Bronnen bij Westerse organisatie: niet-West-Europese cultuur

De auteur van de volgende bron, Thomas von der Dunk, is cultuurhistoricus, en dus expert op dit gebied. En zolang het zich binnen Europa afspeelt, is de werkelijkheid niet moeilijk te zien (de Volkskrant, 09-12-2005, door Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus (volledig artikel hier uitleg of detail ):

  Unie strijkt niet alle plooien glad

Pleidooien voor verdere uitbreiding van de EU gaan voorbij aan de historische les dat structuren in de samenleving zich niet snel laten omvormen, zegt Thomas von der Dunk.


Is een groter Europa ook een beter Europa? Ongeschokt door de referendumuitslag en de financiële impasse bepleit Yoeri Albrecht (Forum, 29 november) verdere geografische expansie omdat de Unie haar huidige leden ook heeft vooruitgeholpen. Waar (het vooruitzicht op) het lidmaatschap Spanje in een fatsoenlijke democratie veranderde, zou dat ook op de Balkan heilzaam werken, om van Turkije maar te zwijgen. Maar daarmee overschat hij, net als Bush met Irak, de mogelijkheid diepgewortelde samenlevingsstructuren door sturing van buitenaf in een paar decennia te veranderen. Servië is Spanje niet. Dat laatste was, ongeacht Franco, een westers land met de instituties van een civil society, niet gebaseerd op archaïsche clanverbanden, zoals die zich voorbij Sarajevo vertalen in patriarchaat, corruptie en cliëntelisme.
    Marxistisch gesteld: omdat in Spanje de maatschappelijke onderbouw 'deugde', liet na de dood van de dictator de politieke bovenbouw zich snel moderniseren. En omgekeerd: omdat die op Sicilië als erfenis van het rampzalige koninkrijk Napels nog niet deugt, heeft bijna anderhalve eeuw tucht van de eenheidsstaat Italië, geen einde aan de mafia weten te maken. De Russische of de Roemeense samenleving is niet minder doorgerot tot op het bot. ...

Naar Westerse organisatie , of site home.