Bronnen bij Economische krachten: consultancy

26 okt.2013

In Economische krachten wordt een hard oordeel geveld over organisatieadviesbureaus. Onderstaand wordt dat oordeel bevestigd door een economie-redacteur van de Volkskrant, een sterk neoliberaal medium. De oordelen daar geformuleerd zijn natuurlijk aangepast aan de beleefdheidsfrasen van een hoofdstroom-publicatie, en dienen voor vertaling naar de wekelijkheid dus in aanzienlijke mate versterkt te worden. Dat levert de op deze website geformuleerde uitkomst:


Uit: De Volkskrant, 25-10-2013, rubriek De kwestie, door Peter de Waard

Zijn er nog bazen met ballen?

Tussentitel: McKinsey verkoopt eigenlijk de nieuwe kleren van de keizer

Als een bedrijf wil saneren en banen schrappen - en dat gebeurt momenteel nog al eens - haalt de directie er als vrijbrief eerst een organisatiebureau bij dat stelt dat het gezien de marktsituatie ook echt noodzakelijk is.
    Het bekendste is McKinsey & Company, hoewel er ook andere grote namen zijn als de Amerikaanse Boston Consulting Group en Bain & Company en Berenschot in Nederland. Alleen McKinsey heeft decennialang het imago van alwetendheid gehad dat hun oordeel onomstreden maakt.
   Deze week maakte de Bank of England bekend McK insey in te schakelen. Het bewijst dat McKinsey immuun lijkt voor de schandalen waarbij het de laatste jaren betrokken is geraakt. Zo noemde McKinsey energiegigant Enron vlak voor het debacle een van de innovatiefste bedrijven ter wereld. Drie jaar geleden raakte McKinsey verwikkeld in een voorkennisschandaal: directeur Rajat Gupta speelde geheime informatie over bedrijven door naar hedgefondsen.    ...


Red.:   Het verhaal verschilt nauwelijks van nog een loot aan de kapitalistische stam: de kredietbeoordelaars. Ze faalden collectief hopeloos. Zoals overduidelijk bleek bij de kredietcrisis van die begon in 2008. Erger: onafhankelijke waarnemers zijn het erover eens dat de kredietbeoordelaars een enorme bijdrage hebben geleverd aan die kredietcrisis, door de frauduleuze producten van de schurkenbanken (Lehman, Goldman Sachs enzovoort) van een kwaliteitsstempel te voorzien.
    Organisatieadviesbureaus doen iets dergelijk op organisatieniveau.
  Vorige maand verscheen in de VS het boek The Firm, the story of McKinsey and its secret influence on American business. Dat het boek dezelfde titel heeft als de verfilmde bestseller van John Grisham, komt doordat de werknemers van het organisatiebureau het bedrijf zelf zo noemen. 'McKinsey is mogelijk de grootste legitimatie voor massa-ontslagen, waar ter wereld ook', concludeert auteur Duff McDonald.
    McKinsey werd in 1926 opgericht door de accountant James McKinsey. Hij wilde niet alleen de boekhouding van een bedrijf controleren, maar ook het verhaal daarachter weten. Hij betoogde dat een bedrijf geen begroting moet maken, maar een bedrijfsplan - om de begroting daarop af te stemmen.
    McKinsey wist het kunstje handig te verkopen aan allerlei bedrijven, met het argument dat een buitenstaander een frisse blik zou werpen op elk probleem. Dat McKinsey zelf geen verstand had van de sectoren waarin die bedrijven opereerden, maakte niet uit. De adviezen waren voor 85 procent herhalingswerk.    ...

En iedereen die ook maar een jaartje praktisch werk heeft gedaan op enig niveau., weet dat dit soort praten over een bedrijf of organisatie minstens volstrekt zinledig is, maar in de meeste gevallen sterk schadelijk. Het is hetzelfde als de houding van die topmensen die beweren dat als ze een koekjesfabriek kunnen leiden, ze dat ook kunnen met een spoorwegbedrijf. In werkelijkheid kunnen ze vrijwel zeker geen van beide. En dit geldt voor het overgrote deel ervan.
  Dat McKinsey miljoenen rekende, gaf deze adviezen nog meer aureool, net zoals een duurdere parfum lekkerder ruikt. Eigenlijk verkocht McKinsey de nieuwe kleren van de keizer, maar dankzij het strikt vertrouwelijke karakter van de adviezen bleef dat verborgen.
    Uit uitgelekte directienotulen van DAF in 1975 bleek zelfs dat letterlijk werd gezegd dat het inhuren van McKinsey uitsluitend nodig was om het verzet tegen een al vaststaand ontslagplan te breken, zoals FNV's toenmalige huisjournalist Jack Kroes onlangs in Het Parool meldde.
    McKinsey is meestal een stroman van de baas. En als het dat niet is, slaat het net zo vaak de plank mis als iedere andere deskundige van buiten. Dat de nieuwe gouverneur van de Bank of England McKinsey inhuurt, bewijst dat zelfs centrale banken niet meer zonder excuustruzen kunnen.    ...

Het zijn gewoon ploertenfirma's uitleg of detail . Bezet door halve en hele psychopaten uitleg of detail .


Naar Economische krachten , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .