Bronnen bij Allochtone politieke integriteit: Ceder

Een van de vele gevallen van corruptie veroorzaakt door de allochtone inbreng in de politiek:


Uit: De Volkskrant, 08-08-2007, van verslaggever Weert Schenk

‘Koningin van de Bijlmer’ aangehouden wegens fraude

Activiste zou geld voor armen in eigen zak stoppen | Een van de betrokkenen tevens verdacht van ontucht.


De politie heeft dinsdag een prominente sociale activiste in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost aangehouden als verdachte in een fraudeonderzoek. Met drie anderen zou ze enkele honderdduizenden euro’s overheidsgeld hebben verduisterd ten koste van armlastigen.
    De 58-jarige vrouw, die de ‘Ongekroonde Koningin van de Bijlmer’ wordt genoemd, staat bekend om haar maatschappelijke betrokkenheid, onder meer door de gratis maaltijden die haar stichting Uma Lampe kookte voor verslaafden en zwervers in de Bijlmer. Ze kwam op de tv als deskundige op het gebied van de ‘kunst van het geven’.
    Haar arrestatie hangt samen met haar werk voor de stichting Samenwerking voor Bijzondere Noden Amsterdam. Met de drie andere aangehouden personen beoordeelde ze aanvragen van mensen met ernstige financiële problemen voor hoogstnoodzakelijke aankopen, zoals een wasmachine.
    Het geld dat hiervoor beschikbaar werd gesteld, ging slechts deels of in het geheel niet naar de aanvragers, maar verdween in de zakken van het viertal. In de administratie werden de bedragen geboekt als ‘uitgekeerd’. Ook dienden ze valse aanvragen in.   ...


Uit: De Volkskrant, 08-08-2007, van verslaggever Weert Schenk

Maatschappelijk betrokken 'Ongekroonde Koningin van de Bijlmer' met drie anderen opgepakt wegens fraude

‘Voor anderen zorgen’, was haar motto

‘Altijd voor anderen zorgen’, was haar motto, maar 58-jarige M.C. lijkt zich op kosten van de armsten te hebben verrijkt.


Zeker in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost is ze een beroemdheid, de vaak in uitbundige Surinaamse kledij uitgedoste M.C. De 58-jarige creoolse wordt de Ongekroonde Koningin van de Bijlmer genoemd. Dat soort titels zijn ook weggelegd voor Elvira Sweet, Hannah Belliot en Helen Burleson, waarmee ze behoort tot het selecte groepje vrouwen dat zich in Zuidoost heeft laten gelden. Zij tonen grote maatschappelijke betrokkenheid en komen vooral ook op voor de rechten van vrouwen.
    ‘Het is belangrijk dat je opkomt voor anderen en zorgt voor je omgeving’, zei M.C. in een interview voor de serie Tegendraadse Heldinnen in een jaarverslag van het vrouwenfonds Mama Cash. ‘Je laat niemand buiten de boot vallen.’
    Het lijkt erop dat M.C. daarbij niet vergeten is ook voor zichzelf te zorgen. Dinsdag arresteerde de politie haar en drie anderen op verdenking van fraude. Ten koste van de allerarmsten zouden ze zichzelf hebben verrijkt met enkele honderdduizenden euro’s. Het viertal was betrokken bij financiële steun aan mensen in ernstige geldnood. Voor de stichting Samenwerking voor Bijzondere Noden Amsterdam beoordeelden zij aanvragen voor aankopen hoogstnoodzakelijke uitgaven voor het minimale levensonderhoud. Per aanvraag ging het om een bedrag tot 2.000 euro.
    Volgens de politie zeiden de verdachten tegen hun cliënten dat hun aanvraag niet of slechts gedeeltelijk kon worden gehonoreerd, terwijl het tegendeel waar was. Het geld stopten ze in eigen zak. Zo onthielden ze mensen die onder de armoedegrens in een noodsituatie verkeerden, urgente middelen van bestaan. Een mannelijke verdachte, een ambtenaar, zou zelfs ook ontucht hebben gepleegd met een vrouw, die veronderstelde dat zij van zijn beslissing afhankelijk was.
    De Afro-Surinaamse M.C. kreeg veel bekendheid met de gratis maaltijden die ze met een groepje vrijwilligers kookte voor verslaafden en daklozen. Haar stichting Uma Lampe kreeg daarvoor subsidie van het stadsdeel Zuidoost. In 2003 ontving C. de Diversiteitsprijs voor burgerinitiatieven van de gemeente Amsterdam, een bedrag van tienduizend euro.
    De stichting Uma Lampe raakte begin dit jaar in opspraak. Tijdens twee kerstvieringen voor verslaafden waren reinigingsrituelen uitgevoerd. C. is winti-deskundige. Het stadsdeel bleek deze bijeenkomsten te hebben gesubsidieerd met een bedrag van 3.500 euro.   ...


Uit: De Volkskrant, 08-08-2007, van verslaggeefster Annieke Kranenberg

Zuidoost wist al jaar van misstanden

Ongerust personeel stichting MaDi schreef brief in mei 2006 | ’Chaos was publiek geheim.’


Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet van de PvdA is al ruim een jaar geleden gewaarschuwd voor misstanden in de schuldhulpverlening in Amsterdam Zuidoost.
    Werknemers van de stichting Maatschappelijke Dienstverlening (MaDi), de belangrijkste organisatie voor schuldhulpverlening in Zuidoost, stuurden in mei 2006 een brief aan de raad van toezicht van de stichting, die ook werd gestuurd naar Elvira Sweet. Hierin spraken de personeelsleden hun bezorgdheid uit over het functioneren van directeur Jurenne Hooi van MaDi.
    Gisteren werd bekend dat medewerkers van de stichting Bijzondere Noden, waar ook MaDi geregeld een beroep op doet, op grote schaal hebben gefraudeerd met overheidsgeld. Bijzondere Noden is een fonds voor mensen in acute nood die niet of niet tijdig worden geholpen via de gangbare kanalen, zoals bijzondere bijstand. Een van de medewerkers van Bijzonder Noden die gisteren gearresteerd werd, de ‘Ongekroonde Koningin van de Bijlmer’, werkte bovendien zes jaar als hulpverleenster voor MaDi.
    Directeur Hooi zegt er in oktober lucht te hebben van gekregen dat ‘protocollen niet werden nageleefd door Bijzondere Noden’. ‘In het belang van het onderzoek kan ik daar verder niet op ingaan.’
    ‘Het is een publiek geheim dat ook MaDi al jaren niet goed functioneert’, zegt John Walters van het Service Platform Zuidoost. Deze onafhankelijke organisatie voor schuldhulpverlening helpt veel mensen die niet bij MaDi terechtkunnen. Het Service Platform ontvangt dit jaar voor het eerst subsidie van het stadsdeel Zuidoost, maar functioneerde voorheen dankzij giften van particulieren.   ...


Naar Allochtone integriteit  , Allochtonen lijst  , Allochtonen overzicht  , of site home . uitleg of detail