Bronnen bij Allochtonendebat, misverstanden: boerkaverbod

17 dec.2008

Zodra de het verbod op de boerka of andere islamitische symbolen ter sprake komt, vervolgt men automatisch met stellingen als "Het zijn maar weinig mensen" en "Het werkt niet'.  Ook hier geeft de spiegeling de waarde van deze uitspraken:


Uit: De Volkskrant, 16-12-2008, van verslaggever Robin Gerrits

Respect | Hoe je op scholen extreem-rechtse sympathieën binnen de perken kunt houden

Leeftijd blijkt hét middel in de strijd tegen neo-nazi’s

Jongeren onderwijzen over rechts-extremisme in termen van ‘de piramide van de haat’
.

...   ‘Deze school had echt een probleem’, zegt directeur Bert Kwakkel over de situatie die hij bij zijn aantreden anderhalf jaar geleden aantrof. Een forse groep van 30 tot 50 van de 411 leerlingen kwam duidelijk uit voor extreem-rechtse denkbeelden, een kleine kern zelfs openlijk met nazi-symbolen en -gebaren.
    ‘Het viel me direct op toen ik hier maatschappijleer gaf’, zegt Lonneke Knegtel, nu docente levensbeschouwing en aanjager van het Respect2all-project. ‘Als ik vroeg waarover ze wilden discussiëren, riepen ze meteen: over de buitenlanders! Omdat die allemaal weg moeten.’ Haar collega Judith Hendriks werd er door nieuwe docenten op gewezen wat ze aan intolerante opmerkingen van leerlingen normaal was gaan vinden.
    ‘De docenten kwamen er op een gegeven moment zelf niet goed meer uit’, zegt Kwakkel. ‘Toen hebben we mensen van de Interculturele Alliantie (ICA) in de arm genomen.’
    Kwakkel koos voor een krachtige afwijzing van de intolerantie en voor een eerlijke bespreking met leerlingen en ouders. Velen van hen waren verbaasd te horen in welke groepen hun kinderen meeliepen. Maar ook leerlingen zelf bleken los te weken van de harde kern. Extreem-rechtse kleding als bomberjacks, Lonsdale-truien en soldatenkistjes werden in die combinatie verboden en zo ontkracht.   ...
    ‘De nazi’s vormden hier de stoere groep. Velen wilden daar bijhoren’, vertelt docente Ankie Raemakers. ‘Nu iedereen er meer van weet, vinden de meesten het sukkels. Ze zijn hun voedingsbodem kwijt en houden zich gedeisd.’


Red.:   Vergelijk dit nu eens met de aanpak, gedurende de laatste drie decennia, van extreme moslims. Toen Fatima Elatik met haar hoofddoek op tv verscheen, werd ze glimlachend onder haar kin gekieteld. Nu lopen de hele wijken van onze grote steden vol met extremistische geloofsuitingen. tezamen met de bijbehorende overlast.
    Maar als iets als een boerkaverbod (het echte equivalent van Lonsdaleverbod is natuurlijk een hoofddoekenverbod) ter sprake komt, wordt er allerwegen geroepen dat het niet werkt, of dat ze er van radicaliseren.
    Als men een einde wil maken aan de niet-willen-integreren houding van de moslims, is hetzelfde recept van toepassing als voor niet-mee-willen-werken van Lonsdalers: een verbod op hun openbare uitingen.
    Overigens staat hier wel goed idee: Laten jongeren gaan onderwijzen over moslim-extremisme in termen van 'de piramide van de haat'.  En daar natuurlijk bij vermelden dat die loopt van jezelf moslim noemen, via hoofddoeken, regelrecht naar terroristen en Osama bin Laden.


Naar Allochtonendebat, misverstanden , Allochtonen, lijst  , Allochtonen, overzicht  , of site home .