Bronnen bij Managen en vakkennis: goed ondernemerschap

Er zijn ook genoeg voorbeelden van goed ondernemerschap. Hier twee stuks:
 

Uit: De Volkskrant, 08-01-2005, rubriek Uit het leven, portret van Walter Huisman, scheeps-bouwer (1931-2004), door Peter Brusse

Schoonheid en perfectie

Wolter Huisman, de scheepsbouwer die op kerstavond op 73-jarige leeftijd is overleden, ging als 13-jarige jongen werken bij zijn vader op de eenmanswerf in het Overijsselse Ronduite en presenteerde afgelopen najaar het grootsteen meest luxueuze aluminium privé-zeiljacht ter wereld. Voor de bouw van deze stralende driemast-schoener, Athena, was een nieuwe productiehal nodig. Het plaatselijke zwembad naast de werf van de Royal Huisman Shipyard in Vollenhove moest wijken. Huisman bouwde als tegemoetkoming een overdekt tropisch zwembad. Aan het schip hebben 300 mensen ruim twee jaar gewerkt. Opdrachtgever was de Amerikaanse Silicon Valley-tycoon en oprichter van Netscape, Jim Clark. Over kosten wordt met derden nooit gesproken, maar de 90 meter lange Athena zou 45 miljoen euro hebben gekost.
    Wolter Huisman werd in 1931 geboren. ...  Wolters vader stapte over op kleine plezierjachten. Tijdens de oorlog lag de werf stil. De jonge Wolter werd de eerste na-oorlogse werknemer. Houten schepen werden te duur en vader Huisman ging over op stalen jachten. Wolter, die in 1959 de werf overnam, ontdekte, via een vriend bij Fokker, de mogelijkheden van het lichte aluminium.
    In 1964 presenteerde Huisman het eerste aluminiumjacht, de Avenir, dat op de boatshows geen indruk maakte. Hij dreigde failliet te gaan, maar de Berlijnse bronsgieter (van Henry Moore) Herman Noack was enthousiast. Wolter was gered en verhuisde naar Vollenhove. Hij wierp zich op de wedstrijdjachten. Zijn Saudade won de Admirals Cup en Connie van Rietschoten won in 1978 en 1982 met Flyer I en II de Whitbread-Round-the-worldrace. Ook dirigent Herbert van Karajan kocht een jacht. Huismans naam was gemaakt, de rijken der aarde kwamen. Eisen en verlangens werden, indien technisch mogelijk, ingewilligd, want: uw droom maken wij waar. ... Hij had een geniale intuïtie voor wat goed en baanbrekend was.  ...
    Hij was een harde werker, een scherp zakenman en omschreven als een vader die meeleefde met het wel en wee van zijn omgeving en hielp waar dat nodig was. Hij verlangde schoonheid en perfectie, strafte luiheid af en een klant zei lachend: zelfs op de roltrappen mag het personeel niet stil staan.
    Wolter Huisman voelde zich evenzeer op zijn gemak bij de Pirelli's, Rothschilds en Oranjes als bij de plaatselijke bevolking. Hij was lid van de fanfare en het visserskoor. Blijf met je klompen in de modder staan, was zijn motto.
    Vorig jaar droeg hij, 72 jaar oud, de directie over aan zijn oudste dochter Alice. Ook de twee jongere dochters en echtgenoten zitten in de leiding van het bedrijf met 340 werknemers. Moeder Ali, komt nog bijna iedere ochtend op kantoor.


Uit: De Volkskrant, 08-01-2005, rubriek Uit het leven door Peter Brusse

Pieter Berend Oudemans werd toch maar geen arts. Hij wist dat doktoren het spel van leven en dood altijd verliezen.

Noblesse oblige


Pieter Berend Oudemans, op 14 december op 45-jarige leeftijd onverwacht in Deventer overleden, was ondernemer, bankier, jurist en medicus. Hij verzamelde prenten en speelde altviool. In de woorden van GroenLinks, afdeling Deventer, was hij ook 'de meest prominente voorvechter van het herstel van de Oude Haven, een gedurfd maar prachtig plan'.
En hij bracht nieuw leven in het Landgoed Schovenhorst, 'de mooiste bomentuin van Nederland', in Putten op de Veluwe. Als kind had hij er bij zijn oma gelogeerd en bomen gehakt. Hij was een patriciër met een sterk gevoel voor noblesse oblige.
    ... Hij was leergierig, las in de eerste klassen van het gymnasium alle grote Russische schrijvers. Hij studeerde in Amsterdam medicijnen en filosofie en werd toegelaten tot het conservatorium, maar verkoos muziek toch als liefhebberij. Hij speelde in het Nederlands Studentenorkest en werd bestuurslid.
    Afgestudeerd verloor hij zijn liefde voor de geneeskunde....
    Hij ging naar Londen en maakte furore, bij Citibank en Barclays. Hij bedacht de meest ingenieuze financiële en fiscale constructies. De beste ideeën kwamen als hij schoffelde in de tuin. In Londen groeide zijn passie voor het verzamelen van prenten, vooral portretten uit de 17de en 18de eeuw. Hij genoot van de spanning op de veiling, de stilte van het prentenkabinet, en het gezelschap van verfijnde gentlemen.
    Op zijn 40ste besloot hij zijn topbaan op te geven. Hij wilde geen slaaf van het geld worden.
Hij ging terug naar Deventer, maar moest regelmatig naar Londen. Hij vertrok dan om vijf uur 's ochtends en was als eerste op kantoor. Hij richtte zijn eigen bedrijf op, Finquiddity dat ideeën ontwikkelde en - als ei van Columbus - technisch en financieel perfect onderbouwd, verkocht.
    ...  Hij wist mensen enthousiast te maken en zei in zijn strijd voor herstel van de Oude Haven: 'Er is groot verschil tussen een redelijk en briljant plan. Voor dat laatste zijn top mensen nodig.'    
    Hij hield niet van compromissen, op de plaatselijke politiek liep hij stuk. Maar hij deed wat hij kon. Hij kocht verkrotte panden op de Brink, die hij met zijn vrouw, interieurarchitect, restaureerde. Niet uit winstbejag, maar uit liefde voor zijn stad.   ...
    Als bestuurslid van de Stichting Schovenhorst, het landgoed waar de familie ruim een eeuw had gewoond, ontwikkelde hij samen met architecten intrigerende toekomstplannen. Hij hield van theater, 's zomers speelde het Engelse reizend toneelgezelschap Illyria op Schovenhorst Shakespeare en Alice in Wonderland.  ...


Naar Managen en vakkennis , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .