen uit De Pers, vermoedelijk omdat de Volkskrant (de vaste bron van de redactie) met zijn uitgesproken pro-migratie standpunt, dit soort berichten mijdt (Dagblad De Pers, 21-09-2007):
  Spaanse Postbus 51 spotjes in Afrika

Youssou N'Dour spreekt immigrant toe


Spanje maakt zich zorgen over de grote hoeveelheden Afrikaanse illegalen die de oversteek naar Europa maken. Om deze toenemende stroom vluchtelingen tegen te gaan is de Spaanse overheid nu begonnen met een serie televisiereclames op West-Afrikaanse zenders. De één miljoen euro kostende campagne zal zes weken lang worden uitgezonden, te beginnen in Senegal.
    In de reclames wordt een emotionele oproep gedaan aan de potentiële Senegalese vluchtelingen. 'Mijn zoon is weggegaan en we hebben nu al acht maanden niets meer van hem gehoord: zegt een Senegalese vrouw bezorgd. In de volgende scène ziet de kijker een jonge jongen op de rotsen liggen. Duidelijk de zoon waar de vrouw over sprak. De beroemde Senegalese zanger Youssou N'Dour zegt vervolgens 'je weet al hoe dit verhaal afloopt. Duizenden verscheurde families. Riskeer je leven niet voor niets, jullie zijn de toekomst van Afrika.'

Hand ophouden is veel makkelijker ...

Nummer 2 (Dagblad De Pers, 21-09-2007, door Lode Desmet):
  Bulgarije | Overheid kan lonen in privésector niet bijbenen

Leraren zonder geld gaan in zwijgstaking

De Bulgaarse leraren zwegen een hele dag. Ze verdienen te weinig, vinden ze. Maar de overheid kan er niks aan doen. Ze kan de privésector simpelweg niet bijhouden.


De lonen in Oost-Europa stijgen. In sommige landen zelfs pijlsnel: tot dertig procent per jaar. Maar alleen mensen in de privésector profiteren ervan. Ambtenaren blijven in de kou staan.
    Neem leraar elektriciteit Sachko Popov uit de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Hij gaf gisteren les en gebruikte daarbij alleen maar een schoolbord en een piepend krijtje. Hij sprak geen woord. ...
    Het begrip voor de zwijgstaking was groot. Met een loon van 150 euro kom je immers niet ver in Bulgarije. ...
    Het is een fenomeen dat alle voormalige Oostbloklanden teistert. Polen bijvoorbeeld, dat in 2012 het EK-voetbal organiseert, moet voor de bouw van nieuwe stadions noodgedwongen bouwvakkers uit Oekraïne aantrekken. Alle goede Poolse metselaars zijn vertrokken naar oorden waar meer te verdienen valt.
    Het gemiddelde brutomaandloon in de privésector bedraagt in Bulgarije 186 euro. In Roemenië is dat 372 euro. In de drie Baltische staten ongeveer 433 euro. In Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije krijg je per maand ongeveer 650 euro. In Kroatië 866 euro en in Slovenië 1.152.
    De cijfers dateren van februari dit jaar en komen van de Federatie van Europese Werkgevers. Die werkgevers komen vanwege de lage lonen graag naar de nieuwe EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije. Hun komst zorgt er echter tegelijk voor dat die lagere lonen nu exploderen. De totale loonkosten in de privésector stegen in Bulgarije het afgelopen jaar met meer dan 14 procent; in Roemenië zelfs met 24 procent. Het Europese gemiddelde is 2,5 procent.
    Het gevolg hiervan is niet dat er nu veel Roemenen of Bulgaren die in het buitenland aan de slag zijn naar hun land terugkeren. Die beweging heeft zich nog niet ingezet. Daarvoor blijven de verschillen met West-Europa te groot. Wat wél gebeurt, is dat de ambtenarensalarissen fors achterblijven. De overheden in Bulgarije en Roemenië kunnen het tempo gewoon niet bijhouden, met alle sociale onrust en stakingen van dien.
    Volgende maand staakt de sociale sector in Bulgarije. Daar wordt op dit moment gemiddeld 130 euro per maand verdiend.

Zelfs als immmgratie een voordeel heeft voor de ontvangende landen, of beter: juist als immigratie een voordeel voor de ontvangende landen, dan is het een sterk nadeel voor de landen van herkomst.

Na een lange tijd weer eens een bevestiging hiervan - dat immigratie grote nadelen heeft, wil men echt niet weten (de Volkskrant, 28-10-2014, van verslaggeefster Margreet Vermeulen
  Interview | Jaap van Ginniken, massapsycholoog

'Ook Nederlandse nuchterheid over ebola kan zomaar omslaan'

De internationale angst over ebola strookt niet met de cijfers, signaleert Jaap van Ginneken. Maar de paniek kan nog veel groter worden.

De angst voor ebola verspreidt zich sneller dan het virus zelf. ...

Wat bedoelt u met 'out of control'?
'Het aantal besmettingen is nog niet gestabiliseerd. In West-Afrika zijn eigenlijk tienduizend artsen en verpleegkundigen nodig, er zijn er slechts enkele tientallen. ...

Elders werd terecht gesteld dat die epidemie er niet zou zijn geweest zonder de zeer zwakke infrastrcutuur van de getroofen landen, met name ook op medisch gebeied. En hier is de hoofdoorzaak daarvan:
  'Misschien helpt het als de media een beetje minder nadruk leggen op de emotie en iets meer aandacht hebben voor de achtergronden. Dan waren we gewaarschuwd geweest. Op deze ebola-uitbraak konden we wachten. Afrika heeft sinds 1976 twintig ebola-uitbraken meegemaakt. In diezelfde periode is de intelligentsia, inclusief de medische stand, vertrokken naar Engeland en Frankrijk. Een dergelijke braindrain, in combinatie met de onvoorstelbare armoede daar, maakte een nieuwe ebola-uitbraak die wél uit de hand zou lopen onvermijdelijk.

Juist ja ... Migratie, dit soort migratie, is gewoon een weerzinwekkend verschijnsel ...


Naar Westerse organisatie , of site home .

22 sep.2007