Angelsaksische versus Rijnlandse model: toelichting

Die uitslag was voorspelbaar, omdat ze overeenkomt met de materiële belangen: de toplagen hebben voordeel bij zo veel mogelijke vrijheid, flexibiliteit, en zo klein mogelijke afdracht, en de lagere en middengroepen hebben belang bij een zo breed mogelijke verdeelde welvaart. Het eerste wordt bevordert door een economie op zo groot mogelijke schaal, met zo min mogelijk samenhang tussen de bevolkingsgroepen, en met een ieder-voor-zich mentaliteit. Voor een concrete voorspelling zie hier:


Uit: De Volkskrant, 30-05-2005, door Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus.

Kiezers zijn geen applausmachine politiek

Het Franse nee van zondag tegen de Grondwet zal stellig opgevolgd worden door het nee van de Nederlandse kiezer, omdat deze de arrogantie van de politiek wil afstraffen, zegt Thomas von der Dunk.

Het ruime `nee' van de Franse kiezer heeft de poging van de Europese politici verijdeld om de Grondwet via een salamitactiek, van een voor een ratificeren, uiteindelijk door alle vijfentwintig landen goedgekeurd te krijgen. Wijd verbreid wantrouwen tegen het eenzijdig marktgeoriënteerde karakter van de huidige EU, die eveneens in de tekst van de Grondwet zijn neerslag vindt, heeft deze opzet genekt. Hoe ironisch voor Balkenende c.s. die via een Frans 'ja' hoopten een komende Nederlandse nee-stem te smoren, dat daarbij juist de Bolkesteinrichtlijn een beslissende rol heeft gespeeld. In Brussel werd erop gegokt dat na de voorspelbaar positieve uitslag van het Spaanse referendum en de moeiteloze acceptatie door een aantal Oost-Europese parlementen geen volk nog als eerste spelbreker zou durven zijn, uit angst dat als enige te blijven. De Fransen hebben zich er niet door laten imponeren.


Red.:   Noch als de Nederlanders dat dus deden.


Naar Anglicisme vs Rijnlandmodel, belangen , Anglicisme home , Rijnlandmodel, overzicht , of site home .