De economische klassenstrijd: hogere klassen

Een enkel voorbeeldje uit de lange lijst van berichten over hoe het gaat met de beloningen voor de hogere klassen:

 
Van www.planet.nl, 26-04-2005 (bron Carp)

Hogeropgeleide krijgt er 8% bij

Het gemiddelde salaris van hoogopgeleiden rond de dertig jaar stijgt met 8 procent ten opzichte van 2004.
    Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Carp en onderzoeksbureau De Breed & Partners dat later deze week gepubliceerd wordt. Gemiddeld streken de ondervraagden vorig jaar 43.695 euro op aan salaris. Dit jaar staat op het fiscale jaaroverzicht 45.851 euro vermeld.
    Wel constateren de onderzoekers dat bonussen nog steeds belangrijker worden. Een steeds groter deel van het salaris wordt daardoor variabel.
    Opmerkelijk is dat de salarissen van ICT-consultants maar liefst vijf procent achterblijven, terwijl er inmiddels al weer wordt gesproken over een tekort aan hoogopgeleide ICT-ers.


Red.:  De groep van hoger opgeleiden bevat de topinkomens, plus een veel grotere groep hoge- midden en middeninkomens. Over de veel grotere groep is de gemiddelde stijging al 8%, dat wil zeggen meer dan 8% boven het gemiddelde, omdat het gemiddelde inkomen iets naar beneden is gegaan (neem voor de gemiddelde daling 1%, dan hebben ze dus 9% meer gekregen dan het gemiddelde), en dus duidelijk meer dan 8% boven de stijging van de lagere inkomens (stel het gemiddelde van twee getallen is -1, en het ene getal is 8; dan is het andere getal -10). De stijging van de hogere inkomens boven de "stijging is daling" van de lagere inkomen kan dus wel eens dicht bij de 10% liggen. Deze cijfers tonen duidelijk aan dat er een economische klassenstrijd is, en dat de hogere inkomens winnen.


Naar Economische klassenstrijd , Hiërarchie economie ,  of site home .