WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij In het kort: derde-wereld mensen

  Derde-wereld landen zijn gemaakt door derde-wereld mensen. Derde-wereld mensen maken derde-wereld landen. Zie Schilderswijk, Kanaleneiland, enzovoort.

Een paar dagen nadat het tiem bij In het kort is ingevoerd, komt er iemand met een toelichting
(de Volkskrant, 24-10-2017, column door Erdal Balci ):
  Onze illusies zijn sterker dan die van Femke Halsema

Ik las het boek Nergensland van Femke Halsema in recordtijd uit ...
    ... Nog steeds in de ban van vluchtelingenstad Zatopia, die alleen in het brein van Halsema en in die van de lezers van haar boek Nergensland bestaat. Een imaginaire stad, die, als het aan Halsema ligt, met gelden van de rijke, westerse landen snel werkelijkheid moet worden.
    Want Zatopia wordt de stad waar vluchtelingen over een prima infrastructuur beschikken, waar kinderen naar goede scholen gaan, waar jongeren aan goede universiteiten afstuderen. Daar is het water schoon en is het eten niet schaars.    ...
    Maar er is een probleem en daar moet ik in alle bescheidenheid wel even op wijzen: in Zatopia zullen de vluchtelingen weer onder elkaar zijn. En daar wringt de verdomde schoen altijd. De vluchteling ontvlucht namelijk een beetje de oorlog, vaker de armoede, maar vooral de eigen soort. Hij gaat weg van de cultuur die hem gevangen houdt en heeft geen keuze.
    Het lijkt een wonder dat grote denkers van de Verlichting zo'n stempel hebben kunnen drukken op de Europese volkeren, terwijl we weten dat bijna niemand die moeilijke boeken las.
    Het antwoord daarop is dat nieuwe ideeën in de lucht kunnen hangen en dat gewone mensen op een raadselachtige wijze vroeg of laat die ideeën oppikken en er soms zelfs voor willen sterven. De mensen die nu hun levens wagen voor de overstap naar Europa, zullen hun trekdrang misschien voor zichzelf niet eens kunnen duiden, maar de drift komt voort uit het verlangen naar het mooiste idee dat in de lucht hangt: vrijheid.
    In Zatopia zullen homo's door hun eigen broers omgebracht worden. Alleen meiden met een kuise vagina zullen er recht hebben op de voortzetting van het leven. Talent zal er moeten buigen voor religie en dogma. Ratio zal er tegen gevoelens van eer en trots het onderspit delven. De voorhuid van kleine piemels zullen kennismaken met mes en bloed. Vrouwen zullen er onderdrukt worden en mannen zullen ongelukkig zijn.    ...

Beste Femke, schrijft Erdal Balci, het gaat niet werken, want het gaat niet om de stenen maar om de mensen. En die mensen zijn derde-wereld mensen. Of eigenlijk barbaren uitleg of detail maar dat mag natuurlijk al helemaal niet.
.

Naar In het kort , Algemeen, overzicht , Site map , of site home .