Toelichting bij In het kort: atoombom

  Wie denkt dat de atoombom de schuld is van de wetenschap, denkt dat de mensheid terug kan naar zijn kampvuur voor zijn grot.


Of in andere termen: Er loopt een directe lijn van het eerste zelf-aangestoken kampvuur naar de atoombom.

Het gebruik van kernenergie in de vorm van de atoombom is hetzelfde als holbewoners die de speer tegen de medeholbewoners gebruiken. Zowel speer als kernenergie zijn een potentieel gegeven van de natuur, waar geen ontkomen aan is. De mens staat voor de keuze: de speer te gebruiken tegen de oeros, of tegen de medemens. Als de mensheid besluit de speer grootschalig tegen de medemens in te zetten, is dat niet schuld of de verantwoordelijkheid van degene die de speer uitvond. Precies hetzelfde geldt voor de atoombom.

Voor wie van details houdt: de wetenschappers die de atoombom ontwikkeld hebben, hebben dit gedaan met de expliciet geformuleerde bedoeling om ervoor te zorgen dat Duitsland in de Tweede Wereldoorlog niet de eerste of enige zou zijn met zo'n bom. Het gebruik van de bom tegen Japan was tegen de uitdrukkelijke wens van vrijwel alle betrokken wetenschappers. De verantwoordelijk voor die beslissing lag volledig in de handen van politici en militairen. Dezen dragen de verantwoording voor het gebruik van de atoombom.

Dit laatste kan ook gezien worden als een archetypisch voorbeeld van alle misbruik van de wetenschap. De les is dat niet de wetenschap moet vernaderen, op welk punt men altijd natuurwetenschap bedoeld, maar de morele houding van de mens. Ook die morele houding is wetenschappelijk te benaderen zoals deze website laat zien, maar dat zijn lessen die de huidige mensheid niet graag trekt. Klagen tegen de natuurwetenschappen is dus niets meer als het gezeur van een mannetje Piggelmee, die ziet dat zijn materiële wensen aan het tovervisje zich tegen hem keren (met dank aan Vincent Icke).


Naar In het kort , , of site home .