WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Economische krachten: minimumloon, tegenstanders

15 mei 2014

Het minimumloon is een bvlei9igng tegen ploertigheid. Dus wat die je als je een ploert bent? dan wil je dan minimumloon zo snel mogelijk weg.
     Maar als je dat opvallend doet, dan zien de mensen dat je een ploert bent, en luisteren niet meer naar je. Dus wat doe je als  een doortrapte ploert bent, en je wilt het minimumloon weg zonder dat het al te zeer opvalt? Antwoord: je gaan aan de poten ervan zagen. Hier is de kettingzaag van erkende ploert Frank Kalshoven uitleg of detail , voormalig chef-economie van de Volkskrant, bijna nog neoliberaler dan de NRC en Elsevier


Uit: De Volkskrant, 10-05-2014, column door Frank Kalshoven, directeur van De Argumentenfabiek

De puzzel van het minimumloon


Tussentitel: Het is vooral effectief voor dertigminners met deeltijdwerk

Het aantal banen dat minimumloon oplevert, stijgt de afgelopen jaren licht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde deze week dat het aandeel minimumloonbanen steeg van 5,9 procent in 2008 tot 6,2 procent van het totale aantal banen in 2012. In dat jaar waren er bijna 500 duizend minimumloonbanen. Is dit veel of weinig? Wat zit hierachter? ...


Red.:   Wat zit hierachter? Nou dat is uiterst simpel: door de instroom van goedkope arbeid uit AllochtoniŽ en MOE-landiŽ, staan in Nederland vooral de lagere lonen onder druk, en een toenemend aantal bereikt het bodemniveau. Dat is er aan de hand.
    Maar goed, het gaat de ploert natuurlijk om iets anders:
  En is dit goed of slecht nieuws? Moet het minimumloon omhoog of omlaag?

Gevolgd door heleboel geouwehoer, om te komen tot:
  Dus: de logica achter een minimumloon is dat er een band wordt gesmeed met een minimuminkomen uit werk. In de Nederlandse praktijk van nu is die band er nauwelijks, omdat het minimumloon praktisch alleen effectief is voor jongeren met deeltijdbanen. Verhoging maakt deze jongeren onaantrekkelijker voor werkgevers, maar schept niet vanzelf stabiele minimuminkomen voor laaggeschoolde dertigplussers

Conclusie: afschaffen die handel.
    Maar omdat Kalshoven een doortrapte ploert is, staat dit erachter:
  Dit is een puzzel. Wie weet de oplossing?

De oplossing is een Franse anno 1795: een selectie van dit soort lieden ophangen aan lantarenpalen. Als Frank aan de beurt is, heeft hij in iedere geval een hem toejuichende toeschouwer.
    En meteen kreeg hij bijval:


Uit: De Volkskrant, 14-05-2014, column door Arnon Grunberg

Minimumloon

'Wanneer is een minimumloon effectief?' was de belangrijke vraag die Frank Kalshoven zaterdag in de Volkskrant stelde. Hij legde uit dat in Nederland het minimumloon vooral effectief is bij jongeren met een deeltijdbaan.    ...
    De overheid kan wel allerlei zaken proberen af te dwingen, maar dat betekent niet dat die dingen ook werkelijk gebeuren.
    Veel mensen geloven dat armoede bestreden kan worden door het minimumloon te verhogen. In Duitsland wordt binnenkort gefaseerd een minimumloon ingevoerd. Ik ben benieuwd of die invoering ertoe zal leiden dat er minder armoede in Duitsland zal zijn.


Red.:
   En waar Kalshoven een ploert is, bevindt Grunberg uitleg of detail zich in de regio van Lucifer en BeŽlzebub: de kwaadaardigheid zelve. Waar Kalshoven de arme besteelt van zijn laatste centen, doet Grunberg er op zijn minst nog een paar spottende opmerkingen bij over de minderwaardigheid van zijn verstand en persoon, dat die arme zich zo laat bestelen door Kalshoven en hemzelf, Grunberg. Als Grunberg wordt gebeten door een ratelslang, gaat de slang dood. Grunberg is de vleesgeworden Shylock uitleg of detail (Wikipedia), maar dan nog een stukje erger. Heel veel erger.


Naar Economische krachten , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .