Bronnen bij Anglicisme, Amerika: overheidsbestedingen

De Katrina-ramp is ook een uitnemend voorbeeld van een veel algemener Amerikaans verschijnsel: de zeer minimale bestedingen in de infrastructuur - want daarvoor moet je belastingen heffen ...
  

De Volkskrant, 01-09-2005, van verslaggever Michael Persson

Achtergrond | Ondanks groot risico op overstromingen in New Orleans daalden investeringen in infrastructuur

Dijken werden gemaakt om eens te bezwijken

De Amerikanen bouwen om financiële redenen dijken met een doorbraakkans van eens in de 230 jaar. In Nederland liggen de normen veel hoger.


Uren na het passeren van orkaan Katrina kreeg New Orleans toch de gevreesde vloed over zich heen. Over een lengte van enkele tientallen meters bezweken dinsdag twee dammen langs het 17th Street Canal en het Industrial Canal. De kanalen die het water uit de stad afvoeren, lieten nu het Lake Pontchartrain in de straten leegstromen.
    Het Amerikaanse Army Corps of Engineers, verantwoordelijk voor de waterkeringen in de Verenigde Staten, bouwt dijken met een een gemiddelde doorbraakkans van eens in de 230 jaar, blijkt uit een evaluatie uit 2002. In Nederland liggen de normen (sinds de overstromingen in de jaren negentig) veel hoger. Het rivierengebied mag eens in de 1250 jaar overstromen, de grote steden eens in de tienduizend jaar.
    Volgens hoogleraar Han Vrijling van de TU Delft kijken de Amerikanen anders aan tegen risico’s. ‘Technisch moet de dreiging eenvoudig te verminderen zijn. Dat is een kwestie van investeren.’
    Regering en parlement in Washington hebben echter andere prioriteiten. Het budget van het Army Corps of Engineers daalde sinds 2001 gestaag. De afdeling New Orleans heeft komend jaar 70 miljoen dollar (20 procent) minder dan dit jaar te besteden aan infrastructuur om de stad tegen orkanen en overstromingen te beschermen. ...


Uit: De Volkskrant, 06-09-2005, door Paul Krugman (The New York Times)

Cynisme over publieke sector bleek dodelijk

...     Dat brengt ons bij de federale rampencoördinatiedienst FEMA. Ik vroeg mij onlangs af of de regering-Bush de effectiviteit Van de FEMA naar de knoppen had geholpen. Nu weten we het antwoord.
    In verschillende nieuwsanalyses wordt de neergang van de FEMA geweten aan het opgaan van de dienst in het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waarvan de eerste zorg terrorisme is, niet natuurrampen. Maar in deze analyse ontbreekt een cruciaal deel van het verhaal.
    Zeker is dat het ondermijnen van de FEMA begon op het moment dat president Bush aantrad. In plaats van voor het hoofd van deze dienst een professional aan te wijzen met deskundigheid op het gebied van rampenbestrijding, benoemde Bush Joseph Allbaugh, een politieke vertrouweling. Meneer Allbaugh begon snel met het reduceren van enkele programma's voor acute actie in noodsituaties.
    Je zou misschien verwachten dat de regering na 11 september opnieuw zou kijken naar het voorbereid zijn op noodsituaties - het reageren op nood is tenslotte net zo belangrijk na een terroristische aanslag als na een natuurramp. Zoals veel mensen hebben opgemerkt, uit de falende reactie op Katrina blijkt dat we nu minder voorbereid zijn op een terroristische aanslag dan vier jaar geleden. ...


Terug naar Amerika en Katrina , Anglicistisch beleid , Hiërarchie Rijnland , of naar site home .