Het allochtonen en moslim debat, 2008

24 feb.2008

In vervolg op het format van Allochtonendebat 2007  , beginnen we een nieuwe serie in het nieuwe jaar. De gebeurtenissen lijken evenwel weer sterk op die van het oude:


Uit: De Volkskrant, 18-02-2008, door Nanda Troost

Rellen in Denemarken door cartoon

Deense allochtonen hebben het afgelopen weekeinde op bijna honderd plekken in Denmarken brand gesticht, vooral in Kopenhagen, Odense en Århus. Tientallen van hen zijn gearresteerd. Sinds Deense dagbladen de omstreden spotprent van Mohammed woensdag (her)publiceerden, zijn auto’s en scholen in vlammen opgegaan.
    Allochtone jongeren zijn volgens sociaal werkers boos over de publicatie van de cartoon, een reactie op een verijdelde aanslag op tekenaar Kurt Westergaard. Maar volgens de politie lijkt het erop dat de onruststokers tot hun daden komen ‘uit verveling’, zei een woordvoerder zondag. ‘Wat we zeker weten is dat de meesten van hen jonger zijn dan 18.’
    Minister van Justitie Espersen heeft boos gereageerd en kondigde een ‘zero tolerance’-beleid aan. Maar imam Mostafa Chendid legt de schuld bij de media, die de moslims ‘in het gezicht spuwen’.   ...


Red.:   De smoezen zijn ook niet veranderd:


Uit: De Volkskrant, 19-02-2008, door Nanda Troost

‘Rellen hebben niets te maken met cartoons’

Interview Ulla Holm | ’Rellen zijn schreeuw van wanhoop’, zegt deskundige op het gebied van nationale identiteit.


Fotobijschrift: In brand gestoken auto’s eind vorige week in Kopenhagen

Denemarken is de komende jaren nog niet af van rellen op straat met jonge moslims in de hoofdrol. Die werden het afgelopen weekeinde toegeschreven aan de herpublicatie van een spotprent van Mohammed, maar feitelijk komen ze voort uit ‘een accumulatie van twee jaar wanhoop’, zegt Ulla Holm van het Deense Instituut voor Internationale Studies in Kopenhagen.
    De rellen laten zich niet gemakkelijk oplossen, zegt de deskundige op het gebied van nationale identiteit en etnische conflicten. ‘Al sinds de jaren tachtig is er onvrede onder migranten in West-Europa. Daar is niets aan gedaan. En dan resulteert dat in rellen. Ook in Denemarken, waar minder getto’s zijn dan in Frankrijk.’
    Het veiligheidsbeleid dat sinds 11 september 2001 wordt gevoerd, heeft de positie van immigranten sterk verslechterd. ‘Dat zie je ook in Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland’, zegt ze.
    De moslimjongeren, die het afgelopen weekeinde op honderd plaatsen auto’s, scholen en kinderdagverblijven in brand staken, voeren de omstreden spotprenten van Mohammed aan als reden van hun woede. De Deense cartoonaffaire, die twee jaar geleden in de moslimwereld leidde tot demonstraties, geweld en tientallen doden, laaide vorige week op na de arrestatie van drie mannen die een van de tekenaars wilden vermoorden. Uit protest drukte een groot aantal Deense kranten de meest omstreden spotprent – Mohammed met in zijn tulband een bom – opnieuw af, om solidariteit te betuigen met tekenaar Kurt Westergaard.
    Maar de rellen hebben helemaal niets met de tekeningen te maken, zegt Holm. ‘Ze zijn een schreeuw van wanhoop. Veel moslimjongeren voelen zich gediscrimineerd en gemarginaliseerd. Ze willen zichtbaar zijn en dat er naar hen wordt geluisterd. Ze zien geen andere uitweg dan dicht bij huis scholen en auto’s in de brand te steken. Geld om uit hun buurt te komen, hebben ze niet eens.’   ...
   ... Holm wijst naar het shariadebat in Groot-Brittannië. ‘... We moeten meer het debat aangaan. Waarom willen de moslims de sharia? Wat missen ze dan in onze wetgeving? Daarover gaat het nooit.’   ...
    Het antwoord zal van de politiek moeten komen, zegt Holm. Maar ze is somber. Laten we eerst het debat maar aangaan, zegt ze, en eens kijken naar onze eigen heilige huisjes. ‘Vrijheid, gelijkheid, broederschap... Ging de cartooncrisis echt over gelijkheid, vrijheid van meningsuiting, tolerantie? Wiens vrijheid dan?’
 

Red.:   Voor bijna dezelfde titel en smoezen na de vorige rellen na cartoons, zie hier . De argumentatie daar: Er zijn in het Westen mensen die tegen extremistische moslims zijn, dat is een belediging voor alle moslims, en dus is het Westen fundamenteel anti-moslim. En dat wordt geschreven door iemand die zichzelf ongetwijfeld ziet als een zeer gematigd en geïntegreerd moslim. De argumenten hier: de jongeren voelen zich gediscrimineerd en gemarginaliseerd, ze missen de sharia in onze wetgeving. En van de schrijfster zelf: immigratiebeperking en bevordering van integratie is discriminatie, en het uitzetten van misdadigers van de allochtone etnieën is discriminatie. En als uitsmijter: wij moeten onze waarden maar veranderen, want onze vrijheid is in strijd met hun religie en cultuur.
    Op zijn minst een zeer eenzijdige kijk op de gang van zaken, die door de Volkskrant is uitgekozen uit alle mogelijke berichtgeving. Dus is het volgende artikel, waarin één aspect terugkomt, ook niet verbazingwekkend:


Uit: De Volkskrant, 20-02-2008, van de buitenlandredactie

Deense relschoppers: het was racisme

Gedrag politie ‘onaanvaardbaar beledigend’


Deense allochtone jongeren die de afgelopen week in verschillende steden voor onrust hebben gezorgd, deden dat uit protest tegen de volgens hen ‘racistische en wrede’ manier waarop ze door de politie worden behandeld. Dat schrijven ze dinsdag in een ingezonden brief in dagblad Politiken.
    De rellen, waarbij tientallen scholen en auto’s in vlammen op gingen, werden in de media in verband gebracht met de herpublicatie van een spotprent van de profeet Mohammed in kranten vorige week.
    De ‘jongens van Nørrebro-binnen’, genoemd naar een multiculturele wijk in Kopenhagen, beschrijven het gedrag van de politie als ‘onaanvaardbaar beledigend’. Volgens hen zijn de rellen nu afgelopen.   ...


Red.:   De beschuldigingen van discriminatie en racisme hebben ongetwijfeld precies dezelfde achtergrond al in Nederland. laten we het disco-voorbeeld nemen: allochtone jongens komen in groepen naar disco's, zonder hun zussen, want "meisjes in disco's zijn hoeren - nette meisjes zitten thuis". Ze gedragen zich irritant tegen de Hollandse en ander meisjes die wel komen, want dat zijn dus wel hoeren, en als een Hollandse of andere jonger ze corrigeert, storten ze zich met de hele groep op hem, want dat is beledigend voor een moslim-jongere, die thuis gewend is dat hij de baas is. Dus worden ze op den duur uit de disco geweerd. En dat is dus discriminatie en racisme - volgens hen en de multiculturalisten.
   Voor wat betreft de gang van zaken op straat geldt iets degelijks: allochtonen zijn vier tot vijf keer zo crimineel als blanken, en allochtone jongeren op straat zijn minstens zo veel keer irritant als andere jongeren, dus als de politie haar werk efficiënt wil doen, en de grootse hoeveelheid relschoppers en criminele wil oppakken, vist ze automatisch eerst in de allochtone  vijver. En dat noemen de allochtonen en multiculturalisten dan discriminatie en racisme.
    Deze berichtgeving van de Volkskrant gaat zonder meer uit van de waarheid van de meningen van allochtonen en multiculturalisten. Daar ze met het grootste gemak zouden kunnen weten dat het op zij minst een twee tweezijdige zaak is, en eigenlijk andersom ligt, en dat gezien hun beroep eigenlijk zouden móeten weten, is de huidige berichtgeving willens en wetens ten voordele van de allochtonen en multiculturalisten. Dus deze berichtgeving is discriminerend en racistisch.


Red.:   Moslims en humor - het blijft maar niets:


Uit: De Volkskrant, 02-04-2008, door Anja Sligter

Geen Deense, maar een Nijmeegse cartoonrel

Fotobijschrift: De gewraakte cartoon van Peter de Wit. De tekening veroorzaakte ophef onder leerlingen van een Nijmeegs roc

Nijmegen heeft zijn eigen cartoonrel. Een expositie met striptekeningen in het ROC Nijmegen over humor en antidiscriminatie ‘Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript is bij allochtone leerlingen slecht gevallen. De tentoonstelling die dinsdagavond zou worden geopend, is tot nader order uitgesteld.
    Vooral een moslima-cartoon van Volkskrant-tekenaar Peter de Wit is in het verkeerde keelgat geschoten. De twee huisvrouwen in boerka zijn het handelsmerk van De Wit.
   Leerlingen wilden het affiche van de muur halen en daarna het kwam volgens het bestuur tot een stevige woordenwisseling. Een aantal leerlingen verklaarde in het Radio 1 Journaal dat ze de bedoeling van de expositie niet begrepen. Ze sloegen aan op de woorden ‘vuile moslima’, zo vlak na de film Fitna van Geert Wilders.   ...


Naar Allochtonendebat 2007  , Allochtonen lijst  , Allochtonen overzicht  , of site home .