WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Sociologische begrippen: etnie, erkenning

9 mei 2016

"Alle culturen zijn gelijk" en "Etnie kan geen rol spelen" ... Het zijn de hoogst gehouden geloofsovertuigingen van de politiek-correcte ideologen. Onderstaand gaat de tweede er definitief en absoluut aan:


Uit: De Volkskrant, 30-04-2016, door Ianthe Sahadat

Farmagenetica

Komt een Chinees bij de dokter

Een medicijn dat werkt bij een West-Afrikaan kan bij een Surinamer of witte Nederlander een heel ander effect hebben. Meer dna-onderzoek zou helpen.


Rahul is 62 en verheugt zich op zijn naderende pensioen. De Surinaams-Hindoestaanse man voelt zich kerngezond, alleen die cholesterolwaarde van hem, die mag wel wat lager. Van de cardioloog krijgt Rahul (een gefingeerde naam op verzoek van zijn arts) daarom het middel rosuvastatine. Zijn cholesterol daalt, maar hij krijgt ook last van spierpijn en heeft moeite met bewegen. Zijn cardioloog zegt: nee meneer, bij deze dosis komen bijwerkingen eigenlijk niet voor.
    Zijn huisarts Maria van den Muijsenbergh denkt daar anders over. Want, weet zij, Hindoestanen zijn vaak 'trage metaboliseerders' - zoals dat heet. Ze besluit de dosis van het middel te halveren. Rahuls klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon en zijn cholesterol wordt evengoed verlaagd.
    De meeste geneesmiddelen worden getest op gezonde blanke mannen tussen 25 en 50 jaar. Voor een betrouwbare wetenschappelijke studie heb je een homogene groep nodig, is het argument. Maar bij vrouwen, kinderen, bejaarden of mensen van een andere etnische afkomst werken de middelen geregeld anders, niet of ze veroorzaken ernstige bijwerkingen.
   Dé patiënt bestaat niet, dat weten artsen heus wel. Toch is het onbewuste uitgangspunt van veel (beginnende) artsen een blanke 40-jarige hoogopgeleide man, merkt Van den Muijsenbergh. 'En laat dat nou juist de groep zijn die je het minst vaak tegenover je hebt als arts.'
   Zelf is Van den Muijsenbergh huisarts in Nijmegen in een praktijk waar voornamelijk migranten komen. Ook is ze werkzaam bij Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, van waaruit ze les geeft aan huisartsen in opleiding en nascholing aan meer ervaren artsen: over Afrikanen en hun hoge bloeddruk of over Aziaten en hun trage medicijnafbraak.
    Het verhaal van Rahul verwoordt de dagelijkse medische praktijk van Van den Muijsenbergh in een notendop. Bij een Aziatische patiënt begint ze met sommige middelen laag, bij een Ethiopiër die niets merkt van zijn behandeling zal ze sneller ophogen en een West-Afrikaan met een hoge bloeddruk krijgt van haar een andere pil dan een witte Nederlander en een zoutarm dieet.
    'Er is best veel onwetendheid', zegt ze. Deze week nog gaf ze les aan vijftig huisartsen. Waar ze op moeten letten als ze een verwarde Ethiopische man wilden behandelen? 'Niemand wist dat hij waarschijnlijk een hogere dosis antipsychotica nodig zou hebben. Maar gelukkig weten psychiaters die veel met migranten werken dit soort dingen vaak wel.'    ...


Red.:   Anekdotisch was dit al langer bekend, maar nu staat het dus formeel vast. Nog te gaan: er zijn ook etnische verschillen in de structuur van de hersenen en de geest. Eerste grote kans op succes: Afrikaanse mannen maken minder vasopressine aan waardoor ze (veel) minder huwelijkse trouw kennen en zorg voor de kinderen uitleg of detail .
    En nog een onweerlegbare:


Uit: Trouw.nl, 21-07-2016, door Alwin Kuiken uitleg of detail

Bij orgaandonatie zoekt soort naar soort

...
In vergelijking met autochtonen (27,5 procent), staan Nederlanders van Marokkaanse (0,6 procent), Turkse (1,6 procent) en Surinaamse (5,7 procent) komaf nauwelijks met een 'ja' ingeschreven in het Donorregister. Het CBS maakte deze cijfers vorig jaar voor het eerst bekend ...
    Met name in een stad als Rotterdam is dat een probleem. Daar is circa 40 procent van de mensen op de wachtlijst voor een nier van niet-westerse afkomst. Krijgen zij een orgaan van een autochtone Nederlander, dan komen de weefseltypen vaak minder goed overeen. Het kan dusdanig verschillen dat een orgaan van een autochtone Nederlander bij iemand van Turkse of Marokkaanse komaf minder lang meegaat, bijvoorbeeld 15 in plaats van 25 jaar. Vanwege de weefselverschillen zijn er vaak zwaardere medicijnen nodig, die weer extra kans op kanker geven.    ...


Red.:   Natuurlijk volkomen belachelijk dat ze überhaupt blanke donororganen krijgen, nu ze aantoonbaar zelf niet doneren. Maar dat is een andere kwestie. Hier een extra punt is dat ze deze asocialiteit dus ook nog etnisch oftewel genetisch gaan doorgeven ...


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .