Bronnen bij Angelsaksische versus Rijnlandse model: vertrouwen

Eerst een bron vanuit de Angelsaksische kant, en dan een reactie uit meer neutrale hoek. De analyse volgt daaronder (de Volkskrant, 26-04-2005, rubriek Haagse berichten door Hans Wansink ):
  Nederland op de divan

Uit het grote onderzoek 21minuten.nl komt Nederland naar voren als een manisch-depressieve natie. De zwaarmoedige burger reageert zich iets te gemakkelijk af op Balkenende.


Ter gelegenheid van zijn veertigjarig bestaan heeft bureau McKinsey een unieke peiling onder de Nederlandse bevolking verricht. Niet minder dan 150 duizend mensen namen gemiddeld 21 minuten de tijd om antwoorden te geven op concrete beleidsdilemma's. ...
    Maar in 2005 is de stemming volledig omgeslagen. Maar liefst 86 procent van de bevolking maakt zich zorgen. Over veiligheid en criminaliteit, over kosten van levensonderhoud, over de integratie van allochtonen, de sociale zekerheid en de medische voorzieningen - om ons tot de top vijf te beperken. Nederland gaat de boot missen, menen vier van de vijf Nederlanders. De economie blijft de komende 25 jaar kwakkelen, de banen verdwijnen naar lage-lonenlanden, de technologische ontwikkeling blijft achter.
    Deze manisch-depressieve gemoedstoestand waarin de Nederlander verzeild lijkt geraakt, geldt ook het persoonlijke leven ...

En neutraler (de Volkskrant, 28-04-2005, column van Marcel van Dam):
  Samenlevingsrot

Hans Wansink schreef jongstleden dinsdag op deze pagina een enigszins raillerend artikel over de uitkomsten van het '21 minuten' onderzoek dat op internet is gehouden onder honderdvijftigduizend Nederlanders. Volgens Wansink lijkt het wel of Nederland een manisch depressieve natie is. En alle somberheid wordt wat al te makkelijk afgereageerd op het kabinet Balkenende, vindt hij. Aan dat onderzoek moeten we volgens hem niet al te veel betekenis toekennen. Daar zijn twee redenen voor.
    In de eerste plaats zit Nederland in een laagconjunctuur waar Balkenende de nadelen van ondervindt. In de tweede plaats is het politieke klimaat sinds 2002 radicaal veranderd. De betrokkenheid bij de politiek is veel groter geworden, zegt Wansink, en dat uit zich in polarisatie en kritiek.   ...
    Wansink heeft in ieder geval gelijk als hij constateert dat het politieke klimaat sinds 2002 radicaal is veranderd. Maar niet omdat de betrokkenheid bij de politiek zoveel groter is geworden, maar vooral omdat het onderlinge wantrouwen enorm is toegenomen. Niemand wordt daar beter van. Want wantrouwen is een vorm van rot in de samenleving.

En dat wantrouwen heeft twee oorzaken: het Angelsaksische neoliberalisme, veroorzakende een wantrouwen tussen elite en gewone burgers, en de vrije immigratie dus de komst van permanent achterblijvende gekleurde immigranten, met een haatgodsdienst. Eveneens veroorzakende een toenemend wantrouwen tussen elite en gewone burgers.


Naar Anglicisme vs Rijnlandmodel, strijdmethodes , site home ·.