Bronnen bij Islam, cultuurbeelden: terrorisme

Er is al zoveel islamitisch terrorisme geweest, dat dit hier niet bewezen hoeft te worden als verschijnsel - voor wie toch herinnerd wil worden: van dat gepleegd door moslims wonende in westerse landen staat een collectie hier uitleg of detail .

Waar het hier om gaat is de standaardreactie dat het niets te maken heeft met de islam als geloof - het zijn slechts extremistische enkelingen, waaruit je geen verdere conclusies mag trekken.

Ter controle van die bewering hier een geval van niet-islamitisch extremisme, namelijk door een rechts persoon in Amerika (Volkskrant.nl, 08-01-2010, van de redactie, ANP, CNN uitleg of detail :
  Amerikaans congreslid zwaargewond na schietpartij

Een Amerikaans lid van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Gabrielle Giffords (40) van Arizona, is zaterdag op klaarlichte dag op straat in haar hoofd geschoten. Ze werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis waar ze aan haar verwondingen is geopereerd.

Hier zijn wat reacties (de Volkskrant, 10-01-2011, door Arie Elshout):
  Analyse | Schutter richt bloedbad aan in Tucson, Arizona

Schietpartij houdt VS spiegel voor

Niemand weet waarom de 22-jarige Jared Lee Loughner het jonge Congreslid Gabrielle Giffords uit Arizona wilde doden, maar al vrij snel na de eerste schok begonnen de Amerikanen zich af te vragen of de schutter niet een monster is dat zij zelf hebben gebaard.
    Het is tijd voor zelfonderzoek, zei sheriff Clarence Dupnik na de schietpartij, waarbij Giffords zaterdag zwaargewond raakte en zes mensen werden gedood. Dit is niet meer het Amerika waarin de meesten van ons zijn opgegroeid, zei de 74-jarige Dupnik op een live uitgezonden persconferentie.
  'Het loopt de spuigaten uit met al die woede, haat en onverdraagzaamheid in het land. Er zijn redenen om aan te nemen dat er in geestelijk opzicht iets mis is met deze persoon, maar ik denk dat vooral labiele mensen bevattelijk zijn voor het gif.'
    Met zijn analyse werd de sheriff uit Pima County ineens de man die het gevoel van de natie verwoordt. Het was een gevoel van schaamte. De Amerikanen kregen door de schietpartij een spiegel voorgezet, en schrokken van zichzelf.
    Foto's van de dader roepen de associatie op met ontspoorde jongeren die in de VS en daarbuiten bloedbaden aanrichtten op scholen. Maar video's en teksten op internet suggereren dat hij politiek gemotiveerd was, waardoor een ander daderprofiel ontstaat.
    Hij schildert in de teksten de overheid af als de vijand. ...
    Dus ging het debat over de vraag of politiek en media niet indirect de voedingsbodem hebben geschapen voor de schietpartij. Door de Polarisatie, het gebruik van Grote Woorden en de Hoge Toon. ...

En (de Volkskrant, 11-01-2011, hoofdredactioneel commentaar, door Paul Brill):
  Politieke gifmengers
 
Jared Lee Loughner is een excentriekeling, maar zijn gewelddaad staat niet los van het politieke klimaat in de VS.


Er zijn weinig Amerikaanse staten waar de Democratische partij zo weinig in de melk heeft te brokkelen als Arizona. De Republikeinen zijn er oppermachtig. De gouverneur is van Republikeinse huize. ... Het overgrote merendeel van deze Republikeinen draagt een hartgrondig conservatisme uit, dat in deze staat met zijn nog amper voltooide frontier-verleden op vruchtbare bodem valt. Nergens roept de immigratie uit het zuiden zo veel weerstand op als in Arizona.   ...
    Aan dit soort geradicaliseerde figuren die menen een daad te moeten stellen, heeft de Amerikaanse geschiedenis geen gebrek. Daarmee is evenwel niet gezegd dat Loughner een excentriekeling is die overal en altijd had kunnen toeslaan. Want zijn grondmotief - een intense afkeer van de overheid die als een vijand van het volk moet worden gezien - spoort met het militante discours dat opgeld doet bij de rechtervleugel van de Republikeinen. Door bijna iedereen wordt het spel (te) hard gespeeld in de Amerikaanse politiek, maar onmiskenbaar komt het ergste gif momenteel van rechts, waar niet zelden wordt gesuggereerd dat de man in het Witte Huis geen ware Amerikaan is.

En (de Volkskrant, 11-01-2011, column door Pieter Hilhorst, politicoloog):
  Wie haat zaait, zal haat oogsten

Tussentitel: Door hun obsessie met de islam zien Wilders en de zijnen niet meer wat er
aan de hand is


'De kogel kwam van rechts' (het Parool, 10 januari). Voor deze typering van de aanslag op Gabrielle Gifford valt veel te zeggen. De geachte afgevaardigde voor Arizona heeft zelf in een interview gewaarschuwd voor de gevolgen van het haatklimaat en de oorlogsretoriek van rechts. Als voorbeeld noemde ze Sarah Palin. Om haar achterban op te zwepen in het verzet tegen de plannen van Obama voor de gezondheidszorg, had deze lieveling van de Teaparty een hitlist opgesteld van leden van het Congres die in het vizier moesten worden genomen. Op een website werden de doelen aangeduid met het kruis dat je ziet door het vizier van een geweer. 'Als mensen dat doen', zei Gifford, 'dan moeten ze beseffen dat dit consequenties heeft.' Het bleek een profetisch verwijt.

Het is dus een volkomen geldige zaak om daden van extremisten te verbinden met algemeen gedachtengoed van de dader. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat dit niet zou gelden voor de extremisten in de islam. Zeker omdat ze het vrijwel zonder uitzondering ook zelf stellen.

De drie koppen zijn dus direct te vertalen in:
  Analyse | Schutters richt bloedbad aan in Parijs, Frankrijk

Schietpartij houdt Europa spiegel voor

Niemand weet waarom de 23-jarige Foued Mohamed-Aggad ...

En:
  Politieke gifmengers
 
Foued Mohamed-Aggad is een excentriekeling, maar zijn gewelddaad staat niet los van het gewelddadige klimaat in de islamitische wereld.

En:
  Wie haat zaait, zal haat oogsten

Tussentitel: Door hun obsessie met westerse vrijheden zien Foued Mohamed-Aggad en de zijnen niet meer wat er aan de hand is

Oftewel: achter de daad van een enkeling of in het moslim-geval een kleinere groep, zit de motivatie ontleent aan de grotere groep. De islam oftewel de moslims.

Het terrorisme gepleegd door moslimextremisten is dus een regelrecht gevolg van de gedachtenwereld van de islam, en de grote hoeveelheid haat en afkeer van niet-moslims dat daar uitspreekt. De islam is aanleiding voor geweld en terrorisme.
    Cultureel-antropoloog en en multiculturalist Maarten Keulemans uitleg of detail is het er, geheel onbedoeld natuurlijk, mee eens (de Volkskrant, 15-01-2011, column door Maarten Keulemans
  KILL of KISS

En toch geloof ik het niet. Tekent Sarah Palin een paar schietschijven op een kaart, blijkt een in zichzelf grinnikende zonderling het serieus te nemen. Piefpafpoef, bloedbad, congreslid in het ziekenhuis. Allemaal door die schietschijven? Kom. Bij ons ging men ook niet opeens met tomaten gooien toen de SP die tomatencampagne begon.
    Toch: te denken geeft het wel. Schietschijven heb ik in ons land nog niet gezien, wildemannen die de neus van Clairy Polak eraf willen trekken of het heilige boek van één miljoen Nederlanders met Mein Kampf vergelijken wel.
    En het strooigoed van de haat laat zich makkelijk zaaien. Onlangs boden psychologen proefpersonen reeksen woorden aan: woorden die te maken hadden met hitte en vuur, en woorden die je associeert met koelte en frisheid. Daarna vroegen ze het volgende aan te vullen: KI??. De vrijwilligers die de verhitte termen hadden gezien zeiden KILL, die van de koele woorden dachten aan KISS. Zo simpel is het om een mens aan moord te laten denken.   ...

Ken je nagaan wat "Joden zijn apen" en "Dood en de hel aan de ongelovigen" uitleg of detail met mensen doet ...


Naar Islam, cultuurbeelden , of site home ·.

12 jan.2011