Bronnen bij Angelsaksische ideologie: niet-welbevinden

10 mrt.2007

Eén van de vele manieren waarop het Peter Stuyvesant ideaal voor maatschappelijk niet-welbevinden zorgt is het schoonheidsideaal voor vrouwen dat het propageert - via reclame, bladen, en dergelijke. Dat het tot direct meetbaar ongeluk leidt, blijkt uit onderstaande bronnen:


Uit: VARA TV Magazine, nr. 9-2007, door Joke Weststrate

Mooier, ongelukkiger

Maar liefst 22% van de meisjes wil liever niet naar school uit onvrede over hun uiterlijk. Sunny Bergman verfilmde het onderwerp en liet zich adviseren door een cosmetisch chirurg.

Tussentitel: 'Zijn rimpels straks net zo onacceptabel als harige oksels nu?'

Van kraaienpootjes tot schaamlippen, van hangborsten tot 'zadeltassen' alles kan opgelapt worden. Maar blijer en zelfverzekerder worden we er niet van. Sterker nog vrouwen zijn nu veel ongelukkiger met hun uiterlijk dan vroeger terwijl men - doorverhoogde aandacht en hulpmiddelen - juist mooier is geworden, blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Harvard-professor Nancy Etcoff. En de ellende begint steeds jonger. Meisjes van twaalf jaar of zelfs jonger gaan al op dieet en maar liefst 22 % van de Nederlandse meiden geeft aan liever niet naar school te willen uit ontevredenheid over hun uiterlijk. En 34 % zegt niet voor haar mening uit te komen als ze geen goed gevoel heeft over haar uiterlijk, meldde beautymerk Dove (dat niet voor niets de slogan 'Tijd voor echte schoonheid' voert) vorig jaar naar aanleiding van een onderzoek dat ze hield in samenwerking met Harvard University. ...
    Met de camera in de hand analyseert Bergman de huidige tijdsgeest. Ze laat zien dat vrouwen zichzelf niet meer normaal vinden, omdat vrouwbeelden bijgewerkt en gelift zijn. Rimpels, tailles, borsten, alles kan op foto's opgepoetst worden, met als resultaat dat 'gewone' vrouwen proberen hun lichaam te vormen naar een onbereikbaar beeld. De foto wordt reëler dan de werkelijkheid. En de cosmetische industrie vaart er wel bij en laat niet na vrouwen te wijzen op hun tekortkomingen. Bergman gaat verhaal halen bij glossy's als Cosmopolitan. Waarom schenken vrouwenbladen zoveel aandacht aan het uiterlijk, terwijl ze ook prediken dat vrouwen zelfstandig en vrijgevochten moeten zijn? Of is dat geen tegenstelling? ...


Red.:   Waar 22 procent van de meisjes al een uitgesproken probleem heeft, kan zonder meer worden aangenomen dat een veelvoud daarvan een soortgelijk, (iets) minder groot probleem heeft. Dan hebben we het dus over een ruime meerderheid der jonge vrouwen die door het Peter Stuyvesant ideaal ongelukkig wordt.
 

Naar Anglicisme, Stuyvesant , Rijnlands beleid, lijst , Rijnlands beleid, overzicht , site home .