WERELD & DENKEN
 
 

Ploerten: Hans de Boer

23 sep.2016

Hans de Boer komt pas ergens in de buurt van de twintigste op deze lijst ploerten. Terwijl hij met gemak de eerste had kunnen zijn.

Net als "badkuipman" Wientjes wiens opvolger hij was als baas van de de de werkgeversclub VNO-NCW, de club die vindt dat de tijden van Dickens te veroordelen zijn vanwege de hoeveelheid geld dat verspild werd aan sociale zorg, terwijl dat geld anders nuttig besteed had kunnen worden aan gouden badkranen voor degen die het echte werk deden.

Maar, het moet gezged worden, sinds zijn meest succesvolle optreden spaart hij zichzelf. Hij weet kennelijk hoe en wanner hij moet pieken. Zelfs Sheila Sitalsing uitleg of detail is daarom vol lof over hem.

Overigens was dat hoogst succesvolle optreden de introductie van de term "labbekakken" voor mensen die het gewoen werk doen en waar hij zo ontevreden over is dat hij ze ontslagen heeft, maar dat was dus volkomen terecht. Zijn badkamer moet het nog steeds met verchroomde kranen doen ...

Deze actie was dusdanig succesvol, dat het ook nu weer even aangehaald wordt - eerst even de zaak (de Volkskrant, 21-09-2016, column door Teun van de Keuken):
  Hobby'tje?

Na de bankencrisis hielden de arrogante bonustrekkers van grote bedrijven misschien even deemoedig hun mond, inmiddels zijn ze weer helemaal terug. Om ons van de juistheid van hun ongebreidelde hebzucht te overtuigen, hanteren ze vaak de meest wonderlijke redeneringen. Neem Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Een paar dagen geleden zei hij tegen NPO Radio 1 over onze minister van Financiën: 'Dijsselbloem, bedrijf je hobby'tje niet al te openbaar.'
    Wat is het verschil tussen een hobby en een hobby'tje? En belangrijker: wat is dat gênante hobby'tje, dat niet in het openbaar beoefend mag worden? De minister zou toch geen dwangmasturbant zijn, die voortdurend in gezelschap zijn pielemuis tevoorschijn tovert?! Nah, dat is eerder een serieuze hobby dan een hobby'tje.
    Zou hij dan Angela Merkel en François Hollande eindeloos lastigvallen met zelfgekleide asbakken? Ook zoiets kan de handelsrelaties behoorlijk schaden. Niets van dat al. Dijsselbloem wil eenvoudigweg de bonussen in het bedrijfsleven aanpakken. Geen hobby'tje dus, maar iets wat prima tot de taakopvatting van een minister van Financiën kan behoren.

Enzovoort.

Allemaal inkoppertjes.

Maar de auteur doet ook de rest van het werk van deze redactie:
  Hans de Boer lijkt op zo'n werkgever van de oude stempel uit een tekening van Peter van Straaten: in breedgeschouderd krijtstreeppak kijkt hij, met een sigaar in het hoofd en een glas whisky in de hand, door het raam van zijn kantoor neer op de kleine krabbelaars op de productievloer. Mensen met een uitkering noemt hij 'labbekakken'. Prima Van Straatenwoord, daar niet van. De plannen van Dijsselbloem om bedrijfsbestuurders een maximale bonus van 20 procent van hun jaarsalaris toe te staan, doet hij af als een 'hobby'tje'. Het dedain spat ervan af.

Die De Boer staat vooraan de rij onder geportretteerd :
Naar Ploerten, inleiding , of site home