Bronnen bij Allochtone loyaliteit: gevoelige functies

 

Ook bij gevoelige functies blijkt waar de allochtone loyaliteit ligt:


Uit: De Volkskrant, 11-01-2005, van verslaggevers Jan Meeus en John Schoorl

'Mol' lekt naar Hofstadgroep

De AIVD'er Outman Ben A. heeft volgens justitie ook staatsgeheimen gelekt naar een huisgenoot van Mohammed B., die wordt verdacht van de moord op Theo van Gogh. Deze Achmed H. bleek bij zijn aanhouding in het bezit te zijn van een door de verdachte uitgewerkt en geprint tapgesprek.

Dit werd maandag duidelijk bij de behandeling van de strafzaak tegen Outman Ben A. voor de rechtbank in Rotterdam. justitie beschuldigt de 34-jarige Nijmegenaar ervan staatsgeheimen te hebben gelekt naar radicale moslims, gedurende een periode van mogelijk een jaar. Niet eerder was duidelijk dat ook het netwerk van extremistische moslims, de Hofstadgroep, door Ben A. van geheime informatie werd voorzien. Zowel Achmed H. als Mohammed B behoort tot dit netwerk. Wel was bekend dat een groep moslims uit Utrecht in het bezit was van staatsgeheimen, vermoedelijk door de verdachte verspreid.
     Achmed H. werd op de dag van de moord op Van Gogh aangehouden in het Amsterdamse huis van Mohammed B. ...
    Het onderzoek naar het lek is nog niet afgerond. Met name de wijze waarop hij via het internet vertrouwelijke informatie heeft verspreid, wordt onderzocht. Ook maakt een overtreding uit zijn vorige baan bij de immigratie en Naturalisatiedienst onderdeel uit van dit onderzoek. Hij zou een illegale Turk een verblijfsvergunning hebben verstrekt. Bij zijn intrede is Ben A. één keer gescreend,


Red.:
 Dit is tevens een antwoord op de fictieve vraag of het verantwoord is een allochtoon aan de handen van een kerncentrale te laten zitten. Het blijkt dat de groepsloyaliteiten een 'ongeval' of 'incident' niet uitsluiten.
    Het vervolg:


Uit: De Volkskrant, 15-12-2005, van verslaggevers

Vierenhalf jaar cel voor tolk wegens lekken AIVD-informatie

De voormalige AIVD-tolk Outman Ben A. is veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het verstrekken van geheime AIVD-informatie aan verdachte moslimradicalen. De tolk, die onder meer informatie zou hebben gelekt aan een lid van de Hofstadgroep, heeft hoger beroep aangetekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar gevangenisstraf geëist. ...
    Van belang voor de strafmaat is dat Ben A. is vrijgesproken voor het het lekken van staatsgeheime informatie aan NRC Handelsblad. Dat is volgens de rechtbank niet bewezen. In dat geval zou het gaan om het verspreiden van staatsgeheimen onder een breed publiek. Daarop staat een hogere straf.
    Advocate Britta Böhler vindt het vonnis van de Rotterdamse rechtbank onbegrijpelijk. ...
    Ander punt van kritiek op de rechtbank is dat het OM leunde op intern onderzoek van de AIVD naar de zaak. ‘Het bewijs is vergaard door de AIVD zelf, terwijl de geheime dienst ook partij is. Dat kan natuurlijk niet’, aldus Böhlers kantoorgenoot Michiel Pestman. ...


Red.:   Natuurlijk helt de Volkskrant weer naar de positie van het allochtone "slachtoffer". In een televisie-interview verklaarde de persofficier dat het aannemelijk was dat de dader speciaal met het oog op zijn latere activiteiten bij de AIVD in dienst was gegaan.


Naar Allochtone loyaliteit , site home