Bronnen bij Vrijheid van meningsuiting: niet-commerciële krant

Een financieel avontuur met private investeerder Apax heeft de PCM, uitgever van onder andere de Volkskrant en NRC, honderden miljoenen gekost. Dus gaat men naar de volgende private onderneming. Hoewel de alternatieven en de bijbehorende argumenten bekend genoeg zijn (de Volkskrant, 19-02-2009, door Wilco Dekker en Bart Dirks):
  'Stel dat de koper Berlusconi was, dan was het land te klein'

Peiling | Uitgever PCM lijkt af te stevenen op een overname door het Belgische mediabedrijf De Persgroep van Christian Van Thillo. Een verstandige keuze?


Michaël Zeeman, columnist de Volkskrant:
‘Het is dezelfde redeloze paniek als bij Apax. Ik schreef toen twee stukken die de krant niet in mochten, want een beursgang met de Britten was de zaligmakende optie.
...
Nelis van Nahuijs, lezer:

‘Is ooit overwogen lezers aandeelhouder te maken in een nieuwe BV die deels eigenaar wordt van PCM? Onvermijdelijk zullen die aandelen het karakter van ‘volksaandeel’ krijgen, omdat PCM-lezers merendeels niet kapitaalkrachtig zullen zijn. Wel een mooi idee: eigenaar zijn van je eigen krant.’

Max Pam, columnist van de Volkskrant en Het Parool:
‘Het is een grof schandaal. Er gaan miljarden naar het mislukte ABN Amro, terwijl PCM veel belangrijker is. Die uitgever is essentieel voor de meningsvorming. De overheid moet ingrijpen. De directie ontslaan en van de grond weer opbouwen. Van Thillo is een keiharde maar prima man, maar het is onvoorstelbaar als dit cultuurgoed in Belgische handen zou komen. Een schande.’    ...

Max Pam noemt de optie die als alles slecht blijft gaan vanzelfsprekend zou moeten zijn: staatssteun, maar in het licht van de neoliberale EU-dictatuur en de grondige afkeer van de middenklasse er waarschijnlijk niet zal komen: staatssteun. Maar tegen een corporatistische vorm zou men heel weinig bezwaar moeten hebben (de Volkskrant, 24-02-2009, door Allard Voûte, onderzoeker bij de Ondernemingskamer en als advocaat betrokken bij de afsplitsing van Het Parool uit PCM):
  Medewerkers en lezers, koop Volkskrant-aandelen

Er is geen enkele reden snel tot verkoop van PCM over te gaan, stelt Allard Voûte. De beste manier om het bedrijf te redden, is preferente aandelen uit te geven.


PCM is al tientallen jaren de succesvolle uitgever van de Nederlandse kwaliteitskranten de Volkskrant, Trouw en (sinds 1995) NRC Handelsblad. Tot 2003 behoorde ook Het Parool tot het concern. In dat jaar is het met medewerking van PCM en haar grootaandeelhouder Stichting Democratie en Media (SDM) verzelfstandigd. Een soortgelijke oplossing zoekt PCM ook voor het AD.   ...
    Toch heeft PCM een probleem. De uitgever heeft een schuld van 125 miljoen euro uitstaan bij een bankenconsortium onder leiding van de Rabobank. Dat is het resultaat van de hoogst ongelukkige en voor PCM uiterst kostbare avonturen met de Engelse durfkapitalist Apax.   ...
    PCM vindt echter haar schuldenpositie nog steeds te hoog, mede gezien de slechte vooruitzichten voor 2009. Daarom zoekt het bedrijf naar nieuwe aandeelhouders die een financiële injectie willen doen. De voorkeur, ook bij SDM, gaat uit naar een strategische partner. Deze brengt naast geld ook kennis binnen. De huidige gesprekken met de Belgische Persgroep zouden in een ver gevorderd stadium zijn.
    Toch is het de vraag of PCM en de door haar uitgegeven kranten gebaat zijn bij deze ontwikkeling, waardoor PCM haar zelfstandigheid opgeeft. Het staat vast dat er tot eind 2003 sprake was van zeer gezonde financiële verhoudingen. Ook nu is dat nog zo; blijkens het jaarverslag van 2007 was het normale bedrijfsresultaat van PCM 45 miljoen euro positief. Ook is het abonneebestand van haar kranten de laatste jaren licht stijgend. Er is dus geen noodsituatie die onmiddellijke actie vereist.
    Verstandiger is het om zonder verlies van zelfstandigheid te zoeken naar preferente aandeelhouders in eigen kring, zoals deze bij PCM bestonden tot 2004.
    Daarbij komen in aanmerking:
■  SDM, die nog tientallen miljoenen in kas heeft uit de Apax-tijd.
■  De Rabobank, die gevraagd kan worden een deel van haar vordering om te zetten in preferente aandelen met een voor Rabo belastingvrij dividend.
■  Alle medewerkers kunnen ook preferente aandelen nemen (zoals bij Het Parool in 2003 is gebeurd).
■  Tot slot zou, met een beroep op het belang van een zelfstandig voortbestaan van hun krant(en), ook de lezers gevraagd kunnen worden een kapitaaldeelname in PCM te nemen. Laat ze eventueel kiezen tussen 6 procent dividend over 5.000 euro preferente aandelen, of een gratis abonnement.    ...

Een dermate zinnig voorstel, dat men, terwijl er absoluut geen noodzaak tot haast was, het bedrijf hals-over-kop heeft verkocht. Stel je voor... corporatisme ... dan is het hek van de dam en kunnen we niet meer graaien.


Naar Vrijheid van meningsuiting , of site home .

12 apr.2009