WERELD & DENKEN
 
 

Sociologische begrippen: overbevolking, taboe

10 mei 2015

Overbevolking is een taboe. En van een taboe merk je niet veel - zowel de berichten over het onderwerpen van het taboe als de taboe zelf zijn taboe. En dat taboe wordt gehandhaaft door de media, dus geen berichten over het taboe in de media. Hier een uitzondering, die er door één of ander ongelukje tussendoor moet zijn geslipt


De Volkskrant, 02-05-2015, ingezonden brief van R.R. Visser, Amsterdam

Wereld telt te veel mensen

Wat mij in de discussies over de Middellandse Zee-migratie opvalt, is dat er geen aandacht wordt besteed aan een van de kernoorzaken van de massale migratiestromen, te weten de niet aflatende bevolkingsexplosie.
    Sinds mijn geboortejaar 1948 is de wereldbevolking van circa 2,3 miljard mensen toegenomen tot ca. 7,3 miljard in 2015. Vijf miljard mensen netto erbij in 67 jaar.
    Een verdrievoudiging. Het merendeel van de bevolkingsexplosie komt voor rekening van de zogenoemde derdewereldlanden als Afrika en het Midden-Oosten. De bevolkingsexplosie leidt tot een verveelvoudiging van de ecologische voetprint op onze leefomgeving.
    Opvallend is dat de verantwoordelijke regeringen, politici en internationale organisaties niet of nauwelijks reppen over de voortdurende bevolkingsexplosie en de consequenties daarvan. Elk jaar komen er rond de 90 tot 100 miljoen mensen netto in de wereld bij. In 1972 verscheen het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome.
    Wat hebben we ermee gedaan en wat doen we ermee?


Red
.:
   Het antwoord is simpel: Niets. Want dit is taboe.
    Inmiddels is de zogenaamde "vluchtelingen"-crisis letterlijk dagelijks in het nieuws, medio 2015. En hier is de eerste opmerking over een eventuele rol van overbevolking. Nee, natuurlijk niet in de analyses - die beperkt de Volkskrant tot het uitzoeken van wat Omar beweegt ("Hij wil ons hier rijk komen maken") uitleg of detail . Waar dan wel? Waar elders:


De Volkskrant, 07-08-2015, ingezonden brief van Tineke van der Kooij, Oostzaan

Fort Europa

De Volkskrant onderzoekt de vluchtelingencrisis aan de hand van drie vraagstellingen waarvan de laatste 'hoe kan het anders?' luidt (Ten Eerste 6 augustus). Ik hoop dat de redacteuren bij deze vraagstelling ook het thema overbevolking betrekken. Op dit thema lijkt een zwaar taboe te rusten zowel in de politiek, de wetenschap als in de media.
    Uit het onlangs verschenen VN-rapport World Population Prospects blijkt dat onze aarde in 2050 maar liefst 9,7 miljard bewoners zal tellen, 700 miljoen meer dan de voorlaatste voorspelling. In de 28 landen in Afrika waar de grote vluchtelingenstromen vandaan komen, zal de komende 35 jaar de bevolking zich verdubbelen, hetgeen zal leiden tot een navenante toename van problemen in deze landen. Nog veel meer mensen dan nu het geval is zullen geen toekomstperspectief zien in eigen land en begrijpelijkerwijs de oversteek wagen.


Red.:   Tineke toch ... Je stemt zeker op de PVV ...
    Trouwens nog een wonder dat dit door de censuur komt, maar vermoedelijk zijn enkele honderden soortelijke epistels in de versnipperaar beland. En dacht men "We moeten er toch wel een keer weer eentje erdoor laten komen anders valt het later zo op, bij het Landverraderstribunaal..."
    Een fraai voorbeeld van het taboe:


Uit: De Volkskrant, 13-12-2016, door Cor Speksnijder

'Voedselproductie Afrika moet drastisch omhoog'

Afrika zal in 2050 niet in staat zijn voldoende voedsel voor de eigen bevolking te produceren, tenzij de opbrengst van de landbouw drastisch omhoog gaat. Als dat niet lukt zal het continent steeds afhankelijker worden van voedselimporten. Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam dat onder meer bestaat uit wetenschappers van de Wageningen Universiteit. ...
    ... In 2050 zal de bevolking ten zuiden van de Sahara volgens schattingen niet alleen zijn gegroeid van 800 miljoen nu tot 2,1 miljard, maar ook iets welvarender zijn geworden. ...


Red.:   Gevolgd door een heleboel gezever over de voedselproductie. Terwijl er doogewoon staat wat het echte probleem is: de mensenproductie. In die kop had moeten staan:

  Mensenproductie Afrika moet drastisch omlaag

Gevolgd door een sarcastisch gelach, want dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Op de vreedzame manier ...
 

Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .