Bronnen bij Solidariteit: internationale realiteit

16 mrt.2011

"Internationale solidariteit" is een zaak die zowel aan de linkse als de rechtse kant met vurigheid beleden wordt. Maar aan de rechtse kant zijn er wat meer uitzonderingen die wijzen op de realiteiten van die internationale solidariteit:


Uit: De Volkskrant, 16-03-2011, door Coen de Jong

Europees eigenbelang gaat voor in N.-Afrika  

Coen de Jong | Coen de Jong is politicoloog en historicus. In plaats van ernaar te streven dat Noord-Afrika een democratische rechtsstaat wordt, moet Europa zijn eigen belangen in dat gebied nastreven. Met een moderne krijgsmacht.

Frans Timmermans maakt zich lichtelijk belachelijk met zijn pleidooi voor humanitair ingrijpen in Libië (Opinie & Debat, 1 maart). Hij is overigens niet de enige Europese politicus die een grote rol voor zichzelf ziet weggelegd op het wereldtoneel.
    De waarheid is echter pijnlijk: de Europese landen stellen op het wereldtoneel weinig voor. Hoe machtelozer regeringen zijn, hoe grandiozer de plannen die ze lanceren. Er schijnt ook nog een mevrouw rond te lopen die zich minister van Buitenlandse Zaken van de EU noemt. Europa neemt het moraliseren graag voor zijn rekening, terwijl verwacht wordt dat de grote broer uit Washington het militaire gedeelte komt regelen.
    De realiteit is echter dat de Amerikanen bepalen wat er gebeurt. ...
    Voor iedereen is wel duidelijk dat Europese landen, afgezien van schande spreken van het gedrag van Kadhafi, geen strategie hebben voor het Middellandse Zeegebied. ...
    Tot nu toe ligt de focus op de humanitaire kwesties. Nobel, maar het raakt niet de kern. Een democratisch en rechtsstatelijk walhalla wordt Noord-Afrika op korte termijn zeker niet en Europa kan dat ook niet bewerkstelligen. In plaats van in Libië de ene factie te gaan helpen tegen de andere, kan Europa beter zijn eigen belangen nastreven. Ruimte voor Europa om invloed uit te oefenen is er volop. ...
    Met wat meer realisme en wat minder hoogdravendheid kan Europa zelf wel wat zaken regelen in dit gebied. Europese landen hebben belang bij het openhouden van de handelsroutes, de vrije doorvaart door het Suezkanaal en het indammen van de ongeregelde migratiestroom uit Noord-Afrika naar welvaartstaat Europa. Elke zichzelf respecterende mogendheid probeert de geopolitieke situatie in haar directe omgeving in haar voordeel te sturen, onder andere via de krijgsmacht. In Europa mogen militairen echter alleen worden gebruikt onder VN-vlag en voor de belangen van de 'internationale gemeenschap', wie of wat dat ook mag zijn.
    ... Europa kan niet eindeloos het opgeheven vingertje wapperen richting de VS en andere landen die wel hun eigen belangen nastreven.    ...


Red.:   Zowat de hele Nederlandse bestuurlijke en intellectuele elite is hopeloos verslaafd aan het idee van een solidair Europa. Terwijl voor vrijwel alle landen er maar één motivatie is:


Uit: De Volkskrant, 04-04-2011, door Ton Nijhuis

Echte Europeanen worden schaars in Duitse politiek

Buitenlandse politiek van Duitsland wordt steeds meer dienstbaar gemaakt aan binnenlandse doeleinden.

Ton Nijhuis | Ton Nijhuis is wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut.

Staatssecretaris Ben Knapen hield tien dagen geleden in de Frankfurter Allgemeine een vurig pleidooi voor een ambitieuzer Europa. Voor een Europa dat niet in zijn schulp kruipt. Natuurlijk stond deze oproep in een Duitse krant. Het is immers de Bondsrepubliek die vaak de doorslag geeft in de Europese politiek. Het is bovendien niet slecht te laten zien dat Nederland, ondanks de gedoogconstructie met een eurosceptische PVV, zijn Europese ambities niet bij het grof vuil heeft gezet.
    Maar we zouden het ook kunnen lezen als een waarschuwing richting Duitsland. De laatste tijd voert de regering van Merkel een politiek die weinig koersvast is en de samenwerking in Europa en in het Westen niet bepaald ten goede komt. De Bondsrepubliek werd altijd geroemd om haar stabiliteit, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid. De afgelopen tijd maakt zij echter vooral een paniekerige en wispelturige indruk.   ...


Red.:   Duitsland heeft zich uit schuldgevoel relatief sterk laten uitbuiten om er maar bij te mogen horen. Na het grootschalige misbruik door de Zuid-Europese landen, voorafgegaan door het iets kleinere misbruik door de Oost-Europese, komt daar nu natuurlijk ook een eind aan.
    Een voorbeeld van dat Oost-Europese misbruik van de Noordwest-Europese solidariteit:


Uit: De Volkskrant, 09-07-2011, column door Fokke Obbema, redacteur van de Vokskrant

Rood licht fataal voor groen

Verse aardbeien en mooie woorden strooide de Poolse premier Donald Tusk deze week in het rond. Hij mocht als eerste Pool in de geschiedenis het voorzitterschap van de EU zes maanden lang op zich nemen. Zijn maidenspeech greep hij aan om uit te halen naar populistische politici. Hij wil 'de Europese geest nieuw leven inblazen', want 'juist in deze tijden van crisis hebben we meer Europa nodig, niet minder'. Weg met 'het rode licht dat nationaal belang heet'.
De vruchten, volgens Tusk 'de beste ter wereld', kwamen uit Polen. Een veeg teken. Want daags na de vrolijke bijeenkomst lieten de Polen in het Europees Parlement, ook Tusks conservatieve partijgenoten, zich flink in de kaart kijken. Op nationale gronden stemden zij tegen een voorstel van de Nederlander Bas Eickhout. Die wilde dat de Europese norm voor reductie van CO2-uitstoot in 2020 van 20 naar 30 procent zou gaan. ...
    Maar de Poolse economie draait op kolen. Het voorstel werd afgestemd. ...


Red.:   Solidariteit ... Dat soort landen kent het absoluut niet. Ze zitten in de EU slechts vanwege de voordelen, behaald ten koste van anderen: de Noordwest-Europese landen.
    Nog zo'n land:


Uit: De Volkskrant, 15-07-2011, van correspondent Jan Hunin

Slowaken willen niet opdraaien voor spilzucht Italië

Tussentitel: Liever Griekenland bankroet, dan het een lening geven

Mocht Italië straks geld nodig hebben uit het Europese noodfonds, dan kan Slowakije wel eens dwars gaan liggen. Het armste land uit de eurozone, dat de afgelopen jaren zelf ingrijpend heeft moeten bezuinigen, heeft weinig zin om op te draaien voor het wangedrag van de Italianen.
    Officieel hebben de Slowaken nog niet gereageerd op de Italiaanse schuldperikelen. Maar de manier waarop Bratislava de Griekse vraag om een noodlening behandelt, voorspelt niet veel goeds. Van alle eurolanden lijkt Slowakije het minst geneigd met geld over de brug te komen als de nood aan de man komt.
    Het zou niet de eerste keer zijn dat Slowakije roet in het eten gooit. Vorig jaar weigerde het Slowaakse parlement ondanks de belofte van de regering een bijdrage te leveren aan de eerste noodlening aan Griekenland.
    Deze keer zouden de gevolgen van een Slowaakse weigering veel dramatischer kunnen zijn. Omdat het geld voor Griekenland rechtstreeks uit een Europees noodfonds moet komen, is de unanimiteit van de zeventien eurolanden vereist.   ...


Red.:   Dit kan je dus simpel bekijken: weer een voorbeeld van niet-solidair gedrag. Maar je kan het ook anders bekijken:

  Het verzet van de Slowaken is gemakkelijk te verklaren. Als armste lidstaat van de eurozone heeft het niet veel geld te vergeven. Bovendien heeft het door de economische crisis de voorbije jaren zelf zwaar moeten bezuinigen. Het is dan ook moeilijk aan de Slowaken uit te leggen waarom ze cadeaus zouden moeten geven aan een land dat jarenlang boven zijn stand heeft geleefd.   ...

En eigenlijk wordt het dan een strijd tussen niet-solidairen. Waarbij er nog een andere vorm van niet solidaritiet speelt:
  Om hun ongenoegen te uiten stemden de ministers van Vrijheid en Solidariteit vorige maand tegen een verhoging van de Slowaakse bijdrage aan het Europese noodfonds, waaruit het geld voor Griekenland moet komen. Vorige week diende de partij een wetsvoorstel in om bij de onderhandelingen over de noodlening de manoeuvreerruimte van minister Miklos te beperken.
    Tot opluchting van EU-president Herman van Rompuy, die vorige week donderdag speciaal naar Bratislava kwam gevlogen om de gemoederen te bedaren, haalde dat geen meerderheid in het parlement.

Namelijk de niet-solidariteit van het bestuur van het Europese graai-imperium jegens de burgers die ze in hun macht hebben gekregen. En die ze nu willen laten opdraaien voor hun eigen falen.
    De Chinezen doen absoluut en op geen enkel manier aan internationale solidariteit:


Uit: De Volkskrant, 09-09-2011, van correspondent Hans Moleman

'Pak Chinese discriminatie aan'

Europese bedrijven in China zijn het zat dat ze stelselmatig worden achtergesteld bij binnenlandse ondernemingen. De EU moet dat met een nieuw verdrag veranderen.

De Europese Unie moet zo snel mogelijk een waterdicht investeringsverdrag met China sluiten, om de toenemende discriminatie van Europese bedrijven in China tegen te gaan. Die boodschap gaf het Europese bedrijfsleven in China donderdag af bij de presentatie van het jaarlijkse rapport over de stand van de handelsbetrekkingen.
    Als gevolg van de financiële crisis in Europa beginnen de Chinese autoriteiten zich steeds hautainer op te stellen tegen Europese verzoeken om gelijkwaardig te worden behandeld. ...


Red.:   Niets menselijks is de Chinezen vreemd.
    De Roemenen zijn nog menselijker. In zijn volle glorie zijn die menselijke trekjes, de vele vormen van bedrog en oplichting, te bewonderen in de film Filantropica uitleg of detail (Wikipedia), met recht omschreven als een zwarte komedie. Net zo'n soort zwarte komedie als de verhouding tussen dat soort landen en de Europese Unie is:


Uit: De Volkskrant, 22-09-2011, van verslaggeefster Lisa Spit

Miljoenenschade door blokkade bloemen

De Europese Commissie heeft Roemenië om opheldering gevraagd over de blokkades aan de grens. Het land zegt Nederlandse bloemen, bollen en zaden te controleren op de Erwinia Carotovora-bacterie. De schade loopt al in de miljoenen.
    'De blokkade kost me zo'n 35.000 euro per dag', zegt transporteur Sjaak te Baerts uit Horst aan de Maas. ...
    Volgens de brancheorganisatie VGB behoort de bacterie niet tot de quarantaineziekten en mag ze geen reden voor een blokkade. ...
    DA-europarlementariër Esther de Lange sluit niet uit dat het om een wraakactie gaat die te maken heeft met het verzet van Nederland tegen toetreding van Roemenië tot het Schengengebied. 'De reden die de Roemenen geven is te vaag. Er werden vanaf vrijdag al 25 vrachtwagens tegengehouden. Wanneer sprake is van een verdenking van een bacterie, moet dit onmiddellijk gemeld worden bij de verdachte lidstaat en de Europese Commissie. Roemenië kwam hier pas vijf dagen later mee.'    ...


Red.:   Reken maar van "yes" dat dit dus een gewone wraakactie is van die Roemenen. Kijk anders naar die film en u bent meteen overtuigd. Niks geen onderlinge solidariteit in dat land, maar oplichting en bedrog zodra de gelegenheid zich voortdoet. Het idee dat dat soort landen er iets als "internationale solidariteit" op na houden is ronduit lachwekkend.
    Een een maand of wat later blijkt dat het allemaal volkomen serieus is bij de Roemenen:


Uit: De Volkskrant, 01-11-2011, van verslaggeefster Theo Koelé

Rutte zet Bulgaren in wacht voor 'Schengen'

Een bezoek van premier Mark Rutte aan Bulgarije is ter elfder ure afgeblazen. Woordvoerders in Sofia en Den Haag verklaarden dat de gastheren en Rutte hun handen vol hebben in eigen land. Volgens ingewijden is de ware reden de onenigheid tussen de EU-partners Nederland en Bulgarije over vrij personenverkeer.   ...
    Nederland weigert Bulgarije toe te laten tot de paspoortvrije Schengenzone. Het kabinet vertrouwt niet op deugdelijke grenscontroles en verwijt het land onvoldoende te doen aan de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. Binnen de EU kan Nederland alleen rekenen op steun van Finland.   ...


Red.:   En dat Rutte dat bezoek heeft afgeblazen is natuurlijk diplomatieke onzin.
    Overigens: Roemenië is natuurlijk niet het einde van de wereld. Vrijwel de hele Balkan is nog erger, en het dieptepunt (wat betreft Europa) is natuurlijk de maffiastaat Albanië uitleg of detail .
    De Turkse visie op internationale solidariteit:


Uit: De Volkskrant, 28-09-2011, van correspondent Arjen van der Ziel

Premier Erdogan: het maakt ons niets uit wat de EU ervan denkt

Ankara heeft gedreigd marineschepen te sturen naar Cyprus en Israël, en dreigt met sancties tegen Syrië. Turkije werpt zich steeds meer op als regionale macht.

Tussentitel: Regering ziet in de Arabische Lente kans op invloed | Veysal Ayhan - Expert buitenlandse betrekkingen


Red.:   En in de tussentitel de inspiratiebron van die houding.
    Eerst het bericht:
 

Uit: De Volkskrant, 26-11-2011, van de buitenlandredactie

Saoedi's strooien met miljarden

In een kennelijke poging elk sprankje ontevredenheid weg te nemen onder de eigen bevolking, blijft Saoedi-Arabië met geld strooien. Dit jaar heeft het koninkrijk een recordbedrag van 6 miljard dollar (4,5 miljard euro) uitgegeven om hoogopgeleide jongeren in het buitenland te laten studeren.   ...
    Een teken dat de Saoedi's minder gerust zijn op de staat van 's lands financiën, blijkt uit de beperkingen die onlangs werden aangekondigd voor buitenlandse arbeiders in het koninkrijk. Zij mogen voortaan minder geld naar huis sturen; deze uitstroom van dollars zou de Saoedische economie te veel schaden.


Red.:    Zou je zo'n maatregel in Nederland voorstellen, zou je onmiddellijk op heftige en verontwaardigde toon verweten worden dat je gebrek had aan solidariteit - naast een heleboel andere lelijke dingen. Andere landen, de landen met wie je solidair zou moeten zijn, doen daar dus helemaal niet aan.
    De Roemenen doen ook nog steeds helemaal aan "internationale solidariteit":


Uit: De Volkskrant, 14-12-2011.

President: koop geen Nederlandse producten

De president van Roemenië, Traian Basescu, heeft zijn landgenoten opgeroepen geen Nederlandse producten te kopen. Hij protesteert daarmee tegen de hardnekkige weigering van het kabinet-Rutte om zijn land toe te laten tot het zogeheten Schengengebied, de paspoortvrije zone binnen de Europese Unie. 'Ik denk dat het niet goed is om Nederlandse groenten te kopen', zei de president zondag. ...
 

Red.:   En ze blijven maar hameren op het aambeeld van het eigenbelang:


Uit: De Volkskrant, 17-12-2011, van correspondent Marc Peeperkorn

Nederland maakt Polen en Roemenië woedend

De grootste teleurstelling van de afgelopen zes maanden voor EU-voorzitter Polen was Nederland. De blokkade om de grenscontroles voor Roemenië en Bulgarije op te heffen, werd vrijdag door de Poolse minister van Europese Zaken Dowgielewicz neergesabeld als 'deloyaal' en een knieval voor de populistische eurohaters van de PVV.
    Het is ongebruikelijk dat een EU-voorzitter een lidstaat publiekelijk zo hard afvalt. En al helemaal bij de afsluiting van een voorzitterschap. Maar de frustratie over de opstelling van Nederland - het enige land dat de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Schengenzone nog tegenhoudt - zit diep. ...


Red.:   Het gaat die landen in de EU om één en slechts één ding: profiteren. Eigenbelang. Gebuert er iets dat dat remt, is er meteen woede:

  Na afloop van de EU-top vorige week, schoot de Roemeens president Traian Basescu al uit zijn slof.
    Woedend snierde hij dat prostitutie en softdrugs in Nederland alleen maar legaal zijn omdat de politie niet in staat is die problemen te beteugelen. In tegenstelling tot Roemenië natuurlijk. En dat Rotterdam met zijn haven de draaischijf voor de Europese wapen- en drugssmokkel. Om dan Boekarest buiten te Schengen te houden omdat daar de corruptie welig zou tieren.
    De volgende dag trilde hij nog steeds na van woede. Hij zei trots alle Nederlandse groenten te hebben gemeden en riep zijn landgenoten op hetzelfde te doen.

Trillende woede.
    En dit is de solidariteit van de Polen:


Uit: De Volkskrant, 15-12-2011, van verslaggeefster Wil Thijssen

'Mobiele bendes' O-Europa massaal richting westen

Politiekorpsen zien een duidelijke trend sinds de uitbreiding van de EU: ‘InWest-Europese landen zijn de winsten groter en is de pakkans klein.’


De georganiseeerde criminaliteit stijgt in West-Europa en daalt fors in midden- en Oost-Europa. Die trend is zichtbaar sinds de verruiming van het interne Europese handelsverkeer en de uitbreiding van de Europese Unie. Dit constateert de politie in zowel West- als Oost-Europa.
    'We exporteren niet alleen goederen, maar ook onze misdaad', zegt Agata Tonder-Nowak, hoofdonderzoekster georganiseerde misdaad van de landelijke politie in Warschau. Zo is het aantal autodiefstallen in Polen na de Schengen-akkoorden met bijna 77 procent gedaald. De sterkste afname deed zich voor in 2004, toen Polen lid werd van de Europese Unie.   ...


Red.:    Hartelijk dank, Polen!
    En de pesterijen van de exporteurs van criminaliteit gaan door:


Uit: De Volkskrant, 19-04-2012, van verslaggever Ron Meerhof

Nederlandse ambassadeur in Boekarest nog niet in functie

...    De nieuwe Nederlandse ambassadeur, Matthijs van Bonzel, verblijft al sinds begin dit jaar in Boekarest. Maar omdat hij zijn geloofsbrieven nog niet heeft kunnen aanbieden aan de Roemeense president Traian Basescu, is zijn status nog steeds niet officieel. Omgekeerd is de nieuwe Roemeense ambassadeur, Ireny Comaroschi, nog niet aangekomen in Den Haag. Rosenthal schrijft niet te weten dat wanneer dat gebeurt.
    Bestuursvoorzitter Peter de Ruiter van de Roemeens-Nederlandse Kamer van Koophandel in Boekarest zei tegen persbureau ANP dat sprake is van 'een onacceptabele situatie'.
    Die is volgens De Ruiter een rechtstreeks gevolg van de Nederlandse weigering Roemenië toe te laten tot de paspoortvrije Schengenzone. De Nederlandse regering vindt dat het land daar nog niet klaar voor is. Roemenië is zeer ontstemd over de Nederlandse opstelling.   ...


Red.:   Natuurlijk heeft Nederland nooit de Roemeense ambassadeur op het matje geroepen na de zoveelste plundering van Nederlandse bankrekeningen vanuit Roemenië.
    Natuurlijk moet we vooral solidair zijn met alle landen en culturen van over de grens omdat ze het daar net zo goed als bij ons:


Uit: De Volkskrant, 16-05-2012, door Boris Dittrich, directeur pleitbezorging seksuele minderheden van Human Rights Watch.

Steeds meer homo's gaan terug in de kast

Morgen, 17 mei, is de internationale dag tegen homofobie. In steeds meer landen - ook in Europa - kunnen zelfs pleitbezorgers van het homohuwelijk tot langdurige gevangenisstraffen worden veroordeeld.

Tussentitel: In Moldavië zijn vijf steden tot 'homovrije zone' verklaard

Als Navi Pillay, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, in Sint-Petersburg een toespraak zou houden en zou zeggen dat je homofobie het best op school kunt bestrijden met voorlichting, dan loopt ze het risico te worden gearresteerd.   ...
    Zo is in maart een draconische wet in Sint-Petersburg in werking getreden. Soortgelijke wetten gelden ook in vier andere Russische regio's. De wet beoogt minderjarigen tegen 'homopropaganda' te beschermen door elke publieke uitlating in welke vorm dan ook die homoseksualiteit steunt, te verbieden. Deze wetten in Rusland zijn zo breed en vaag geformuleerd dat het dragen van een T-shirt met de tekst 'gelijke rechten voor lesbische ouderparen' tot arrestatie leidt. ...
    In Europa is het verbod om over homoseksualiteit in het openbaar te spreken niet tot de vijf Russische regio's beperkt. In de Oekraïne zijn bijvoorbeeld twee initiatief-wetsvoorstellen ingediend bij het parlement die 'homoseksuele propaganda' verbieden. ...
    In Moldavië hebben vijf steden hun gebied verklaard tot 'homovrije zone'. Deze verklaringen - ook al hebben ze geen wettelijke status - zijn bedoeld om elke uiting van homoseksualiteit in de openbare ruimte tegen te gaan. ...
    Of neem Nigeria, waar een wetsvoorstel 'bescherming tegen het homohuwelijk 2011' in behandeling is in het parlement. Oppervlakkig gezien maakt de wet alleen huwelijken tussen twee mannen of vrouwen strafbaar met een gevangenisstraf van drie jaar.
    De wettelijke bepalingen reiken echter veel verder en raken iedereen die een homohuwelijk bijwoont, helpt of steunt. Verdedigers van mensenrechten die opkomen voor de gelijkberechtiging van homo's, lesbo's en transgender mensen in Nigeria kunnen vijf jaar gevangenisstraf krijgen.


Red.:    En iedereen die zich ook maar een beetje tegen internationale solidariteit keert en deze culturele gewoontes buiten wil houden, heeft een "achter de dijken"-mentaliteit.
    Ook in Rusland is men niet "internationaal solidair":


De Volkskrant, 27-11-2012, ANP, RTR

'Rusland bevoordeelt eigen economie'

Rusland heeft de laatste tijd een groot aantal protectionistische maatregelen genomen. Dat zei de Europese Unie maandag tijdens een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Genève. De klacht betreft het verbod op de import van levende dieren en een recycle-heffing op geïmporteerde voertuigen. Die zijn volgens de EU in strijd zijn met de wereldwijde handelsregels.
 

Red.:   Net als men trouwens binnen de EU zelf solidair is:


Uit: De Volkskrant, 17-01-2013, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard

Kan Nederland zonder Britten ?

Tussentitel: Nederland verdient 12 miljard euro aan Groot-Brittannië

Begin deze week waren het vooral Britse sterren die in Hollywood de Golden Globes weghaalden. ...
    Het is bijna ondenkbaar dat een Britse acteur een Franse filmprijs zou krijgen voor de vertolking van president De Gaulle. Cultureel en politiek staan de Britten veel dichter bij Amerika dan bij het Europese continent. ...
    Morgen komt de Britse premier David Cameron naar Amsterdam om te pleiten voor een lossere relatie met de EU. Dat hij het hier doet is minder vreemd dan het lijkt. Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld bij het mogelijk maken van het lidmaatschap van de Britten van wat toen nog de EEG heette. Reden was dat Frankrijk en Duitsland plannen hadden om de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam te ondermijnen en de Nederlandse buitenlandse politiek te bepalen.    ...


Red.:   Allemaal hartstikke solidair, die landen ... Maar niet heus. Hetgeen lieden als Alexander Pechtold, Sophie in 't Veld, Diederik Samsom en Frans Timmermans er niet van weerhoudt om bij iedere zet richting weg van behoud van Nederlandse belangen hartstikke solidair die zijn met die eigen-belangen-landen. Dat komt toch eigenlijk best wel een stuk richting landverraad, toch ...?
    Nog meer solidaire culturen en landen:


Uit: De Volkskrant, 22-04-2013, van verslaggever Robert Giebels

Toeslagensysteem op de schop na forse fraude

Tussentitel: Spookburgers uit Bulgarije kregen 8.000 euro in één keer uitgekeerd

Het systeem waarmee de Belastingdienst zorg- en huurtoeslagen uitbetaalt, moet op de schop. Waar het nu nog is gericht op zo snel mogelijk uitbetalen, zal het veel meer op controle vooraf geënt moeten zijn.    ...
    Oost-Europese bendes sturen bussen vol landgenoten naar Nederland om zich als 'spookburger' te laten inschrijven bij gemeenten zoals Dordrecht, Rotterdam of Tiel. Daarmee hebben ze een officieel adres en ook een burgerservicenummer. De spookburgers krijgen een kleine vergoeding, gaan terug naar Bulgarije en de bende gebruikt de gegevens om huur- en zorgtoeslagen aan te vragen, al dan niet met terugwerkende kracht.
    De Belastingdienst betaalt vervolgens bedragen van 6.000 tot 8.000 euro per persoon in één keer uit. Als later blijkt dat de toeslag ten onrechte is uitgekeerd zijn de Bulgaren onvindbaar.      ...


Red.:   De feiten van het verhaal. Wat meer relevante informatie werd verschaft door de bron:

  ... een bende Bulgaren die feilloos misbruik heeft weten te maken van de servicegerichtheid van het systeem. KRO's Brandpunt en RTL Nieuws brachten dit aan het licht.

Brandpunt uitleg of detail (21-04-2013, na 1:22 min.) had een reportage uit het betrokken dorp. Met de vermelding wat iedereen ook kon zien: het waren voornamelijk Roma (na 2:40 min.).
    En dat was een feit dat de Volkskrant natuurlijk wegliet. Evenals verdere analyses over de morele waarde van het geheel. Analyses en besprekingen van morele waardes die met paginas tegelijk gewijd werden aan aan de in dezelfde tijd spelende zaak van de zelfmoord van asielzoeker Dolmatov, wat met het grootste gemak met eenzelfde soort kort berícht had kunnen worden afgedaan. Maar de internationale solidariteit zit de Volkskrant ook in het bloed.
    Mensen die wat langer in het buitenland verkeren dan de meer voorkomende drie weken vakantie, kennen het buitenland wat beter:


Uit: De Volkskrant, 27-09-2013, door Bert Toet, oud-directeur VNG Verzekeringen en woont een deel van het jaar in Spanje

Grote knul Spanje lacht om braaf ventje Holland

Spanje heeft enorme tekorten, maar verhoogt toch de AOW met ten minste een kwart procent.


Tussentitel: De grote jongens leveren de toetsen soms niet eens in

.... Nederland is de laatste tijd populair in de Spaanse pers: het zo vaak keffende gidsland in het noordwesten van Europa, dat zo graag de andere EU-landen de les leest, moet nu zijn verzorgingsstaat inruilen voor burgerparticipatie.
    Daar is Spanje ondanks een financieringstekort van 10,6 procent (over 2012; veiligheidshalve wordt gedurende het lopende jaar niet gemeten) en een werkloosheid van meer dan 25 procent nog lang niet aan toe. Integendeel, een paar weken geleden maakte premier Rajoy bekend dat de AOW in 2014 met minimaal 0,25 procent en maximaal 0,25 procent plus de volledige prijscompensatie wordt verhoogd.
    De hoogte van de AOW in Spanje is een 'keuze' en bedraagt minimaal ongeveer 770 euro en maximaal ongeveer 2.500(!) euro per maand; hoe hoger het gekozen bedrag, hoe hoger de (in het verleden betaalde) 'premie'.    ...
    Dat over de jaren 2012-2014 een tekort van 35 miljard euro wordt becijferd, mag de (toekomstige) pret niet drukken. Er zijn maatregelen aangekondigd (maar nog niet benoemd!) die tot 2022 een bedrag van 33 miljard euro moeten opleveren, maar nu al is duidelijk dat die het tekort op lange termijn niet zullen opheffen, temeer daar ook de premie-opbrengsten (ver) achterblijven bij de pensioenverplichtingen.
    Even een uitstapje naar de klas van meester Brussel. Om tot zijn klas te worden toegelaten moest een toelatingsexamen worden afgelegd waarvoor alle gegadigden zonder meer bleken te slagen. Dat wekte bevreemding en wantrouwen, want voor de grote jongens, de belhamels van het stelletje ongeregeld, kon dit niet eenvoudig zijn geweest. Daarom werden tussentijdse toetsen waaraan iedereen moest voldoen, afgesproken.
    Het knapste, tevens braafste jongetje van de klas, lachte al bij voorbaat in zijn vuistje: dat zou die stoere binken niet meevallen. Maar dat pakte anders uit dan hij had gedacht. Die grote knullen bleken lak te hebben aan die toetsen, leverden ze soms zelfs niet eens in, terwijl hij ze, zelfs meerdere keren per jaar, keurig maakte, en ondanks al zijn inspanningen bijna nooit hoger scoorde dan een 'bijna voldoende'.
    En in plaats dat meester Brussel die stoere binken aanpakte, las hij iedere keer hém de les, terwijl hij zo goed zijn best deed. Zijn ouders waren nog wel trots op hem, maar zijn familie keek al een beetje meewarig. En zijn (vroegere) vriendjes lachten hem zelfs vierkant uit.
    Inmiddels is premier Rutte hard op weg om een droevig record van zijn verre voorganger Colijn te breken. Toen de Grote Depressie de wereld in haar greep kreeg, verliet het Verenigd Koninkrijk in 1931 als eerste land ter wereld de gouden standaard. (De gouden standaard was een systeem waarbij de wisselkoersen waren gekoppeld aan de goudprijs. Door die koppeling los te laten, waardoor de waarde van de eigen valuta daalde, werd beoogd de export te stimuleren.)
    Minister-president Colijn beschouwde devaluatie als diefstal van spaargeld en liet Nederland als allerlaatste land ter wereld nog vijf jaar vasthouden aan dit inmiddels achterhaalde economisch vehikel.    ...


Red.:   Het vasthouden aan de Gouden Standaard wordt nu algemeen erkend als de oorzaak van het lange duren van de depressie. En omdat Nederland uit "internationale solidariteit"  met de rest van Europa hebben wij hier een "Gouden Standaard"-beleid, terwijl de overige Europese landen het allemaal aan hun laars lappen als het ze ook maar enigszins uitkomt.
    Bijvoorbeeld dit Europese land dat de rest aan zijn laars lapt:


Uit: De Volkskrant, 15-10-2013, van correspondent Marc Peeperkorn

Duitsland blokkeert strengere CO2-norm

Onder zware druk van Duitsland worden nieuwe Europese regels voor de CO2-uitstoot van auto's afgezwakt. Berlijn wist maandag genoeg medestanders in de EU te vinden om de belangen van Mercedes, Audi en BMW veilig te stellen.

Tussentitel: Diplomaten hekelen intimiderende gedrag van hun Duitse collega's

Na afloop van het beraad van de Europese milieubewindslieden concludeerde Europees Commissaris Connie Hedegaard (klimaatbeleid) dat de lidstaten buigen voor de Duitse 'Realpolitik'. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu noemde het verwateren van de CO2-norm een 'gemiste kans' en 'een teleurstelling'.
    Betrokken diplomaten hekelden het 'ronduit intimiderende' gedrag van hun Duitse collega's. Die maakten zonder gêne duidelijk dat niemand de Duitse auto-industrie in de wielen moest rijden met strengere CO2-regels.
    Ambassadeurs van verschillende EU-landen verklaarden afgelopen weken gebeld te zijn door naaste medewerkers van bondskanselier Merkel. Merkel zelf nam contact op met 'bevriende' premiers. Omdat Duitsland de euro drijvende houdt, durfde niemand 'nee' te zeggen tegen het Duitse verzoek het CO2-voorstel af te zwakken.    ...


Red.:   "Hun strijd, onze strijd, internationale, solidariteit".
    En dat geldt ook voor de vriendelijke naburen:


Uit: De Volkskrant, 05-12-2013, door Michael Persson

Duurzaam, het geheime wapen van de Denen

Rood is de Deense vlag, maar groen is hun hart. Ze kozen noodgedwongen voor duurzame energiebronnen en gingen er vol voor. 'We moesten iets doen en hadden alleen onze hersenen.'


Tussentitel: Ons geheim? We hebben iets bedacht en dat hebben we volgehouden - Martin Lidegaard - minister van Energie, Klimaat en Bouw in Denemarken

Tussenstuk:
Lessen voor Nederland
Deense duurzaamheid

'Visie komt niet uit de markt, maar uit een land'


Henk Lagerwey, windmolenpionier in Nederland: 'Denemarken had altijd een consistent industriebeleid, Nederland niet. Door de stimulering van de overheid had Vestas een groeiende thuismarkt. Vestas kreeg ook aantrekkelijke leningen van de overheid voor de export. Zo hebben ze enorm veel molens verkocht in de wereld. Dat zou toch niet mogen, zou je denken, maar het gebeurde. Wij hadden nauwelijks een thuismarkt en toen er in Nederland ook nog een verbod kwam op één enkele molen bij een boerderij, kon ik ze nergens meer kwijt. De Denen zijn ook meer eigenheimers dan wij. Ik heb er wel eens geprobeerd een molen te verkopen - nou, dat lukt niet, ze kopen alleen eigen waar. Dat heeft niets met industriebeleid te maken, maar puur met chauvinisme.'    ...


Red.:   De lessen voor Nederland: het idee van "internationale solidariteit" zoals gehanteerd door de linksigen is misdadig.
    Laten we nu eens een geval bekijken tussen "bevriende naties":


Uit: CNN.com, 18-12-2013. By Josh Levs. Elise Labott and Jethro Mullen, CNN

Arrest, strip-search of Indian diplomat in New York triggers uproar

NEW: Kerry calls India's national security adviser, expresses "regret"
NEW: Obama has been briefed, the White House says
India's deputy consul genera was detained and strip-searched
She's accused of visa fraud involving underpaying a housekeeper


The arrest and detention of an Indian consular official in New York on visa fraud charges has created a diplomatic uproar, with punitive steps taken against State Department officials in New Delhi.
     Devyani Khobragade, India's deputy consul general, was arrested on December 12 after she dropped her daughter off at school.
    She was not handcuffed until she arrived at the courthouse, a law enforcement source familiar with the case told CNN, calling that "a courtesy not afforded to most people," including alleged white-collar criminals.
    Court papers allege that Khobragade had submitted false documents to obtain a work visa for her female housekeeper, paying her less than the amount stated.
    Khobragade, 39, was held in a cell with other females and strip-searched in New York following her arrest, the U.S. Marshals Service said, noting such treatment was standard procedure in her case and that no policies were violated. She eventually posted bond and was released.
    New York police were not involved.
    She has been moved to India's Permanent Mission to the United Nations, an Indian external affairs ministry official said.    ...


Red.:   Zo. Hoe zouden de India'ers hierop reageren? Een dankjewel voor de adequate acties van de bevriende Amerikanen, een vriendelijk wijzende op de feiten vanuit hun gezichtspunt, of nog anders ...? Hier is het antwoord:

  The case has set off outrage in India about Khobragade's treatment by U.S. law enforcement officials. ...
    The Indian government has slammed the diplomat's treatment by the U.S. justice system.
    Prime Minister Manmohan Singh called it "deplorable," and Indian National Security Adviser Shiv Shankar Menon called it "barbaric," CNN sister network IBN reported.    ...

Barriers removed from embassy
Indian officials have summoned U.S. Ambassador Nancy Powell, taken away U.S. diplomats' identification cards that give them diplomatic benefits, and removed security barriers outside the U.S. embassy in New Delhi.
    Several senior government ministers and politicians snubbed a visiting congressional delegation as well.
    "I think we have taken a tough stand. We do protect our foreign service officers and any other Indian that is unfairly treated outside," said Deputy Foreign Minister Preneet Kaur. "And I think in the strongest diplomatic way we can take it up, it is being done."

Laat niets aan duidelijk te wensen over: de bevriende India'ers slaan terug. Keihard terug. Geen tit-for-tat, maar ergens boven de vijf tits voor één tat.

 
Naar Solidariteit , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .