Bronnen bij Economische krachten: Rijnlandse versus Angelsaksische model

Het verschil tussen het Rijnlandse en het  Angelsaksische model van economische inrichting kan op vele manieren benaderd worden, en hier is een heel concrete en simpele (de Volkskrant, 18-07-2018, rubriek De kwestie, door Peter de Waard):
  Geven ook Duitse bedrijven het Rijnlandse model op?

Het is een cliché om een fusie een huwelijk te noemen. Maar het Europese deel van Tata Steel blijkt te zijn uitgehuwelijkt aan een kruitvat. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp is ontploft, nog voordat de confetti van de bruiloft was opgeruimd.
    Drie dagen na het jawoord besloot ThyssenKrupp-topman Heinrich Hiesinger plotseling te vertrekken. En maandag gaf ook de voorzitter van de raad van commissarissen Ulrich Lehner de pijp aan Maarten.
    Reden is dat de grootaandeelhouders niet tevreden zijn met de verzelfstandiging van alleen de staaldivisie, maar ook de rest van het concern willen ontmantelen. En daarbij behoren niet alleen roemruchte aasgieren van buiten die zich nu ook in Duitse bedrijven hebben genesteld, maar inmiddels ook de traditionele aandeelhouders die het erfgoed tegen deze aasgieren zouden moeten beschermen.
    Duitsland koesterde tot voor kort zijn Rijnlandse model, dat de basis was van het Wirtschaftswunder. Bedrijven moesten opkomen voor de belangen van alle stakeholders: naast beleggers ook die van klanten, leveranciers en werknemers. Dat was de beste manier om de toekomst van een bedrijf op langere termijn te waarborgen. Het conglomeraat paste in die gedachte omdat florerende onderdelen de verliezen konden opvangen van delen die het minder goed deden.
    De ‘Rijnlanders’ zetten zij zich af tegen de Amerikaanse en Britse bedrijven met hun Angelsaksische model, waar aandeelhouderswaarde voorop staat. ...

Oftewel: in het Angelsaksische model telt alleen de financiële wereld .
    Het is pure barbarij, van het Shylock- oftewel oud-Joodse type uitleg of detail .


Naar Economische krachten , of site home ·.

23 jul.2018