Bronnen bij Rechtvaardiging topinkomens: optrekeffect

16 apr.2008

Er zijn diverse bronnen van stijgingen nadat dat eenmaal in de allerhoogste top is gebeurt - één daarvan is die van grotere naar kleinere bedrijven:


Uit: De Volkskrant, 10-04-2008, van verslaggever Xander van Uffelen

 Topman spiegelt loon aan grote concurrent

Ahold, Aegon en Fortis vergelijken hun topsalarissen met te grote andere bedrijven | Veel duisternis rond beloning.


Aandeelhouders beginnen te morren over de hoge salarissen in het Nederlandse bedrijfsleven. Nadat Philips twee weken geleden bakzeil haalde met een nieuw beloningsplan, trok handelshuis Corporate Express maandag onder druk van boze beleggers een omstreden bonusplan in. Hoe komt het toch dat de beloningen ook bij internationale beleggers uit de gratie raken?
    Aandeelhouders komen in de regel pas in actie als de verhoudingen uit balans zijn. Het gaat bijvoorbeeld mis als bedrijven hun salarissen gaan spiegelen aan grote concurrenten. Wie zich vergelijkt met grotere bedrijven komt immers al snel tot de conclusie dat de salarissen in de eigen onderneming te laag zijn. ‘Er ontstaat een opdrijvend effect als ondernemingen hun salarissen afmeten aan grotere onderneming’, zegt hoogleraar Gerard Mertens, die gespecialiseerd is in beloningsonderzoek.
    Numico is het bekendste voorbeeld van gesjoemel met lijstjes. Het babyvoedingsbedrijf vergeleek het salarispakket voor zijn topbestuurders in 2005 met dertien ondernemingen die alle in winst en marktwaarde groter waren. De conclusies lieten zich raden: Numico betaalde in vergelijking met deze zelfgekozen concurrenten te weinig salaris en voerde prompt een loonsverhoging door. Twee jaar later kregen bestuurders bij de overname door Danone grote bonussen uitgekeerd.
    Ook nu nog maken bedrijven bij het vaststellen van salarisniveaus gebruik van onevenwichtige referentiegroepen. Ahold, Aegon en Fortis kijken vooral naar grotere ondernemingen bij het vaststellen van salarissen, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Van de twintig AEX-bedrijven waarvan het jaarverslag is verschenen, geven bovendien acht ondernemingen geen details over de referentiegroep. De door aandeelhouders belaagde ondernemingen Philips en Corporate Express horen tot de bedrijven die geen details geven over hun referentiegroep.   ...


Naar Topinkomens, rechtvaardiging , Economie lijst , Economie overzicht , Sociologie overzicht ,  of site home .