Bronnen bij Asielzoekers: aantallen

1 mei 2008

Een voorbeeld van wat men kan bereiken met een eerlijk beleid is Griekenland:


Uit: De Volkskrant, 18-04-2008, van correspondent Bert Lanting

Kritiek op Griekse behandeling asielzoekers

Aantal EU-landen stuurt immigranten niet meer terug naar Griekenland | Athene vraagt begrip voor moeilijke positie
.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de EU-landen opgeroepen voorlopig geen asielzoekers terug te sturen naar Griekenland, omdat vluchtelingen daar nauwelijks kans hebben op een eerlijke behandeling van hun verzoek om asiel.   ...
    Aanleiding is het schrikbarende aantal asielaanvragen dat in Griekenland afgewezen wordt. Volgens de UNHCR heeft Athene vorig jaar slechts aan 146 gevallen de vluchtelingenstatus toegekend op een totaal van ruim 25.000 aanvragen. De vluchtelingenorganisatie is ook ontevreden over de opvang van asielzoekers in Griekenland.   ...
    In een brief aan zijn EU-collega’s vraagt de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Procopios Pavlopoulos begrip voor de moeilijke situatie van zijn land, dat overspoeld wordt door illegale immigranten, onder meer uit Irak. Maar in Brussel is daar weinig begrip voor.
    ‘Italië heeft nog veel grotere problemen. Maar daar wordt 57 procent van de asielverzoeken goedgekeurd’, zegt een Commissiemedewerker.


Red.:   Men mag gerust aannemen dat Griekenland ongeveer dezelfde methodiek volgt als door de redactie voorgeteld: alleen echte en controleerbare asielzoekers krijgen toegang - het resultaat is duidelijk: slechts een minimaal aantal voldoet.
    De reden dat Griekenland dit beleid heeft, wordt duidelijk uit een artikel van een paar maanden terug:


Uit: De Volkskrant, 05-01-2007, The New York Times

Grieken weten zich nauwelijks raad met stroom asielzoekers

Op de Griekse eilanden Samos, Chios en Lesbos kunnen ze de stroom asielzoekers, die via Turkije naar Europa proberen te komen, nauwelijks aan.


Zes mannen en een vrouw hurken tegen een muur van het hoofdkwartier van de kustwacht. Een officier in camouflagepak blaft ze toe: ‘Naam? Vader? Leeftijd?’ Met de vingers duiden zij hun leeftijd aan: van 20 tot 27.
    ‘Land?’ Hij schreeuwt harder als ze hem niet verstaan. Hij spreekt in het Engels, een taal waarvan ze misschien maar een paar woorden kennen. Vijf zeggen dat ze uit Afghanistan komen, twee zijn Palestijn. Dan zet hij ze in een rij en voert ze af langs de waterkant.
    Dit soort gebeurtenissen is vrijwel elke nacht te zien op Samos, een van de drie Griekse eilanden die zo dicht bij Turkije liggen dat er geen internationale wateren tussen liggen. Migranten uit Irak, Afghanistan, Somalië, Libië, Libanon, Eritrea, de Palestijnse gebieden en Iran landen op deze eilanden. Ze vormen een nieuw opstapje voor immigranten naar de Europese Unie.
    Smokkelaars houden de kustwachten van Griekenland en Turkije in de gaten. Volgens advocaten en immigranten vragen ze een kleine 600 euro voor een plek in een opblaasbootje waarmee ze de korte, maar gevaarlijke oversteek naar de EU kunnen maken.   ...
    Het aantal migranten dat de oversteek heeft gewaagd, is vorig jaar verdubbeld. ...
    Door zijn ligging is Griekenland kwetsbaar en de autoriteiten treden dan ook stevig op.  ...
    Een asielzoeker van een jaar of 50 – die in 40 minuten de oversteek naar Samos zou hebben gemaakt – zegt het advies van zijn Turkse smokkelaar te hebben opgevolgd en heeft zijn opblaasbootje in stukken gesneden. ‘Als de politie je oppakt en geen bootje ziet, dan zeggen ze ‘kom maar mee’. Zo loop je minder kans op directe deportatie.’
    De vluchtelingenstroom stelt het 35 duizend inwoners tellende vakantie-eiland Samos voor grote problemen. ...


Red.:   Overduidelijk lijkt hieruit wat het overgrote deel der asielzoekers is: economische gelukszoekers aangevoerd door beroepssmokkelaars. Geen enkel reden om deze mensen asiel te geven, en de Griekse aantallen afwijzingen zijn dus volkomen normaal. Net als de aanpak van de redactie.
    Vele malen wordt beweerd dat beleid geen invloed heeft op de stroom. Onzin:


Uit: De Volkskrant, 28-10-2009, van correspondent Marc van den Broek

Komst asielzoekers raakt open zenuw

Illegale immigratie leidt in Australië tot felle debatten.

In vergelijking met Europa heeft Australië te maken met verwaarloosbare aantallen asielzoekers. Toch leidt elk gammel bootje met asielzoekers dat aan de horizon opdoemt tot felle debatten. Bootvluchtelingen raken een open zenuw van de natie.   ...
    De conservatieve regering van John Howard (1996-2007) speelde daar met strenge wetgeving op in. Iedereen die met een boot Australië probeerde binnen te komen, werd opgesloten op de twee afgelegen eilanden Nauru en Manus in de Stille Zuidzee.
    Het doel was af te schrikken. Op de eilanden was niets te doen; er was werk noch scholing. Dit leidde tot kritiek van de Verenigde Naties en de EU, maar Howard bleef daar doof voor. Het aantal bootvluchtelingen daalde tot bijna nul.
    Toen Howard in 2007 de verkiezingen verloor van de sociaal-democraten, ging er een andere wind waaien. Het asielbeleid kreeg een ‘menselijker’ karakter: bootvluchtelingen werden opgevangen op Christmas Island – Australisch grondgebied, maar een afgelegen eiland, 2.500 kilometer ten noorden van Perth.
    Het nieuwe asielbeleid leverde Australië internationaal lof op, maar de rechtse oppositie roept moord en brand over de slappe houding van de sociaal-democraten. ‘Met asielzoekers komen terroristen het land in.’
    Premier Kevin Rudd wijt de toename van het aantal vluchtelingen aan ...
 

Naar Asielzoekers , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .