Bronnen bij Sociologische begrippen: religie, welvaart

Uit de gegevens in Westerse organisatie, globaal uitleg of detail en Westerse organisatie, Europa uitleg of detail blijkt al glaszuiver het sterke verband tussen mate van religiositeit en welvaart. Onderstaand een onderzoek dat het nog eens expliciet maakt en het bij elkaar zet (DasKapital.nl, 15-03-2015, door R. van der Gun, uitleg of detail ):
  DasGrafiek: Houdt religie landen arm?

... Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat rijke landen over het algemeen veel minder gelovig zijn dan landen met een lager BBP per hoofd van de bevolking. Of in dit geval correlatie gelijk staat aan causaliteit is niet helemaal te zeggen. ...

Het plaatje zo groot mogelijk:


Dat wil zeggen: indien op zichzelf staand. Met de rest van de aanwijzingen ernaast, met name die over IQ, is de zaak volledig rond.
  In bovenstaand plaatje zijn er eigenlijk maar twee uitzonderingen die ver van de curve af liggen: Amerika en China. In de Verenigde Staten speelt ondanks hun hoge GDP per capita bij meer dan de helft (54%) religie een belangrijke rol, aan de andere kant zijn het juist de ‘arme’ Chinezen die behalve hun grote leider niet geloven.

De positie van Amerika wordt al een stuk anders als je de superrijke top eraf haalt, of, in termen van statistiek : het modale inkomen gebruikt in plaats van het gemiddelde.
    Maar er valt meer op te merken: de grafiek valt vrijwel perfect uiteen in segmenten: rechtsonder Noordwest-Europa en Oost-Europa, dan volgen naar links gaand: Zuid-Europa, Zuid-Amerika, de islamitische wereld, en tenslotte Afrika. Precies zoals in de al genoemde verzamelingen.


Naar Sociologische krachten , of site home .

15 mrt.2015